HomeOameni care au intrat în istorieFilantropi și binefăcătoriGabriele Amorth, exorcistul-șef de la Vatican, despre diavolii din istoria lumii

Gabriele Amorth, exorcistul-șef de la Vatican, despre diavolii din istoria lumii

Gabriele Amorth
DS TW

Gabriele Amorth s-a născut pe 1 mai 1925 în orașul Modena din regiunea Emilia-Romagna, a fost hirotonit preot romano-catolic în 1954 și a devenit exorcist oficial al Vaticanului în iunie 1986, sub tutela lui Candido Amantini, preotul care a deținut aceeași poziție timp de 36 de ani la Dieceza de Roma.

Padre Amorth a fost membru al Societății Sfântului Pavel, o congregație fondată de James Alberione în 1914, iar în 1990 a înființat Asociația Internațională a Exorciștilor, al cărei președinte a fost până la pensionarea sa, în anul 2000.

Filmul lui preferat a fost “Exorcistul”, producția americană din 1973 regizată de William Friedkin care a câștigat două premii Oscar și patru Globuri de aur, preotul catolic susținând că filmul de ficțiune este în mare parte corect și bazat pe evenimente adevărate, deși efectele speciale au fost puțin exagerate.

De altfel, într-un interviu acordat jurnaliștilor de la London Sunday Telegraph, Amorth a subliniat: “Oamenii trebuie să știe ce facem”.

În octombrie 2000, presa a scris că prelatul efectuase peste 50.000 de proceduri de exorcizare, care au variat de la “câteva minute” la “câteva ore”, iar zece ani mai târziu el însuși a vorbit despre un număr extrem de mare de exorcisme pe care le-ar fi făcut de-a lungul carierei.

Amorth a explicat că fiecare exorcism trebuie considerat o rugăciune sau un ritual, iar unele victime de care s-a ocupat au necesitat sute de exorcisme, însă Edward Peters, profesor de drept canonic, consideră că afirmațiile lui sunt “uluitoare și relative”. Totuși, prelatul a oferit o explicație: “Oamenii și-au pierdut credința, iar superstițiile, magia, satanismul, practicile legate de spiritism, cum sunt cele realizate cu placa Ouija (așa numita placă a Spiritelor sau placa „vorbitoare”) deschid toate ușile pentru prezența demonilor.”

Gabriele Amorth

Când a fost întrebat dacă diavolul poate lovi în interiorul Vaticanului, Amorth a declarat: “A încercat deja. A făcut-o în 1981, atacându-l pe Ioan Paul al II-lea, lucrând cu cei care l-au înarmat pe Ali Agca”.

Exorcistul-șef al Diecezei de Roma a oferit și câteva îndrumări pentru cei care fac astfel de proceduri: „Orice astfel de persoană trebuie să fie foarte apreciată pentru viața sa în rugăciune și credință, pentru acte de caritate și pentru o bună judecată. În plus, trebuie să se bazeze numai pe ‘Cuvântul lui Dumnezeu’ și pe rugăciunea tradițională, să fie complet detașat de preocupările financiare și să nu realizeze exorcisme dacă nu este sigur de prezența diavolului”.

Prelatul a apărut în cel de-al doilea episod al serialului “True Horror cu Anthony Head”, ocazie cu care a explicat că nu a efectuat niciodată un exorcism doar pe baza solicitării cuiva care se crede posedat de diavol, direcționând astfel de oameni către medicii psihiatri, iar un colaborator de-al său a povestit că o dată l-a auzit glumind: “Știi de ce fuge diavolul când mă vede? Pentru că sunt mai urât decât el”.

În 2006, Gabriele Amorth a declarat că la Vatican au fost declasificate o serie de documente secrete din arhive care au confirmat faptul ca Papa Pius al XII-lea a încercat sa efectueze de la distanță exorcizarea lui Adolf Hitler, operațiune care nu a avut însă succes, preotul fiind convins că diavolul și-a băgat deseori coada în diverse evenimente din istoria omenirii: “Bineînțeles că diavolul există și poate poseda nu doar o singură persoană, ci chiar grupuri sau națiuni întregi. Sunt convins că naziștii erau cu toții posedați. Tot ce trebuie să faci este să te gândești la ce au făcut Hitler și Stalin. Aproape sigur erau posedați de diavol”, a spus el pentru un post de radio al Vaticanului, continuând: “De aceea trebuie să apărăm societatea de demoni”.

Gabriele Amorth

Despre procedura inițiată de Papa Pius al XII-lea pentru exorcizarea lui Hitler a povestit: “Se întâmplă foarte rar ca rugăciunea respectivă și tentativa de a efectua o exorcizare de la o distanță așa de mare să aibă efect. Bineînțeles că poți să te rogi pentru cineva de la distanță, însă în cazul unei exorcizări este puțin probabil să aibă efect. Una dintre principalele cerințe ale exorcizării este ca acela care o face să se afle în fața persoanei posedate, care trebuie sa accepte acțiunea și să o dorească. Oricum, nu am dubii că Hitler a fost posedat și nu mă surprinde ca Papa Pius al XII-lea a încercat exorcismul de la distanță”.

Gabriele Amorth

Preotul a primit pe 8 septembrie 2016 Medalia de Eliberare de la prefectul orașului Roma, în prezența ministrului apărării al Italiei, pentru contribuția sa în lupta împotriva naziștilor în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Gabriele Amorth a murit o săptămână mai târziu, pe 16 septembrie 2016, la vârsta de 91 de ani, și a fost înmormântat la Basilica di Santa Maria Regina degli Apostoli alla Montagnola din Roma.

Procedurile de exorcism practicate de preoții catolici sunt reglementate de un ghid oficial numit “Ritualul Roman”, care oferă instrucțiuni detaliate cu privire la modul în care se efectueze exorcismele. Exorcismul catolic implică rugăciuni speciale și invocarea numelui lui Dumnezeu și a puterii divine pentru a elibera persoana posedată de influența demonică. Preoții care efectuează exorcisme trebuie să urmeze cu strictețe procedurile stabilite de Biserică.

Este important de menționat că exorcismul este o practică rară în Biserica Catolică și este folosit doar în cazurile în care există o credință fermă că o persoană este posedată de un demon sau se află sub influența demonică. De obicei, exorcismele sunt precedate de evaluări psihologice și medicale pentru a exclude orice cauze naturale ale comportamentului anormal sau al tulburărilor mentale.

Gabriele Amorth

Surse:

Gyles Brandreth, An Interview With Father Gabriele Amorth: The Church’s Leading Exorcist, 2000

The Pope’s chief exorcist ‘who banished 70,000 demons’ and said Vatican was possessed by devil dies aged 91, The Mirror, 2016

A final farewell to Rome’s exorcist: the funeral of Father Amorth, catholicnewsagency.com, 2016

DS TW
No comments

leave a comment