Doamna Oltea, legendară mamă a lui Ștefan cel Mare

Maria Oltea s-a născut în 1405 sau 1407 și este cunoscută sub numele de Doamna Oltea, fiind fiica unor boieri de lângă Bacău, dar nu se știe cu exactitate dacă a fost sau nu oficial soția domnitorului Bogdan al II-lea, tatăl lui Ștefan cel Mare.

Bogdan era, după unii istorici, copilul din flori al lui Alexandru cel Bun, mama sa fiind necunoscută, iar alții consideră că a fost fratele lui Alexandru cel Bun. Aflat în relații foarte bune cu Iancu de Hunedoara, care l-a susținut pentru a ajunge la tron, Bogdan al II-lea a devenit domnitorul Moldovei după alungarea lui Alexandru al II-lea.

Până la relația cu Bogdan, Maria-Oltea mai fusese căsătorită, dar soțul îi murise și avea deja cinci copii: Ioachim, Ion, Cârstea, Maria și Sora. După calculele istoricilor, Maria era cam de aceeași vârstă cu domnitorul, adică avea în jur de 35 de ani, când cei doi au devenit iubiți și l-a adus pe lume, în 1438 sau 1439 (desi există surse care indică faptul că viitorul domnitor s-a născut mult mai devreme, în 1433), pe fiul lor, Ștefan, la moșia din Borzești a lui Bogdan, cu zece ani înainte ca acesta din urmă să devină domnitor al Moldovei.

 

Când Bogdan al II-lea este atacat și ucis la Reusani, în 1451, în urma intrigilor lui Petru Aron, după doar doi ani de domnie, Maria-Oltea rămâne pentru a doua oară văduvă. Femeia reușește să îi salveze pe Ștefan și pe ceilalți cinci copii, fugind pentru șase ani din Moldova și ascunzându-și identitatea în exilul din Transilvania și Țara Românească.

Dintre rudele apropiate ale Mariei-Oltea este cunoscut doar fratele ei – Vlaicul, care făcuse parte din sfatul domnesc al lui Bogdan al II-lea și pe care Ștefan cel Mare îl menționează în hrisoavele domnești ca “unchiul nostru Vlaicul”.

Maria Oltea și acest frate, Vlaicul, au încercat să îl pregătească încă din copilărie pe Ștefan pentru viitoarea sa misiune de domnitor al Moldovei, iar în primii lui ani de domnie mama sa, Maria-Oltea, îi este alături în organizarea acțiunilor politice interne și externe.

Către sfârșitul vieții, Maria Oltea s-a călugărit. Mama domnitorului a murit pe 4 noiembrie 1465, la vârsta de 54 sau 57 de ani și a fost înmormântată în județul Suceava, la biserica din lemn de stejar Sfântul Nicolae din Poiana Siretului, numită Sihăstria din Poiană, fiind mutată apoi la Mănăstirea Probota, unde se află astăzi și osemintele lui Bogdan al II-lea.

 

Piatra funerară a Doamnei Oltea a fost descoperită de arheologi în 1904 și are inscripționat mesajul „Roaba lui Dumnezeu Oltea, mama domnului Ștefan Voievod, a murit la anul 6973 (1465), noiembrie 4”.

 

Alte articole

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *