HomeOameni care au intrat în istorieHollywood clasicLaura Hidalgo, basarabeanca ajunsă vedetă în Argentina

Laura Hidalgo, basarabeanca ajunsă vedetă în Argentina

Laura Hidalgo
DS TW

Laura Hidalgo, pe numele său real Pesea Faerman, s-a născut pe 1 mai 1927 la Chișinău, în Basarabia, a emigrat în Argentina, împreună cu părinții, la o vârstă fragedă și, fiind atrasă de actorie, a urmat Școala de Artă a Societății Ebraice unde i-a avut printre colegi pe Hedy Crilla, David Stivel și Alberto Berco.

După ce și-a încheiat studiile, Laura a încercat să își caute un loc de muncă, a mers pe la mai multe studiouri de producție, dar a primit doar un rol de figurantă în filmul “The Strange Case of the Murdered Woman”, producție regizată de Boris H. Hardy.

În 1949, tânăra aspirantă a participat la un concurs de talente organizat de revista Antena și a fost selectată de producătorul Armando Bó, cel care i-a dat numele artistic pe care îl va folosi de-a lungul carierei sale, pentru a juca în filmul “Su última pelea”.

Au urmat câteva roluri secundare în filmele “Cinco grandes y una chica”, „El Morocho del Abasto Juan Mondiola” și „Derecho viejo”, niciunul dintre ele nefiind prea bine primit de public. Norocul i-a surâs atunci când compania Argentina Sono Film a cumpărat drepturile de producție pentru filmul “Orhideea”, în care urma să joace celebra actriță Zully Moreno, dar cum aceasta era ocupată cu alte proiecte, cineva a sugerat să fie chemată Laura Hidalgo la probe, iar basarabeanca a primit rolul. În film au jucat câțiva actori cunoscuți în epocă precum Santiago Gómez Cou, Eduardo Cuitiño și Felisa Mary, iar la apariția Laurei Hidalgo, îmbrăcată într-o splendidă rochie albă, spectatorii s-au îndrăgostit imediat de ea.

În această perioadă a început o relație furtunoasă cu actorul Narciso Ibáñez Menta, dar cei doi și-au ascuns aventura de ochii publicului, de teamă să nu le cauzeze carierei artistice. În cele din urmă s-au căsătorit în 1950, dar s-au separat patru ani mai târziu.

Laura a jucat apoi în „El túnel”, un film al lui León Klimovsky, iar în 1952 a fost distribuită, alături de Narciso Ibáñez Menta, în thrillerul “The Beast Must Die”, care a fost foarte apreciat de public, în 1952 a călătorit în Spania pentru a filma “Trenul expres”, o

Laura Hidalgo

producție regizată de León Klimovsky, iar anul următor a filmat în Mexic “Las tres perfectas casadas”, în regia lui Roberto Gavaldón, care i-a adus nominalizarea la Premiul Ariel pentru categoria cea mai bună actriță.

Pe 1 decembrie 1957, actrița s-a căsătorit cu arhitectul Manuel Rosen, apoi s-a retras din lumina reflectoarelor, cei doi s-au stabilit în Mexic și tot aici și-au crescut cei trei copii. Devenită o familistă convinsă, fosta vedetă a cinematografiei argentiniene s-a ocupat doar de casă și de educația copiilor și, atunci când aceștia au crescut, a publicat volumul de poezii “La casa a cuestas”.

Manuel Rosen se născuse în Mexico City, părinții lui fiind emigranți ruși și a fost un arhitect de renume mondial, proiectând clădiri emblematice în întreaga lume. Printre lucrările sale se numără Ambasada Japoniei, Piscina Olimpică și Gimnaziul pentru Jocurile Olimpice organizate în 1968, Centrul Cultural CECUT din Tijuana, vizitat anual de peste un milion de vizitatori oameni, și MOLA, Muzeul de Artă Latino-Americană din California. Ulterior a avut o activitate academică semnificativă ca profesor de design la mai multe universități din Mexic și Statele Unite.

Laura Hidalgo

Mai târziu, familia s-a mutat în California, Statele Unite, unde a rămas până la sfârșitul vieții. Laura Hidalgo, actrița de origine basarabeană, a murit pe 18 noiembrie 2005, la vârsta de 78 de ani, din cauza unui accident vascular cerebral, și a fost înmormântată la El Camino Memorial Park.

DS TW
No comments

leave a comment