HomeOameni care au intrat în istorieFeministe și activisteHuda Sharawi, femeia care a învins haremul egiptean

Huda Sharawi, femeia care a învins haremul egiptean

Huda Sharawi
DS TW

Huda Sharawi s-a născut pe 23 iunie 1879 în orașul Minya din Kedivatul Egiptului și a fost fiica lui Muhammad Sultan, primul președinte al Consiliului Reprezentativ al Egiptului, și a lui Iqbal Hanim, părinții săi fiind înstăriți și bine poziționați social.
Copila a crescut la Cairo, într-un sistem tip harem, în care femeile erau închise în apartamente private, când mergeau afară erau obligate să își acopere fața și în niciun caz nu se puteau plimba neînsoțite. Educată acasă de profesori privați, a învățat limba franceză la perfecție, pe lângă turcă și arabă, a memorat Coranul înainte de a împlini vârsta de șapte ani și a scris poezii atât în arabă, cât și în franceză.

Huda Sharawi

La vârsta de 13 ani, copila a fost căsătorită cu vărul ei, Ali Sharawi, un bărbat care avea peste 40 de ani. În contractul de căsătorie, Ali promisese că după mariaj își va părăsi concubina, o sclavă, dar aceasta a adus pe lume un copil la un an după căsătoria Hudei, iar Sharawi și-a abandonat angajamentul.
Tânăra soție și familia ei au insistat că, în această situație, mariajul trebuie să ia o pauză, cei doi s-au despărțit și au trăit separat timp de 7 ani, iar în această perioadă adolescenta s-a implicat în primele mișcări care pledau pentru drepturile femeilor.
În anul 1900, sub presiunea părinților, cei doi soți s-au mutat din nou împreună și după scurt timp au avut doi copii, o fetiță numită Bathna, care a venit pe lume în anul 1903, și un băiat, Muhammad, născut în 1905.

Soțul Hudei, Ali, care avea vederi liberale, i-a permis să asiste la întâlnirile lui politice, se consulta cu ea și îi asculta sfaturile, dar tânăra își dorea mai mult: era revoltată din cauza restricțiilor legate de libertatea de mișcare a femeilor, astfel că a început să organizeze diverse cursuri de emancipare și să țină prelegeri despre feminism.
Le-a convins pe prietenele ei sa înființeze o societate pentru ajutorarea femeilor sărace și apoi a deschis o școală pentru fete, insistând pe ideea necesității educației academice a femeilor, în paralel cu ceea ce în epocă însemna “pregătire pentru viață”, adică lecții de cusut, bucătărie și organizarea gospodăriei.

După încheierea Primului Război Mondial, femeile din Egipt au devenit mult mai prezente în viața societății și au început să participe la tot mai frecventele manifestații împotriva coloniștilor britanici care au dus în final la Revoluția egipteană din 1919. Huda a sprijint organizarea uneia dintre cele mai mari astfel de demonstrații când, în ciuda ordinelor armatei britanice de a se împrăștia, protestatarele au rămas nemișcate timp de trei ore, în încercarea de a-i susține pe naționaliștii egipteni conduși de Saad Zaghlul, care cereau să se pună capăt protectoratului britanic.

Ali Sharawi a murit în 1922, din acel moment Huda a decis să nu mai poarte vălul islamic în public și, deși inițial gestul său a fost considerat unul de sfidare a tradițiilor islamice, încet-încet, în decursul a zece ani, puține femei egiptene mai purtau văl. Prima apariție a văduvei cu capul descoperit, un eveniment considerat de cotitură în emanciparea femeilor din Egipt, a fost în 1923, în gară, la întoarcerea sa de la Congresul Alianței Femeilor Sufragete de la Roma, unde își reprezentase conaționalele în calitate de fondatoare a Uniunii Feministe din Egipt.
În următorii ani, Huda și-a continuat nobila misiune, a sprijinit asociațiile care ofereau servicii sociale femeilor sărace și copiilor și a susținut cu tărie că astfel de proiecte trebuie să fie conduse doar de femei.

Huda Sharawi
Huda Sharawi

Huda Sharawi este autoarea unei cărți fascinante, “Harem Years: The Memoirs of an Egyptian Feminist (1879-1924)”, care a fost tipărită pentru prima dată în 1987, volum în care vorbește despre copilăria și adolescența ei petrecute în Cairo, în izolarea unei gospodării egiptene din clasa superioară, despre căsătoria traumatizantă la vârsta de treisprezece ani, dar și despre experiențele dramatice ale prietenelor ei, supuse unor restricții dure în familiile lor conservatoare.
Curajoasa egipteană care a condus Uniunea Feministă a murit pe 12 decembrie 1947, la vârsta de 68 de ani, și este considerată astăzi una dintre pionierele feminismului, pentru că, prin implicarea ei, a schimbat destinul a milioane de femei egiptene și imaginea femeii musulmane în lume.

Surse:

Huda Sharawi, Harem Years: The Memoirs of an Egyptian Feminist (1879-1924)

Nada Tomiche, The situation of Egyptian women in the first half of the 19th century

DS TW
No comments

leave a comment