AcasăEroii României moderneEroi uitațiGeneralul Stan Poetaș, un erou uitat

Generalul Stan Poetaș, un erou uitat

Stan Poetaș

Stan Poetaș s-a născut pe 5 decembrie 1870 în comuna Ulmu din județul Brăila și a urmat școala primară, gimnaziul și apoi școala militară, pe care a absolvit-o în 1889. La vârsta de 19 ani a devenit ofițer și din acest moment tânărul și-a urmat cu mare devotement cariera militară, devenind sublocotenent, comandant de pluton, apoi colonel și comandant al Regimentului 40 Infanterie Călugăreni.

La începutul Primului Război Mondial Stan Poetaș a luptat în Dobrogea, apoi a participat la Bătălia Bucureștiului din noiembrie 1916, în timpul căreia s-a remarcat pentru curajul și eficiența sa, divizia sa luând 200 de prizonieri germani și capturând trei tunuri grele. Bucureștiul a fost însă ocupat de armatele germane conduse de feldmareșalul August von Mackensen, iar bravul colonel a plecat împreună cu întreaga armată, administrația și guvernul de la București în refugiul de la Iași.

În vara anului 1917, Stan Poetaș a făcut parte din divizia generalului Eremia Grigorescu, primind misiunea de a conduce Brigada 17 Infanterie în Bătălia de la Mărășești, dar în toamna anului 1918 a fost trimis în misiune în Basarabia, pentru a apăra populația civilă de grupările bolșevice care începuseră să-și facă simțită prezența în zonă.

Stan Poetaș

Generalul a ajuns la Drochia și apoi la Hotin, unde a organizat unitățile militare pentru a nu fi atacate prin surprindere de bandele bolșevice, dar situația în teren devenea din ce în ce mai complicată. La începutul lui ianuarie 1919 râul Nistru era înghețat și comandamentul românesc a primit primele informații despre intențiile bandelor bolșevice care se pregăteau de traversare pentru a ataca trupele românești.

Stan Poetaș a decis să inspecteze sectorul din dreapta Batalionului 2 din Regimentul 34 Infanterie, s-a îndreptat împreună cu un mic detașament pe drumul Otaci-Călărașeuca, dar în timpul vizitei în satul Călărașeuca, în ziua de 8 ianuarie 1919, a fost împușcat din spate de oamenii din banda de agitatori a lui G.I. Bărbuță. Generalul și toți soldații care îl însoțeau au fost omorâți, iar cadavrul său a fost batjocorit, cercetările ulterioare stabilind că ucigașul lui Poetaș a fost un anume S. Fosu.

Istoricul Constantin Kirițescu a scris despre moartea generalului Stan Poetaș: „I-a fost dat să moară, lovit de un glonț mișel, tras din spate, acestui erou legendar al armatei române, care la Topraisar, Neajlov și la Mărășești, înfruntase de atâtea ori moartea în față, în cele mai dramatice momente ale războiului nostru”.

Niciun comentariu

Lasă un comentariu