HomeVizionariiMedici și oameni de științăDoctorul Eugene Botkin, datoria față de profesie și țar

Doctorul Eugene Botkin, datoria față de profesie și țar

Eugene Botkin s-a născut pe 27 martie 1865 la Sankt Petersburg, fiind fiul Anastasiei Alexandrovna și al lui Sergey Botkin, care fusese medic de curte al țarilor Alexandru al II-lea și Alexandru al III-lea. Botkin a urmat cariera tatălui său, s-a înscris la medicină, și-a obținut diploma la Universitatea din Sankt Petersburg și a făcut studii suplimentare la universitățile din Berlin și Heidelberg. A fost numit apoi medic șef la Spitalul Sf. Georgievski din Sankt Petersburg, în timpul Războiului ruso-japonez a comandat trenul-spitalul Sf. Georgievski, iar în 1908 a fost numit medic al curții imperiale.
Cu puțin timp înainte se căsătorise cu Olga Botkina cu care a avut patru copii: Dimitri, Yuri, Gleb și Tatiana, dar mariajul său s-a destrămat în 1910 din cauza faptului că medicul era excesiv de dedicat misiunii sale în slujba familiei Romanov și petrecea mai mult de 16 ore pe zi la curtea imperială.

 

Soția sa, Olga, a început o aventură cu tutorele german al copiilor și în final a cerut divorțul.
Doctorul a fost mai târziu devastat când fiii săi mai mari, Dimitri și Yuri, au fost uciși în timpul Primului Război Mondial, a devenit ultracredincios și vegetarian, potrivit fiului său supraviețuitor, Gleb.
Eugene Botkin a considerat că este de datoria sa să însoțească familia țarului Nicolae al II-lea în exil, nu numai datorită responsabilității sale față de ei ca pacienți, ci din respect față de țara sa, Botkin fiind nu doar medic, ci și prieten al țarului Nicolae al II-lea. Fiica sa, Tatiana Botkina, și fratele ei mai mic, Gleb, și-au însoțit tatăl în exil, dar când familia Romanov a fost transferată de la Tobolsk la Ekaterinburg, copiilor lui Botkin nu li s-a mai permis să-l urmeze. Tatiana i-a cerut comandantului sovietic al Uralului, Nikolai Rodionov, permisiunea de a i se alătura acestuia la Ekaterinburg, dar ofițerul i-a răspuns: “De ce ar trebui ca o fată atât de frumoasă ca tine să vrea să putrezească toată viața în închisoare sau chiar să fie împușcată?”

După ce Botkin a fost executat de bolșevici pe 17 iulie 1918, în aceeași zi cu familia Romanov, ofițerii Armatei Albe Ruse au găsit în camera sa din Casa Ipatiev o scrisoare neterminată. Medicul începuse să o scrie în noaptea de 16 iulie 1918: “Fac o ultimă încercare de a scrie o scrisoare reală – cel puțin de aici – deși această calificare, cred, este cu totul superfluă. Închiderea mea voluntară este restricționată mai puțin de timp decât de existența mea pământească. În esență, sunt mort – mort pentru copiii mei, mort pentru munca mea… Sunt mort, dar nu sunt încă îngropat sau sunt îngropat de viu – orice ar fi, consecințele sunt aproape identice… Alaltăieri, în timp ce citeam liniștit, am văzut fața fiului meu, Yuri, era mort, în poziție orizontală, cu ochii închiși. Ieri, tot în timp ce citeam, am auzit brusc un cuvânt care suna ca fiind spus de Tatiana. Aproape că am izbucnit în suspine. Din nou, aceasta nu a fost o halucinație, deoarece cuvântul a fost pronunțat, vocea era similară și nu m-am îndoit nicio clipă că fiica mea, care trebuie să fie în Tobolsk, vorbea cu mine… Probabil că nu voi mai auzi niciodată acea voce atât de dragă mie sau nu voi simți acea atingere cu care copiii mei mă obișnuiseră. Dacă credința fără fapte este moartă, atunci faptele pot trăi fără credință, iar dacă unii dintre noi avem și fapte, și credință, asta este numai datorită harului special al lui Dumnezeu. Am devenit unul dintre acești norocoși printr-o povară grea, pierderea primului meu născut, Serzhi, în vârstă de șase luni. Acest lucru justifică ultima mea decizie, când aproape mi-am abandonat propriii copii pentru a-mi îndeplini datoria de medic până la capăt, deoarece Avraam nu a ezitat la cererea lui Dumnezeu de a-și sacrifica singurul său fiu…”

Scrisoarea lui Botkin a fost întreruptă când comandantul Iakov Iurovski, șeful comandamentului de la Casa Ipatiev, a bătut la ușa sa, ordonându-i să spună întregii familii Romanov să se îmbrace și să coboare la subsol pentru că urmează să fie evacuați. De fapt, întreaga familie și toți însoțitorii lor, inclusiv doctorul Botkin, aveau să fie uciși în scurt timp. Singura consolare a fiicei medicului imperial, Tatiana, a fost faptul că tatăl ei a murit încercând să-l protejeze pe țar.

În toamna anului 1918, Tatiana Botkina s-a căsătorit cu Konstantin Melnik, un ofițer ucrainean pe care îl cunoscuse la Țarskoye Selo. Cei doi au fugit din Rusia prin Vladivostok și, în cele din urmă, s-au stabilit la Rives, în Franța, într-un oraș de lângă Grenoble. Botkina a divorțat de soțul ei câțiva ani mai târziu și s-a mutat lângă Paris, unde a trăit tot restul vieții. În 1926 a vizitat-o pe Anna Anderson, impostoarea care se dădea drept fiica cea mică a țarului Nicolae al II-lea și a fost convinsă că femeia este cu adevărat Marea Ducesă Anastasia după ce a auzit-o povestind un episod din 1917, când Anastasia Romanova era bolnavă de rujeolă, doctorul Eugene Botkin o îngrijise, dar detaliile acestea le cunoșteau doar adevărata Anastasia, medicul decedat și Tatiana.

Fiica doctorului a fost o susținătoare a Annei Anderson în următorii șaizeci de ani și, la fel ca fratele ei, Gleb și și-a scris memoriile care evocă prietenia familiei sale cu familia imperială. Tatăl ei, doctorul Eugene Botkin, a fost canonizat în 1981 de către Biserica Ortodoxă Rusă din afara Rusiei.

No comments

leave a comment