HomeLocuri de povesteFascinația bijuteriilorEcaterina Bagration, frumoasa „prințesă rătăcitoare”

Ecaterina Bagration, frumoasa „prințesă rătăcitoare”

Prințesa Ecaterina Bagration s-a născut pe 7 decembrie 1783 și a fost fiica contelui Pavel Martinovici Skavronsky, ministru plenipotențiar la Napoli, cunoscut pentru dragostea lui extraordinară pentru muzică, și a Ekaterinei von Engelhardt, nepoata și, în același timp, favorita prințului Grigori Potemkin. Copila a fost educată la curtea împărătesei Ecaterina cea Mare și a împărătesei Maria Feodorovna, devenind mai târziu domnișoară de onoare pentru cea din urmă.

În 1800, țarul Paul I al Rusiei, care era bine cunoscut pentru capriciile sale, a aflat că generalul Piotr Bagration era îndrăgostit în secret de Ecaterina. Împăratul obișnuia adesea să încurajeze căsătoriile membrilor curții imperiale și într-o zi, aflându-se la Palatul Gatchina, a anunțat brusc că vrea să participe la căsătoria generalului Bagration cu contesa Ecaterina Skavronskaya. Aceasta era însă îndrăgostită de contele Peter von der Pahlen și viitorul mire a fost șocat când a auzit spusele țarului. Nimeni nu a îndrăznit să îl contrazică pe monarh, iar nunta a avut loc pe 2 septembrie în capela Palatului Gatchina, lângă Sankt Petersburg.

Generalul Louis Alexandre Andrault de Langéron a povestit mai târziu despre această uniune: “Bagration s-a căsătorit cu tânăra nepoată a marelui Prinț Potemkin, dar Bagration era un simplu soldat cu maniere rudimentare și era extrem de urât. Soția lui era la fel de albă precum era el de negricios. Ea era frumoasă ca un înger, strălucitoare, cea mai vie dintre frumusețile din Sankt Petersburg și nu putea fi fericită cu un astfel de soț pentru mult timp”.

 

Cuplul nu a avut copii și în anul 1805 prințesa s-a despărțit în cele din urmă de soțul ei și a plecat în Europa. A călătorit cu o trăsură special făcută pentru ea, cu o scară elegantă, care avea un pat înăuntru și toate bagajele erau puse la exterior. Ea a numit trăsura „dormeză” și a ajuns să fie cunoscută ca “Prințesa Rătăcitoare”. Prințul Bagration a chemat-o înapoi în Rusia de mai multe ori și i-a trimis scrisori înflăcărate, dar prințesa a rămas în străinătate, folosind scuza că este bolnavă și are nevoie de tratament medical. În Europa, Prințesa Bagration a avut un mare succes, fiind numită “Le Bel Ange Nu” (frumosul înger nud), datorită obiceiului ei de a purta rochii semitransparente sau “Pisica Albă”, datorită senzualității ei deosebite. Lordul Palmerston, ministrul britanic de Externe, a notat în memoriile sale că prințesa purta doar muslină indiană translucidă, care era aproape lipită de silueta ei. De la mama sa, Ecaterina moștenise o față angelică, pielea albă de alabastru, ochi albaștri și părul auriu. Chiar și când avea 30 de ani se spunea că are tenul unei copile de 15 ani.

Soțul ei, Prințul Bagration, nu accepta să se spună în prezența sa vreun cuvânt împotriva ei, insistând că este soția lui și o apără orice ar fi. Cheltuielile prințesei pentru recepții și haine de lux erau uriașe, dar el a rămas un soț generos și a continuat să-i plătească facturile. Bagration chiar s-a certat cu mama prințesei, care începuse să fie enervată de extravaganțele fiicei sale. În 1808, țarul a oferit un ordin militar soțiilor acelor generali care se remarcaseră în mod special în  timpul războaielor. Prințesa Bagration a fost ocolită, iar mândria soțului ei a fost profund rănită, susținând că Ecaterina îi poară numele, iar acest lucru trebuie să fie suficient. În anii următori prințul a plătit mii de ruble pentru datoriile pe care prințesa Ecaterina le-a acumulat cu stilul de de viață luxos în Viena, oraș în care se stabilise.

Frumoasa prințesă a avut aici o relație cu diplomatul saxon Friedrich von der Schulenberg, apoi cu Prințul Louis Ferdinand al Prusiei, care a pus capăt relației sale cu Prințesa Eleonore de Solms-Hohensolms-Lich pentru ea, apoi a devenit amanta foarte influentului Prinț Klemens von Metternich și a avut o fiică cu el. Fetița s-a născut la Viena pe 29 septembrie 1810, a fost numită Marie-Clementine după  prenumele tatălui, care i-a recunoscut oficial paternitatea, și a locuit cu familia Metternich din 1814 până când s-a căsătorit.

 

Soțul ei, prințul Bagration, în ciuda vârstei sale, a continuat să lupte pentru Rusia în războiel enapoleoniene. În cele din urmă, în bătălia de la Borodino din 26 august 1812, a fost rănit la un picior, a făcut cangrenă din cauza lipsei medicamentelor și a murit șaisprezece zile mai târziu, pe 12 septembrie.

În 1815 Prințesa Ecaterina a salutat victoria armatei ruse asupra lui Napoleon, iar în timpul Congresului de la Viena a organizat un mare bal în onoarea țarului rus Alexandru I căreia i-a devenit prietenă intimă.

În același an s-a mutat la Paris, iar poliția secretă i-a pus luxoasa reședință aflată pe Rue du Faubourg Saint-Honoré sub supraveghere pentru că a fost considerată periculoasă datorită influenței sale politice.

Aici, printre prietenii ei apropiați s-au numărat o mulțime de celebrități: Stendhal, Benjamin Constant, marchizul de Custine și chiar regina Greciei. Bucătarul prințesei era Marie-Antoine Carême, fondatorul conceptului Haute Cuisine. Scriitorul Honore de Balzac era și el un vizitator frecvent al salonului Prințesei Ecaterina, amuzandu-le pe doamne cu poveștile sale.

Pe 18 ianuarie 1830, frumoasa prințesă s-a căsătorit la Paris cu generalul și diplomatul britanic Sir John Hobart Caradoc, al doilea baron Howden și Grimston, care era cu cincisprezece ani mai tânăr decât ea. Cuplul nu a avut copii și nu după mult timp cei doi s-au despărțit, apoi ea a plecat la Londra.

Prințesa Ecaterina a fost moștenitoarea colecției fabuloase de bijuterii a unchiului ei, prințul Grigori Potemkin, și este posibil ca finanțele să i se fi epuizat spre sfârșitul vieții. Se știe că a vândut unele obiecte de artă și bijuterii, inclusiv faimosul “Diamant Potemkin”, care avea să fie cumpărat de împăratul Napoleon al III-lea pentru soția sa, împărăteasa Eugénie.

Bătrâna doamnă a murit pe 2 iunie 1857, la vârsta de 73 de ani, în timpul unei călătorii pe care a făcut-o la Veneția, și a fost înmormântată în cimitirul de pe Insula San Michele.

Diamantul care intrase în posesia lui Eugenie, soția lui Napoléon al III-lea, a ajuns în Anglia când fosta familie regală franceză a plecat în exil și a fost scos la licitație de Casa Christies, fiind cumpărat de familia princiară Gaekwad  din India. La un moment dat a fost vândut din nou, iar acum se pare că ar fi în proprietatea unei persoane private din Rusia.

 

No comments

leave a comment