HomeMonarhieMetrese, curtezane și amante celebreFemeile din viața lui Petru cel Mare: Ecaterina I, țarina analfabetă din popor

Femeile din viața lui Petru cel Mare: Ecaterina I, țarina analfabetă din popor

DS TW

Nu există prea multe informații despre copilăria celei ce va fi țarina Ecaterina I a Rusiei. Versiunea unanim acceptată este că Marta Elena s-a născut la Ringen pe 15 aprilie 1684, oraș aflat în Letonia suedeză în acel moment. Era fiica lui unui țăran leton de origine poloneză, dar părinții săi au murit de ciumă, lăsând orfani cinci copii. Marta a fost luată de o mătușă și trimisă la Marienburg, unde a trăit ca servitoare în casa pastorului Gluck, cel care a tradus Biblia în limba letonă. Se spune că viitoarea împărăteasă nu știa să scrie și să citească și a rămas analfabetă toată viața.

La vârsta de 17 ani, s-a căsătorit cu un suedez, dar mariajul a durat doar opt zile. Când trupele ruse au cucerit Marienburgul, pastorul luteran în casa căruia lucra Marta a fost chemat la Moscova ca traducător în serviciul mareșalului Boris Sheremetev, iar ea a devenit mai târziu slujitoare în casa prințului Alexandru Menșikov, primul guvernator al orașului Sankt Petersburg, un bun prieten al lui Petru cel Mare.

În 1703, când Petru l-a vizitat pe Menșikov, a întâlnit-o pe Marta, iar la scurtă vreme, aceasta i-a devenit amantă. În 1705 tânăra s-a convertit la ortodoxism și și-a luat numele Ecaterina Alexeievna.

Ecaterina și Petru s-au căsătorit în secret în 1707 și au avut nouă copii dintre care doar două fete au ajuns la maturitate, Ana și Elisabeta. În 1793, când țarul a mutat capitala imperiului la Sankt Petersburg, cei doi au locuit într-o cabana din lemn cu trei camere unde ea gătea și se ocupa de copii la fel ca o femeie obișnuită, fără a apela la nicio servitoare. Era foarte energică, plină de compasiune, fermecătoare, mereu veselă și reușea să-l calmeze pe împărar când acesta făcea crize de furie, nemulțumit de viteza cu care se mișcau lucrurile în imperiu. Ecaterina l-a însoțit pe Petru cel Mare în Războiul Ruso-Turc din 1710 – 1711, în campania de pe Prut, și se spune că, într-unul din momentele dificile ale luptelor, soției țarului i-a venit ideea să adune bijuteriile tuturor nevestelor generalilor ruși, inclusiv ale ei, și să i le ofere ca mită marelui vizir otoman Baltaci Mehmet Pașa, pentru a-l determina să permită retragerea forțelor ruse.

Cert este că Mehmet a acceptat pacea, fie motivat de mită, fie din considerente tactice, armata rusă a scăpat de situația disperată în care se afla, dar Moldova a redevenit vasală a Imperiului Otoman și domnitorul Dimitrie Cantemir a fost nevoit să se refugieze la Moscova.

Petru cel Mare s-a căsătorit oficial cu Ecaterina pe 9 februarie 1712 la Catedrala Sfântul Isaac din Sankt Petersburg, devenind astfel cea de-a doua soție a țarului. A fost încoronată în 1724, dar cu un an înainte de moartea lui, relația lor a fost greu încercată de o serie de evenimente care au dus la suspiciunea de corupție. Țarul, care luptase toată viața sa pentru a eradica orice nedreptate din imperiu, a fost dezamăgit să afle că țarina acceptase mită de la Willem Mons, fratele Annei Mons, o fostă amantă a lui, pentru a intemedia diverse favoruri pe care le putea obține prin influența la curte. Când a aflat, Petru a dat ordin ca Willem Mons să fie executat, iar o soră a acestuia, Matryona, și ea implicată în afacere, să fie exilată la Tobolsk, în Siberia. Cu o noapte înainte de execuție, Peter i-a spus lui Willem că, deși îi pare rău că pierde un om atât de inteligent, sentința va fi executată. Capul bărbatului a fost conservat în alcool și a fost apoi expus în Palatul de vară, unde se află și în prezent.

Când țarul Petru cel Mare a murit, în 1725, fără să numească un succesor, Ecaterina a fost susținută să preia puterea, fiind prima femeie care a condus imperiul, deschizând calea legală a celor șaptezeci de ani de domnie a femeilor în Rusia. Deși aceste conduceri feminine au fost întrerupte și de domniile pasagere ale unor țari de sex masculin, aproape toți succesorii au continuat politica lui Petru I pentru modernizarea Rusiei.

Domnia Ecaterinei a durat aproape doi ani, timp în care a patronat expediția științifică a lui Bering care a descoperit strâmtoarea ce îi va purta numele, a inaugurat Academia de Științe de la Sankt Petersburg și a restrâns puterea Senatului, continuând fidel politica și reformele lui Petru, sub îndrumarea lui Menșikov, prietenul și consilierul fostului ei soț.

Țarina a murit din cauza complicațiilor provocate de tuberculoza de care suferea pe 17 mai 1727, la vârsta de 43 de ani, la Sankt Petersburg și a fost înmormântată în Catedrala Sfinții Petru și Pavel. După moartea ei, pe tronul Rusiei a ajuns pentru doi ani Petru al II-lea al Rusiei, singurul urmaș pe linie masculină al țarului Petru cel Mare.

DS TW
No comments

leave a comment