HomeOameni care au intrat în istorieCronica faptului divers. Boicot, pralină, prișniță, șrapnel, mansardă sau sandwich poartă numele unor personaje celebre

Cronica faptului divers. Boicot, pralină, prișniță, șrapnel, mansardă sau sandwich poartă numele unor personaje celebre

numele
DS TW

“Oricine s-a ocupat cât de puţin cu studiul limbei ştie că multe cuvinte străine sau împrumutate îşi au originea în numele proprii care au fost puse în legătură cu noţiunile respective. Astfel, se poate cita cuvântul “sandwich”, acele pâinişoare unse cu unt, cu icre, sau aşternute cu şuncă, friptură sau mezeluri şi care aveau originea numelui de la acel lord Sandwich care era un jucător de cărţi atât de pasionat, încât nu voia să-şi piardă vremea cu mesele şi se hrănea, în timpul jocului, cu asemenea pâinişoare, aşternute cu tot felul de mezeluri sau ouă.
Cuvântul “landau” pare că ar veni de la acea trăsură pe care a folosit-o împăratul Iosif al ll-lea când a plecat în oraşul ocupat Landau.

Multe mâncăruri îşi trag numele de la persoane mai mult sau mai puţin renumite: plăcutele praline se numesc astfel după mareşalul francez du Pressy-Pralin (mort la 1675), care a însărcinat pe bucătarul său, odată, să găsească un nou soi de dulce.

numele

Îngheţată de piersică Melba era felul favorit al cântăreței Nelly Melba, iar sosul Cumberland a fost preferatul fiului ultimului rege de Hanovra.
Cine bea grog nu se mai gândeşte că odinioară aceasta era porecla unui amiral englez căruia i-a dat prin gând strălucita idee să dea marinarilor săi, în locul romului ce li se cuvenia, un amestec de rom şi apă fierbinte îndulcită cu zahăr.
Sunt şi arme care-şi au numele de la oameni. Astfel, browning-ul îşi are originea în numele americanului J. N. Browning (născut în Ogden, statul Utah din America de Nord, la 1855), care a inventat încărcătorul automat cu magazie. Gloanţele dum-dum îşi au numele după fabrica Dum-Dum de lângă Calcutta, unde pentru prima dată s-au fabricat acele gloanţe îmbrăcate pe jumătate. Şi arma atât de înspăimântătoare în timpul războiului mondial, tancul, se numeşte astfel după primul său realizator, Toma Tank Burual. Șrapnelul a primit acest nume după primul său constructor, colonelul englez Shrapnel, iar pistolul îşi trage numele de la localitatea Pistolea de lângă Florenţa.

numele
numele

Tot după inventatorii lor îşi au numele diferite noţiuni şi expresii ştiinţifice, dar şi în alte domenii se găsesc multe exemple. Cuvântul “mansardă” vine de la arhitectul francez Francois Mansart care, prin forma sa nouă de acoperiş, a ştiut să ocolească o lege ce limita înălţimea caselor. Cuvântul batistă vine de la ţesătorul din Flandra Baptiste Chambre (sec. XIV-lea), iar cuvântul tul, de la oraşul Tulle, unde se fabrica tulul până la 1810. Saxofonul e numit astfel după inventatorul său, muzicianul belgian Adolphe Sax, care, în afară de aceasta, a mai inventat şi alte instrumente şi a murit în 1894, la Paris.
Nicotină ne aminteşte de diplomatul francez Jean Nicot, cel care a fost primul care a fumat tutun în Franţa, iar foiletonul se numeşte astfel de la scriitorul francez Octave Feuillet, care a publicat asemenea poveşti scurte. Coloristul de lână Jean Gobeline a produs cel dintâi un anumit fel de covor de perete numit, după numele lui, “gobelin”. Andre Maria Ampère, matematician şi fizician, s-a născut în 1775 la Lyon, a fost profesor la Şcoala Politehnică şi mai târziu la College de France din Paris și a murit în 1836, la Marsilia. Renumit prin teoria sa electrodinamică, “La Theorie des Phenomenes Electro – Dynamiques, a rămas în istorie și datorită unității electrice Ampere, care îi poartă numele.

Wirrcenz Priessnitz
Wirrcenz Priessnitz
Andre Maria Ampère

Fermierul Wirrcenz Priessnitz a devenit cunoscut datorită unei metode de tratare cu comprese cu apă rece – prișnițele – care se aplicau şi înaintea sa, dar fuseseră uitate între timp.
Căpitanul englez James Boycott a fost administratorul întinselor moşii ale contelui Erne din Irlanda. În îndeplinirea funcţiei sale, a fost puţin prea aspru faţă de angajaţii săi și, în consecinţă şi-a atras ura acestor oameni. O organizaţie irlandeză în anul 1879 avea de scop să împiedice pe membrii ei de a vorbi cu el sau de a veni măcar în contact cu dânsul. Mărindu-se mereu numărul membrilor acestei organizaţii, s-a ajuns la rezultatul că nimeni nu voia să lucreze pentru dânsul. Ura împotriva sa creştea mereu şi viaţa domnului Boycott era în pericol. N-au folosit nici trupele care i s-au trimis într-ajutor de către guvern. Boycott fu nevoit să-și dea demisia și părăsi regiunea sub pază militară. Noua metodă de luptă găsită a fost numită „boicot”.

James Boycott
James Boycott
numele

*** Realitatea Ilustrată, august 1938

DS TW
No comments

leave a comment