HomeMonarhieMetrese, curtezane și amante celebreFemeile din viața lui Petru cel Mare: Anna Mons

Femeile din viața lui Petru cel Mare: Anna Mons

DS TW

Anna Mons s-a născut în anul 1672 la Moscova și a fost fiica negustorului olandez de vinuri Johan Mons. Familia sa provenea din Westfalia, Germania, iar frații ei mai mici vor fi Willem Mons, care va deveni secretarul privat al viitoarei țarine Ecaterina I, și Matryona Ivanovna Balk, care se va căsători cu Fedor Balk, guvernatorul orașului Riga.

Pe măsură ce relațiile lui Petru cu soția sa, țarina Evdochia Lopuhina, s-au înrăutățit, Anna Mons i-a luat locul devenind amantă permanentă și semi-oficială a țarului, iar în anii 1690 Petru cel Mare i-a oferit tinerei nu mai puțin de 295 de ferme și un conac lângă Moscova.

carturesti.ro

Relația lor a durat 12 ani, iar când Petru a divorțat de Evdochia, Anna a avut ambiția de a se căsători cu țarul. În 1703, pentru că se temea că suveranul și-a pierdut interesul pentru ea, a început să flirteze cu ambasadorul prusac la Moscova, Keyserling, în încercarea de a-l face felos.

 

Keyserling a cerut-o în căsătorie, dar țarul Petru cel Mare a ordonat ca Annei să-i fie confiscată averea și a plasat-o în arest la domiciliu împreună cu mama, sora ei și treizeci de prieteni. În cele din urmă i-a permis să se căsătorească cu ambasadorul prusac, nunta celor doi având loc în 1711. dar Anna a murit trei ani mai târziu din cauza tuberculozei.

 

fashiondays.ro

Următoarea soție a țarului Petru, Marta Helena Skowrońska, care va deveni țarina Ecaterina I a Rusiei, și-a vopsit părul negru pentru a nu semăna cu Anna Mons, care era blondă. Frații mai mici ai fostei metrese imperiale, Willem Mons și Matryona, s-au împrietenit cu noua țarină, dar aveau să fie înlăturați de Petru cel Mare și judecați pentru că abuzau de accesul lor la împărăteasă pentru a-i cere anumite favoruri, apoi cei doi pretindeau sume mari de bani unora dintre boierii care nu aveau trecere la curtea imperială, în schimbul influenței pe care o aveau în fața Ecaterinei.

 

Willem a fost executat prin decapitare, iar sora sa, Matryona, a fost bătută și exilată la Tobolsk, în Siberia. Cu o noapte înainte de execuție, Peter i-a spus lui Willem că, deși îi pare rău că pierde un om atât de talentat, sentința va fi executată. Capul bărbatului a fost conservat în alcool și a fost apoi expus în Palatul de vară al țarului, unde se află și în prezent.

 

DS TW
No comments

leave a comment