HomeOameni care au intrat în istorieFilantropi și binefăcătoriUn exemplu de dăruire și generozitate: Anna Filosofova

Un exemplu de dăruire și generozitate: Anna Filosofova

DS TW

Anna Pavlovna Filosofova s-a născut pe 5 august 1837 într-o familie bogată din Sankt Petersburg, tatăl ei, Pavel Diaghilev, fiind funcționar la Ministerul Finanțelor și proprietarul unei distilerii. În 1855 bărbatul a devenit fanatic religios, iar responsabilitatea afacerii i-a fost transferată mamei Anei. Fetița era cea mai mică dintre cei nouă copii ai familiei și a fost educată acasă, conform obiceiului familiilor nobile ale vremii. În 1855 tânăra s-a căsătorit cu Vladimir Dmitryevich Filosofov, care lucra în Ministerul Războiului și Apărării, iar cuplul a avut șase copii, printre care scriitorul Dmitri Filosofov.

Soțul Anei provenea dintr-o familie de arendași și, după căsătoria lor, cei doi au făcut vizite frecvente la moșia lui din Bezhanitsy. Tatăl lui Filosofov era cunoscut ca o figură tiranică, iar modul în care se purta cu cei care îi munceau pământurile a avut un efect puternic asupra tinerei, astfel că a început să fie preocupată de problemele sociale și, în special, de situația țăranilor și a iobagilor săraci. Primele sale activități filantropice au fost acelea de a dărui alimente și medicamente persoanelor aflate în nevoie. În această perioadă a întâlnit-o pe Maria Trubnikova, o femeie interesată de schimbările sociale, care i-a oferit Annei cărți despre emanciparea femeilor. Mai târziu va spune despre Maria că a fost un înger blând și răbdător care a ajutat-o să se dezvolte și să înțeleagă realitățile vieții.

 

În 1860, Anna, Maria și prietena lor, Nadezhda Stasova, au fondat Societatea pentru cazare ieftină și alte ajutoare pentru locuitorii din Sankt Petersburg, bazată pe o nouă metodă filantropică. Filosofova credea că, în loc să le oferi săracilor bani, e mai bine să-i educi astfel încât să-și poată câștiga existența pe cont propriu. Organizația oferea locuințe cu preț redus femeilor sărace și slujbe la fabricile de textile locale. După un timp fundația și-a achiziționat propriul sediu și a încheiat un contract cu Armata pentru furnizarea produselor de îmbrăcăminte pe care le realizau beneficiarele sale.
După războiul din Crimeea, Rusia a instituit mari reforme în sistemul de învățământ, a deschis universități pentru bărbații fără origine nobilă și, datorită influenței celor trei femei, a fondat 131 de școli pentru fete, dintre care 37 pentru studii superioare. Anna Filosofova a fost inițiatoarea unuia dintre saloanele literare la modă în acea vreme, împreună cu prietenele ei, Maria Trubnikova și Nadezhda Stasova.

 

În 1867, cele trei au trimis o petiție cu patru sute de semnături țarului Alexandru al II-lea cerându-i permisiunea de a deschide primele cursuri de învățământ superior pentru femei la Universitatea din Sankt Petersburg, dar s-au lovit inițial de o puternică rezistență a conservatorilor și nu au fost susținute nici de ministrul educației, Dmitry Tolstoi. Acesta le-a permis totuși femeilor să asiste la prelegeri ale profesorilor universitari, iar în 1871 acestor cursuri informale li s-a dat numele de “Vladimirsky”, după numele colegiului unde se desfășurau.

Anna a devenit cunoscută pentru bunătatea și generozitatea ei și adesea familiile revoluționarilor condamnați sau exilați apelau la ajutorul ei. Simpatiile pentru acești revoluționari au făcut-o însă suspectă pentru oficialii ruși, iar în 1879 a fost exilată în străinătate pentru că obișnuia să le acordat ajutor financiar și i s-a permis să se întoarcă în țară abia în 1881. După asasinarea țarului Alexandru al II-lea, Anna nu a mai găsit susținători pentru proiectele sale sociale, iar poziția soțului ei a fost și ea slăbită din cauza conexiunilor ei cu revoluționarii considerați anarhiști, așa că familia a fost nevoită să trăiască foarte modest.

 

Filosofa s-a întors în viața publică la începutul anilor 1890, când a început să ofere asistență persoanelor afectate de foamete din regiunea Volga. În 1892 s-a alăturat Comitetului pentru promovarea alfabetizării din Sankt Petersburg, iar în 1895 a fondat și a condus Asociația de caritate a femeilor din Rusia, o organizație feministă care a fost denumită oficial organizație de caritate pentru că orice altă formă de activitate politică era interzisă în Rusia.
În același an a fost înființată o universitate de medicină pentru femei, iar în 1904 au fost permise cursurile universitare pentru femei în afara capitalei Sankt Petersburg, iar Anna a rămas o militantă activă pentru promovarea accesului femeilor la învățământul superior.
Anna Filosofa murit pe 17 martie 1912, la vârsta de 74 de ani, la Sankt Petersburg, iar la înmormântarea sa au participat mii de oameni.

Dacă v-a plăcut acest articol, mă puteți sprijini cu un share pe Facebook.

DS TW
No comments

leave a comment