AcasăMonarhieCopilul maghiar – Marie Valerie, mezina împărătesei Sisi

Copilul maghiar – Marie Valerie, mezina împărătesei Sisi

Fiica cea mică a împăratesei Sisi a Austriei, prințesa Marie Valerie, s-a născut pe 22 aprilie 1868 la Buda, în Ungaria. Mama ei, împărăteasa Elisabeta, a fost în special atașată de micuța Valerie, care s-a născut la zece ani după cel de-al treilea copil al cuplului imperial și a fost crescută chiar de împărăteasă, spre deosebire de primii trei născuți, care au fost luați de autoritara mamă a împăratului Franz Joseph, Arhiducesa Sofia.
Valerie și-a iubit mult mama, însă de multe ori s-a simțit jenată și copleșită de concentrarea lui Sisi asupra ei, mai ales pentru că ea însăși avea un caracter modest și practic.

 

I s-a spus „copilul maghiar”, pentru că nașterea ei a fost o concesie a Elisabetei, care nu și-ar mai fi dorit încă un copil, dar a acceptat o nouă sarcină în schimbul concilierii lui Franz Joseph cu Ungaria, partea favorită a împărătesei din Imperiu. Încoronarea lui Sisi și a lui Franz Joseph la Budapesta, pe 8 iunie 1867 ca rege și regină ai Ungariei a fost parte a planului împărătesei de poziționare în favoarea Ungariei. Valerie s-a născut nouă luni mai târziu, iar Elisabeta a ales Buda ca loc de naștere al copilului, pentru că nici un copil regal nu se născuse în Ungaria de secole, iar dacă ar fi fost băiat, ar fi purtat numele de Ștefan, după regele maghiar canonizat.

Pe 31 iulie 1890, Valerie s-a căsătorit cu vărul ei, Arhiducele Franz Salvator. Cei doi se întâlniseră în 1886 la un bal, însă Valerie a așteptat câțiva ani pentru a fi sigură că sentimentele ei pentru Franz Salvator erau suficient de puternice pentru a avea o căsnicie fericită. Franz-Salvator era un prinț relativ minor din ramura toscană a familiei imperiale austriece și nu avea o avere prea mare, însă Elisabeta și-a susținut fiica în decizia ei.
Valerie a renunțat la drepturile asupra tronului austriac, iar nunta a avut loc pe 16 iulie 1890, la Hermesvilla. Ceremonia religioasă s-a desfășurat pe 31 iulie și a fost condusă de episcopul de Linz, Franz Maria Doppelbauer. Apoi, Valerie și Franz au plecat în luna de miere în Elveția, Italia și Bavaria. La început, cei doi au locuit la Palatul Lichtenegg, iar în 1895 cuplul a cumpărat Schloss Wallsee, situat pe Dunare.

 

Marie Valerie a fost cunoscută pentru implicarea ei în actiuni de caritate. În 1900, a devenit patroană a Crucii Roșii, organizație pentru care a fondat spitale și a strâns sume considerabile de bani. În timpul Primului Război Mondial, a amenajat o cazarmă spital chiar în castelul său și a ajutat ea însăși la îngrijirea răniților.

Prințesa a fost foarte afectată de sinuciderea fratelui ei, Rudolf, în ianuarie 1889, și de asasinarea mamei ei, Elisabeta, în septembrie 1898.


Mariajul cu Franz a fost inițial armonios, însă cu timpul lucrurile s-au schimbat. Cuplul a avut zece copii, dar Franz a avut mai multe aventuri, inclusiv cu prințesa Stephanie von Hohenlohe, care a fost cunoscută mai târziu ca „prințesa spion a lui Hitler”, pentru activitățile ei de spionaj înaintea și în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. În 1914, amanta lui Franz a născut un băiat care a fost botezat Franz Joseph și care a fost recunoscut de tatăl său în timp ce Valerie era încă în viață.

După sfârșitul Primului Război Mondial, Valerie a recunoscut oficial sfârșitul monarhiei habsburgice și a semnat documentele de renunțare la toate drepturile la tron pentru ea și pentru urmașii ei. Actul i-a permis să-și păstreze casa și bunurile.

Arhiducesa Valerie a murit de limfom pe 6 septembrie 1924, la vârsta de 56 de ani, la Schloss Wallsee. Și-a acceptat cu demnitate boala și suferința, sora ei, Gisela, mărturisind: „Am văzut-o pe Valerie pe deplin conștientă de starea ei și așa cu evlavie o accepta, chiar cu bucurie, anticipând plecarea ei iminentă, că eu cred că o revenire neașteptată de fapt ar fi dezamăgit-o”.

 

Galerie foto:

 

Niciun comentariu

Lasă un comentariu