AcasăVizionariiPictori și sculptoriGustav Klimt, pictorul de geniu, a lucrat la Castelul Peleș

Gustav Klimt, pictorul de geniu, a lucrat la Castelul Peleș

Gustav Klimt s-a născut pe 14 iulie 1862, la Baumgarten, una din suburbiile Vienei, fiind al doilea din cei șapte copii – trei băieți și patru fete – ai familiei. Tatăl lui, de profesiune bijutier și gravor în aur, era originar din Cehia și îl va orienta pe copil spre artă, astfel că la 14 ani acesta reuşeşte să ia examenul de admitere la Şcoala de Arte Aplicate din Viena. Anna, mama pictorului, era deosebit de ambițioasă și avea nostalgia unei cariere în muzică pe care nu reușise să o urmeze. Timp de doi ani Gustav va frecventa cursurile acestei şcoli şi, în același timp, va lua lecții de pictură în atelierul maestrului Ferdinand Laufberger.

În 1879 tânărul ia parte, sub îndrumarea lui Hans Makart, cel mai important pictor al epocii, la organizarea festivităţilor prilejuite de aniversarea a 25 de ani de căsătorie a cuplului imperial, împăratul Franz Joseph și împărăteasa Sisi a Austriei.

Împreună cu fratele său, Ernst, care frecventa aceeaşi şcoală de artă, și cu un coleg, Franz Matsch, decid să lucreze în comun, astfel că tinerii artişti primesc mici comenzi: decorări ale unor porţelanuri, proiecte pentru ilustraţii, picturi murale interioare și decorarea plafoanelor unor clădiri publice de pe Ringstraße.

În 1880 grupul obţine două comenzi mari. Trebuie să facă decoraţiunile Palatului din Sturan şi să picteze un tablou destinat clădirii principale a staţiunii balneare Karlsbad, Karlovy Vary de astăzi, iar aceste lucrări le aduc recunoașterea.

Trei ani mai târziu, în 1883 fraţii Klimt și prietenul lor, Franz Matsch, au fondat la Viena propria lor şcoală de artă decorativă şi au primit comenzi din mai multe părţi ale Europei. Una dintre ele este cea de la regele Carol I al României, care le-a cerut trei programe tematice destinate decorării reședinței sale de la Sinaia. Astfel că cei trei au plecat în Regatul României și timp de trei ani au executat o serie de lucrări pentru decorarea castelului Peleş. Artiștii au realizat o parte din “galeria de strămoşi” a castelului, copii după lucrări originale păstrate în castelul de la Sigmaringen, dar și opere originale, picturi și decorații pentru plafonul scării de onoare și, cea mai importantă lucrare, plafonul și friza decorativă a micuței săli de teatru a Castelului Peleș.

În 1886 grupul lor a participat la realizarea scărilor noului teatru imperial, Burgtheater din Viena, pentru care Klimt avea să primească de la împăratul Franz Joseph Ordinul de Aur al Meritului.

La începutul anilor 1890, Gustav a întâlnit-o pe creatoarea de modă austriacă Emilie Louise Flöge, care era sora lui Helene, soția fratelui său, Ernst, și care îi va fi alături până la sfârșitul vieții. În această perioadă Klimt a avut cel puțin paisprezece copii, dar niciunul dintre ei cu Emilie, toți fiind rodul unor relații întâmplătoare, unele chiar cu croitoresele care lucrau în salonul de modă al iubitei lui. În ciuda numeroaselor legături şi aventuri amoroase despre care au rămas mărturii și mulți copii ilegitimi, Klimt a avut o singură dragoste trainică, cea pentru Emilie, pe care a reprezentat-o în mai multe tablouri.

Născută în 1874 în familia unui strungar, Emilie începuse să lucreze în adolescență la un atelier de croitorie. În 1894, la doar 20 de ani, tânăra, în parteneriat cu sora ei, Helene, a devenit proprietară a salonului de modă haute couture cunoscut sub numele de Schwestern Flöge (Surorile Flöge), atelier care se afla pe Mariahilfer Strasse, una dintre cele mai renumite străzi comerciale din Viena. Aici  și-a prezentat creațiile în stilul Wiener Werkstätte, în special rochii largi, cu modele în stilul reformei promovate de mișcarea feministă austriacă. Ținutele aveau corsaje înalte, siluete largi și mâneci ondulate, iar salonul ei avea să devină principalul atelier de modă al societății vieneze.

Începând din anul 1900, pictorul va petrece câteva săptămâni în fiecare vară pe moşia familiei Flöge, pe malul lacului Attersee, unde picta mai ales peisaje, copaci, flori, dar şi compoziţii cu personaje feminine.

La nici treizeci de ani este considerat unul din cei mai importanţi artişti austrieci, iar în 1897 înfiinţează o nouă grupare artistică, separată de tradiționala Künstlerhaus, care se va numi Secesiunea. Membrii acesteia primesc un teren din partea oraşului Viena, pentru a-şi putea construi un sediu.

Una din cele mai renumite picturi ale lui Gustav Klimt este „Sărutul”, realizată în 1907-1908, perioadă „de aur” a artistului. Tabloul este un pătrat perfect cu dimensiuni de 180 x 180 cm, iar pânza descrie un cuplu îmbrățișat, lucrarea fiind realizată în vopsea de ulei cu straturi aplicate pe frunze de aur. Pictura se află în Galeria Belvedere din Viena și este considerată astăzi un simbol al orașului.

În următorii 15 ani, Klimt a călătorit mult în Germania, Belgia şi Italia. La Ravenna a descoperit frumuseţea bazilicii San Vitale, iar mozaicurile aurii de inspiraţie bizantină l-au impresionat profund, începând din acel moment, să folosească aproape exclusiv placarea aurie.

În 1917 este numit membru de onoare al Academiilor de Artă din Viena şi München. Câteva luni mai târziu, la începutul anului 1918, se îmbolnăvește de gripă în timpul pandemiei care a afectat întreaga Europă. Gripa s-a transformat într-o pneumonie severă și după câteva zile artistul a suferit un atac cerebral masiv.

Gustav Klimt a murit pe 6 februarie 1918, la vârsta de 55 de ani, la Wien-Neubau și a fost înmormântat în cimitirul Hietzinger din Viena. Iubita lui, Emilie Flöge, a murit pe 26 mai 1952, la vârsta de 77 de ani, și a fost înmormântată în Cimitirul Evanghelic.

Lasă un comentariu