HomeRăzboaie și revoluțiiAl Doilea Război MondialCurajoasa soră Maria Restituta Kafka, executată de naziști

Curajoasa soră Maria Restituta Kafka, executată de naziști

DS TW

Maria Restituta Kafka s-a născut pe 1 mai 1894 la Husovice, în Cehia și a fost a șasea fiică a lui Anton Kafka, un cizmar modest, și a soției sale, Maria Stehlík. Când fetița avea doi ani, familia s-a mutat în cartierul Brigittenau din Viena, iar Maria a crescut în mijlocul comunității de emigranți cehi. În adolescență a lucrat mai întâi ca servitoare și apoi ca vânzătoare într-un magazin de tutun, iar în 1913 a devenit asistentă la spitalul municipal din cartierul Lainz din oraș.

Aici tânăra le-a întâlnit pe surorile franciscane și a intrat în congregația lor în anul următor, la vârsta de 20 de ani, primind numele Maria Restituta. După terminarea noviciatului și depunerea jurământului în congregație, a revenit la Spitalul Lainz, unde a rămas până în 1919.

După încheierea Primului Război Mondial, sora Kafka a fost transferată într-un spital din orașul Mödling, devenind asistentă principală la secția de chirurgie și a lucrat aici până în 1942.

Când Germania a anexat Austria, Maria Restituta a fost foarte critică la adresa noului regim care începuse să pună în aplicare Legile de la Nürnberg. Spunea mereu că o vieneză nu-și poate ține gura închisă, iar când a fost construită o nouă aripă la spital, sora medicală a atârnat câte un crucifix în fiecare cameră. Autoritățile naziste au cerut ca crucile să fie scoase, amenințând-o cu concedierea, dar ea a refuzat. Crucifixele nu au fost îndepărtate și nici sora Kafka nu a fost demisă, deoarece comunitatea franciscană a susținut că nu o poate înlocui.

Maria Restituta a continuat să critice guvernul nazist și după câteva luni a fost denunțată de medicul chirurg Lambert Stumfohl, membru al SS, pentru că a refuzat să-i trateze preferențial pe pacienții „arieni” față de cei „nearieni”, fiind imediat arestată.

Femeia a fost ridicată de Gestapo direct din sala de operație pe 18 februarie 1942, în ziua de Miercurea Cenușii, prima zi a Postului Mare pentru catolici, fiind condamnată la moarte de un tribunal nazist pe 29 octombrie 1943.

 

Sora Kafka și-a petrecut restul zilelor în închisoare, remarcându-se în mod special pentru atenția cu care avea grijă de ceilalți prizonieri. În această perioadă, a trimis o scrisoare care se păstrează și astăzi: “Nu contează cât de departe suntem de toate, indiferent unde ne aflăm, credința pe care o purtăm în sufletele noastre nu o poate lua nimeni. În acest fel construim un altar în inimi”.

Maria Restituta Kafka a fost executată prin ghilotinare pe 30 martie 1943, la vârsta de 48 de ani. Pentru faptele și credința sa a fost beatificată de papa Ioan Paul al II-lea în anul 1998 și este sărbătorită de Biserica Catolică pe 29 octombrie, ziua condamnării ei la moarte.

DS TW
No comments

leave a comment