Templul Artemisei din Efes, cunoscut și ca „Templul Dianei”, a fost ridicat în anul 550 î.Hr. în Efes, oraș aflat la acel moment pe teritoriul imperiului babilonian. Din templul original, considerat una din cele șapte minuni ale lumii, nu au rămas astăzi decât puține relicve.
Dovezile arheologice arată că locul pe care s-a aflat Templul zeiței Artemis din Efes avea valențe religioase încă din Epoca Bronzului, iar clădirea originală a fost distrusă în timpul unei inundații în secolul al VII-lea î.Hr. Construit timp de 120 ani, la comanda regelui Cresus din Lidia, după planurile concepute de către Chersiphron și fiul său, Metagenes, clădirea era construită în mare parte din marmură, avea 127 de coloane care susțineau acoperișul, iar în interior se afla statuia de 2 metri a zeiței Artemis, acoperită cu aur și argint.
La bazele pilonilor erau sculptate statui de zeități în mărimi reale, iar pe acoperiș se afla o statuie a zeiței Artemis, acest cel de-al doilea templu fiind inclus pe lista celor Șapte Minuni ale Lumii Antice de către Herodot în secolul al V-lea î.Hr.
Philon din Alexandria, un apropiat al împăratului Agrippa, spunea despre construcție: “Am văzut zidurile din Babilon, am văzut grădinile din Semiramis, am văzut statuia lui Zeus din Olimp, Colosul din Rodos, piramidele. Dar când am văzut templul din Efes, celelalte minuni au dispărut ca în ceață.”
Pe 21 iulie 356 î.Hr., templul a ars într-un incendiu devastator. Herostrat, incendiatorul clădirii, a încercat, după cum el însuși a mărturisit, să devină celebru prin acest act absurd. Gestul său a determinat apariția unei legii cu privire la damnatio memoriae, prin care menționarea numelui său a fost interzisă.
Nu se cunosc prea multe amănunte despre viața lui Herostrat, dar se crede că ar fi fost o persoană cu o poziție socială joasă, un non-efesian sau un sclav. Incendiul care a distrus templul a avut loc în ziua în care s-a născut Alexandru cel Mare, pe 21 iulie 356 î.Hr., iar legenda spune că Artemis era prea ocupată cu venirea pe lume a viitorului strateg și nu a avut grijă de templu. Herostrat a fost prins și torturat, apoi autoritățile efesiene l-au executat pe piroman.
Lucrările de construire ale celui de-al treilea templu au început în 323 î.Hr. pe același loc, iar rezultatul a fost un templu mult mai mare și mai bogat ornat, pe care poetul Antipater din Sidon l-a inclus între cele șapte minuni ale lumii antice. Alexandru însuși le-a oferit oamenilor din Efes bani pentru această reconstrucție, dar aceștia nu au acceptat darul. Construcția noului templu a început în anul 323 î.Hr, a fost finanțată exclusiv din banii efesenilor și a continuat timp de mai mulți ani.
În anul 268, templul a fost avariat în urma raidurilor goților când aceștia au atacat orașul și au incendiat mare parte din clădiri. Istoria ulterioară a templului este destul de neclară, este posibil să fi fost renovat, dar indiferența împăraților și a cetățenilor l-au lăsat pradă distrugerilor. Se mai știe că multe dintre coloanele vechiului templu au fost transportate la Constantinopol pentru construirea catedralei Hagia Sofia.
După șase ani de căutări, situl templului a fost redescoperit în 1869 de o expediție condusă de John Turtle Wood și finanțată de British Museum, iar săpăturile pe șantierul arheologic au continuat până în 1874. Mai multe fragmente de statui, vase și basoreliefuri au fost descoperite în timpul săpăturilor din 1904-1906 realizate de David George Hogarth, fragmentele recuperate fiind asamblate și expuse în “Efesus Room” în British Museum.
Astăzi, situl templului, care se află chiar lângă orașului Selçuk, este marcat de o singură coloană reconstruită din fragmente descoperite pe locul fostului Templu al Artemisei.