AcasăMonarhieMetrese, curtezane și amante celebreFemeile din viața lui Petru cel Mare: Ecaterina I, țarina analfabetă din popor

Femeile din viața lui Petru cel Mare: Ecaterina I, țarina analfabetă din popor

Nu există prea multe informații despre copilăria celei ce va fi țarina Ecaterina I a Rusiei. Versiunea unanim acceptată este că Marta Elena s-a născut la Ringen pe 15 aprilie 1684, în Letonia suedeză în acel moment. Era fiica lui unui țăran leton de origine poloneză, iar părinții săi au murit de ciumă, lăsând orfani cinci copii. Marta a fost luată de o mătușă și trimisă la Marienburg, unde a trăit ca servitoare în casa pastorului Gluck, cel care a tradus Biblia în limba letonă. Se spune că Marta nu știa să scrie și să citească și a rămas analfabetă toată viața.

La vârsta de 17 ani s-a căsătorit cu un suedez, cu care a fost măritată opt zile, în 1702. Când trupele ruse au cucerit Marienburgul, pastorul luteran în casa căruia lucra Marta a fost chemat la Moscova ca traducător în serviciul mareșalului Boris Sheremetev. Mai târziu ea a devenit slujitoare în casa prințului Alexandru Menșikov, bun prieten al lui Petru cel Mare, și primul guvernator al orașului Sankt Petersburg.

În 1703, când Petru l-a vizitat pe Menșikov, a întâlnit-o pe Marta, iar la scurtă vreme, aceasta i-a devenit amantă. În 1705 tânăra s-a convertit la ortodoxism și și-a luat numele de Ecaterina Alexeievna.

Ecaterina și Petru s-au căsătorit în secret în 1707. Au avut nouă copii dintre care doar două fete au ajuns la maturitate, Ana și Elisabeta.

Când țarul Petru cel Mare a murit în 1725, fără să numească un succesor, Ecaterina a fost susținută să preia puterea, fiind prima femeie care a condus Imperiul Rus, deschizând calea legală a celor șaptezeci de ani de domnie a femeilor în Rusia, deși aceste stăpâniri feminine au fost întrerupte și de domnii pasagere ale unor țari de sex masculin. Dar aproape toți succesorii au continuat politica lui Petru I pentru modernizarea Rusiei.

Domnia Ecaterinei a durat aproape doi ani, timp în care a patronat expediția științifică a lui Bering care a descoperit strâmtoarea ce îi va purta numele, a inaugurat Academia de Științe de la Sankt Petersburg și a restrâns puterea Senatului, continuând fidel politica și reformele lui Petru, sub îndrumarea lui Menșikov, prietenul și consilierul fostului ei soț.

Țarina a murit la 43 de ani la Sankt Petersburg și a fost înmormântată în Catedrala Sfinții Petru și Pavel din Sankt Petersburg.

După moartea Ecaterinei, pe tronul Rusiei a ajuns pentru doi ani Petru al II-lea al Rusiei, singurul urmaș pe linie masculină al țarului Petru cel Mare.

Niciun comentariu

Lasă un comentariu