AcasăOameni care au intrat în istorieAsasini și criminaliSacrificiul lui Liviu Librescu, eroul care a murit în masacrul de la Virginia Tech

Sacrificiul lui Liviu Librescu, eroul care a murit în masacrul de la Virginia Tech

Liviu Librescu

Liviu Librescu s-a născut pe 18 august 1930 la Ploiești, într-o familie evreiască, fiind fiul avocatului Izidor Librescu care, în 1940, avea să fie exclus din barou, la fel ca toți avocații evrei, iar un an mai târziu, în 1941, a fost deportat în Transnistria.

Liviu și mama lui, Mina Librescu, au găsit adăpost la rude, dar nu peste mult timp aveau să fie internați în ghetoul din Focșani. După încheierea celui de-al Doilea Război Mondial tatăl lui Liviu, Izidor Librescu s-a întors din prizonieratul în Transnistria, a devenit membru activ în partidul liberal condus de Gheorghe Tătărescu și a fost reprimit în barou, dar peste peste doar trei ani, în 1948, avea să fie din nou radiat de comuniști pentru că s-a opus „democratizarii organizației”.

Liviu Librescu
Liviu Librescu

Liviu, deși avea origine socială nesănătoasă, a urmat secția de Aviație a Universității Politehnice la Bucuresti și s-a căsătorit în 1968 cu Marilena, fiica unui medic stomatolog din Focșani, ea însăși medic.

În 1975, când și-a depus actele pentru plecarea din țară, profesorul și-a dat demisia și a rămas trei ani fără slujbă. Ajuns mai întâi în Israel, a devenit profesor de aeronautică la Tel Aviv University, iar în 1985 a plecat, împreună cu familia, în Statele Unite ale Americii, unde a devenit professor la Virginia Polytechnic Institute.

Liviu Librescu
Liviu și Marilena Librescu

De atunci a lucrat în permanență ca profesor în cadrul Engineering Sciens and Mecanics Department. În timpul cumplitului masacru armat de la Universitatea Virginia Tech din 16 aprilie 2007, care s-a soldat cu 33 de persoane decedate, Librescu se afla în timpul unui curs.

Profesorul, care avea 76 de ani, a murit blocând ușa clasei în care se afla împreună cu 22 dintre studenții săi cu propriul trup, timp în care toți tinerii au sărit de la fereastra sălii de clasă aflată la etajul al doilea al clădirii. După câteva minute a fost împușcat și a murit pe loc.

Seung-Hui Cho, cel care a fost identificat de autorități drept făptașul atacului, se născuse în Coreea de Sud și fusese crescut în Virginia, avea drept de rezidență în Statele Unite, era student al Universității și locuia în campus. Tânărul criminal care avea doar 23 de ani s-a sinucis în aceeași zi.

Niciun comentariu

Lasă un comentariu