HomeMonarhieMetrese, curtezane și amante celebreExilarea reginei adultere a Danemarcei

Exilarea reginei adultere a Danemarcei

DS TW

Caroline Matilda a Marii Britanii s-a născut pe 11 iulie 1751 la Casa Leicester din Londra și a fost cel mai mic copil al Frederick, Prinț de Wales, și al Prințesei Augusta de Saxa-Gotha, fiind botezată zece zile mai târziu de episcopul de Norwich. Cum prințul a murit brusc, cu trei luni înainte de nașterea ei, Caroline a fost crescută de mamă, care a izolat-o de curtea britanică.

La vârsta de 15 ani, adolescenta a fost trimisă în Danemarca pentru a se căsători cu verișorul ei, Christian al VII-lea, nunta a avut loc pe 8 noiembrie 1766 la Palatul Christiansborg din Copenhaga, iar cuplul a avut doi copii, Frederic al VI-lea și Prințesa Louise Auguste a Danemarcei. Mariajul a fost însă nefericit, pentru că regele era grav afectat de o boală psihică, posibil schizofrenie, care se manifesta cu episoade de paranoia, automutilare și halucinații.

Totuși, suveranul danez a fost convins să-și consume căsătoria în scopul asigurării succesiunii. După nașterea primului fiu, Christian a început o relație de curtezana Støvlet-Cathrine și a vizitat frecvent bordelurile din Copenhaga, iar regina a fost neglijată și disprețuită de bărbatul care, în rarele episoade de luciditate, considera că e demodat să-ți iubești soția.

În 1768, regele a început un tur al Europei și, în timpul absenței lui, Caroline Matilda făcea lungi plimbări prin Copenhaga, lucru considerat scandalos, pentru că nobilele daneze mergeau numai cu trăsura în oraș. Christian a revenit acasă un an mai târziu, însoțit de un anume Johann Friedrich Struensee, care a devenit medic regal.

Acesta l-a încurajat pe regele bolnav să reia relația cu tânăra soție, dar regina a devenit mai interesată de fermecătorul doctor decât de bărbatul cu probleme psihice. Afecțiunea față de medic a crescut, așa că în ianuarie 1770 acesta a primit propriul dormitor în palatul regal, iar în primăvara aceluiași an a devenit amantul suveranei.

În acest timp, sănătatea mintală a lui Christian se deteriora gradat. Caroline Matilda, până acum ignorată la curte, a devenit centrul atenției supușilor danezi și, susținut prin noua ei poziție, Struensee se purta aproape ca un rege.

Pe 15 septembrie 1770, a primit postul de consilier privat al coroanei, autoritatea medicului devenind completă, și, timp de zece luni, a emis 1069 de ordine de cabinet în locul regelui Christian. Pe 7 iulie 1771, Caroline Matilda a adus pe lume cel de-al doilea său copil, pe Prințesa Louise Auguste, al cărei tată a fost aproape sigur doctorul Struensee și de-abia în acest moment relația celor doi a fost considerată scandaloasă de curtea regală, fetița fiind numită în batjocură “la petite Struensee”.

Doctorul și Caroline Matilda au fost arestați în noaptea de 16 spre 17 ianuarie după un bal mascat desfășurat la teatrul de la Castelul Christiansborg. Regina a fost dusă la Castelul Kronborg pentru a-și aștepta judecata, dar inițial a negat relația cu bărbatul, sperând că astfel se va salva.


Lucrurile avansaseră însă prea mult, astfel că, în aprilie 1772, căsătoria dintre Caroline Matilda și regele Christian s-a încheiat printr-un divorț, iar amantul regal și un complice de-al său au fost executați. O lună mai târziu, pe 28 mai, Caroline Matilda a fost deportată la bordul unei fregate britanice, stabilindu-și reședința la Castelul Celle.


Regina adulteră nu și-a mai văzut niciodată copiii, dar a devenit cunoscută pentru operele sale de caritate față de orfani și săraci. Tânăra a murit de scarlatină pe 10 mai 1775, la vârsta de 23 de ani, și a fost înmormântată la Stadtkirche St. Marien.

DS TW
No comments

leave a comment