HomeLocuri de povesteCronica faptului divers: Moștenitori cu pene și blană

Cronica faptului divers: Moștenitori cu pene și blană

moștenitori
DS TW

“Există în Statele Unite mulţi câini, pisici, cai şi chiar papagali care plătesc impozite, posedă palatele lor proprii şi au îngrijitori recunoscuţi prin lege, pentru că sunt moștenitori ai unor averi fabuloase. Tribunalele sunt obligate să ţină seama de drepturile acestor animale cărora stăpânii lor – cel mai adeseori femei – le-au lăsat o mare parte din avere. Una din aceste fericite moştenitoare este o pisicuţă cu numele de Mona, ai cărei ochi verzi par nedumeriţi de luxul uimitor care o înconjoară. Într-adevăr, Mona trăieşte într-un cadru somptuos pe proprietatea ei din Melrose şi are venituri impresionante lăsate de fosta stăpână, Charlotte Sutton din Boston.
Rudele defunctei au atacat la început testamentul. Pe atunci Mona trebuia să împartă moștenirea cu alte două pisici. Însă până la terminarea procesului, unul din animale a dispărut și n-a putut fi regăsit cu toate cercetările detectivilor, iar celălalt a murit în urma unui guturai grav, astfel procesul isprăvindu-se în favoarea pisicii. Mona a rămas singura moștenitoare și beneficiază de întreg legatul fostei stăpâne. Paznicul legal al pisicii a fost numit o rudă depărtată a defunctei.

Papagalul milionar pe nume Polly locuieşte în St. Augustin. Pasărea e renumită pentru inteligenţa ei şi coloritul frumos al penelor. A fost legatar universal al întregii averi şi bunuri ale fostei sale stăpâne, Ana Burt. Proprietăţile pe care aceasta i le-a lăsat valorează frumuşica sumă de un milion de dolari şi tribunalele vor trebui să hotărască suma ce urmează să se aloce pentru ca pasărea să trăiască conform cu veniturile sale. O mare parte din venituri vor folosi ca să întreţină o casă frumoasă pentru Polly. Tot tribunalul va desemna şi pe gardianul care va avea să se ocupe exclusiv cu alegerea hranei, şi pe toţi ceilalţi slujitori ai săi. Executorii testamentari sunt în mod expres obligaţi să procure păsării cea mai mare fericire şi existenţa cea mai îmbelşugată. Mare noroc pe capul lui Polly, care pare că-şi dă seama de importanţa lui.

Un câine născut într-o zodie norocoasă este Bobby, favoritul unei foste artiste, Ada Rehan, care l-a numit legatarul ei universal. Nu numai că animalul are o rentă anuală pentru întreţinerea sa într-un hotel somptuos, dar la dispoziţia lui stau mai mulţi servitori, o manicureză, o maseuză şi colecţia cea mai preţioasă de zgărzi care poate să existe.
John G. Grafts din Boston a lăsat căţeluşului său, Pete, o rentă anuală de 750 de dolari. Testamentul a fost atacat de moştenitori, care au declarat că pot să întrebuinţeze banii într-un chip mai potrivit, dar tribunalele au respins acţiunea. Şi astfel Pete a rămas cu o rentă care-i asigură o existenţă confortabilă.
O pisică persană din California, Mitzi, după ce a trăit într-un palat şi a avut nenumăraţi servitori la ordinele sale, ducând o viaţă de lux, a murit de curând. Moştenitorii fostei stăpâne a pisicii au primit cu multă bucurie vestea despre morții și, după cum vă închipuiţi, şi-au împărţit averea rămasă de pe urma animalului şi au devenit oameni bogaţi.
Există in America foarte mulţi Mitzi, Polly şi Mona, dar societatea de protecţie a animalelor face totdeauna intervenţii spre a împiedica răspândirea în public a unor scandaluri de acest soi, din teama de a nu stârni pe oameni împotriva celor pe care ea îi protejează.
O societate de protecţie numită executoarea testamentară a unei doamne din New-York avea de împărţit bunurile rămase între şapte cai de ham. Numele defunctei a fost multă vreme ţinut în secret, după cum îşi dorea soţul ei. Trei cai au murit în cursul anilor, iar ceilalţi au trecut de douăzeci de ani. Patrupezii în viaţă au o reşedinţă de vară şi una de iarnă şi grija cea mai mare este ca ei să nu sufere nici de căldură, nici de frig. De mai multe ori pe săptămână sunt văzuţi special de veterinari”.

*** Realitatea Ilustrată, 1933

DS TW
No comments

leave a comment