HomeEroii României moderneEroi uitațiGeneralul Stan Poetaș, un erou uitat

Generalul Stan Poetaș, un erou uitat

Stan Poetaș
DS TW

Stan Poetaș s-a născut pe 5 decembrie 1870 în comuna Ulmu din județul Brăila și a urmat școala primară, gimnaziul și apoi școala militară, pe care a absolvit-o în 1889. La vârsta de 19 ani a devenit ofițer și din acest moment și-a urmat cu mare devotement cariera militară, devenind sublocotenent, comandant de pluton, apoi colonel și comandant al Regimentului 40 Infanterie Călugăreni.

La începutul Primului Război Mondial, Stan Poetaș a luptat în Dobrogea, apoi a participat la Bătălia Bucureștiului din noiembrie 1916, în timpul căreia s-a remarcat pentru curajul și organizarea sa exemplară. Divizia pe care o conducea a luat 200 de prizonieri germani și a capturat trei tunuri grele, Bucureștiul a fost însă ocupat de armatele conduse de feldmareșalul August von Mackensen, iar bravul colonel a plecat împreună cu întreaga armată, administrația și guvernul de la București în refugiul de la Iași.

În vara anului 1917, Stan Poetaș a făcut parte din divizia generalului Eremia Grigorescu, primind misiunea de a conduce Brigada 17 Infanterie în Bătălia de la Mărășești și în toamna anului 1918 a fost trimis în misiune în Basarabia, pentru a apăra populația civilă de grupările anarhiste care începuseră să-și facă simțită prezența în zonă.

Stan Poetaș

Generalul a ajuns la Drochia și apoi la Hotin, unde a organizat unitățile militare pentru a nu fi atacate prin surprindere de bandele bolșevice, dar situația în teren a devenit din ce în ce mai complicată. La începutul lui ianuarie 1919, râul Nistru era înghețat și comandamentul românesc a primit primele informații despre intențiile bolșevicilor care se pregăteau de traversare pentru a ataca trupele românești.

Stan Poetaș a decis să inspecteze sectorul din dreapta Batalionului 2 din Regimentul 34 Infanterie, s-a îndreptat împreună cu un mic detașament pe drumul Otaci-Călărașeuca, însă în timpul vizitei în satul Călărașeuca, în ziua de 8 ianuarie 1919, a fost împușcat din spate de oamenii din banda de agitatori a lui G.I. Bărbuță. Generalul și toți soldații care îl însoțeau au fost omorâți, iar cadavrul său a fost batjocorit, cercetările ulterioare stabilind că ucigașul lui Poetaș a fost un anume S. Fosu.

Istoricul Constantin Kirițescu a scris despre moartea generalului Stan Poetaș: „I-a fost dat să moară, lovit de un glonț mișel, tras din spate, acestui erou legendar al armatei române, care la Topraisar, Neajlov și la Mărășești înfruntase de atâtea ori moartea în față, în cele mai dramatice momente ale războiului nostru”.

În ianuarie 1939, autoritățile au organizat o comemorare a eroului român la Soroca. Părintele David Ciolan spunea cu acel prilej:

„Amintirea acestui erou va fi pururi vie în sufletele noastre, alăturându-se la sfânta aducere aminte a marei jertfe a celor 800 mii de eroi care, cu sângele lor, au pus temelia României Mari, României de azi. Până şi în faţa morţii, în dimineaţa zileide 8 ianuarie 1919, când generalul Poetaş a fost atacat de o bandă de bolşevici în apropiere de postul de comandă de la Oiad, el a stat locului neclintit, cu arma în mână, murind vitejeşte şi împlinind porunca lui: „Victorios sau mort“. Onoare şi glorie nepieritoare memoriei generalului erou Stan Poetaş, exemplu veşnic de vitejie şi sacrificiu pentru urmaşii săi.“

Colonelul Gheorge Loghin, comandantul garnizoanei locale, a menționat în discursul său:
“Se împlinesc 20 ani de când în mormântul din Cimitirul Eroilor din Soroca odihneşte generalul erou Stan Poetaş, răpus mişeleşte de bolşevici. Am avut norocul să fiu sub comanda marelui erou şi am văzut faptele lui de vitejie în timpul grelelor lupte din Dobrogea, când era comandant de brigadă. De numele lui sunt legate pe vecie amintirea vitejiilor de la Bazargic, Balagea, Cara-Omer, Topraisar, Armada, Enghezu, Cobadin, Murfatlar, Ostrovu, apoi pe Valea Argeșului, la Videle Cartojan, Bălării, Stâlpu şi mai pe urmă la Mărăşeşti.

În anul 1918, generalul Stan Poetaş a fost trimis pe pământul scump al Basarabiei spre a o apăra de nelegiuirile bolşevicilor şi a căzut jertfă, primind moartea de erou.

Prăznuiind astăzi două decenii de la moartea acestui mare ostaş, noi îndeplinim o sfântă datorie, întărindu-ne credinţa pentru care el s-a jertfit, el a murit pentru patrie, pentru idealul naţional, pentru dreptatea mântuitoare.

La malul bătrânului Nistru, în mormântul său din Cimitirul Eroilor, marele soldat Stan Poetaş va sta de veghe ca o strajă a românismului, iar chipul său imortalizat în această statuie va simboliza totdeauna zbuciumul însângerat şi biruinţa plină de măreţie a poporului nostru.

Chipul acestui mucenic prăbuşit năpraznic ca un uriaş lovit de fatalitate trebuie să fie veşnic ţinut în sanctuarul sfânt al jertfei şi durerii. Şi în faţa acestui sanctuar noi şi generaţiile viitoare să ne plecăm fruntea ca în pragul altarului lui Christos”.

DS TW
Latest comment
  • Onoare și respect pentru eroii României !

leave a comment