HomeEroii României moderneInedit: Vocea Reginei Maria, 9 mai 1929

Inedit: Vocea Reginei Maria, 9 mai 1929

Regina Maria
DS TW

PARIS: Vaporul Leviathan va sosi la New-York în cursul zilei de mâine. Toate străzile de la debarcader până la hotelul ambasadorilor, unde va locui regina, au fost decorate. La hotel s-au rezervat pentru suverană și persoanele însoțitoare 80 de camere. Se anunță că oaspeții regali vor fi serviți cu un serviciu de aur masiv.

Ziarele americane spun că până acum au sosit la hotel 100 de oferte de căsătorie pentru principesa Ileana din partea tinerilor miliardari din Statele Unite.

NEW YORK: Vaporul Leviathan a intrat ieri după amiază în portul New York. Regina Maria a României, principesa Ileana și prințul Nicolae, însoțiți de suită, au trecut de pe bordul vaporului pe bacul municipal și au debarcat la Battery, în mijlocul zgârâie-norilor, admirând proporțiile gigantice ale acestor clădiri.

S-a format apoi un cortegiu: Regina, principele și principesa s-au urcat separat în trei automobile, escortate de sute de agenți de poliție, detectivi și militari, aleși special pentru aceasta din trupele marinei.

Cortegiul s-a îndreptat încet spre palatul comunal, fiind în continuu aclamat de o mulțime imensă, care umplea străzile pe unde au trecut înalții ospeți. La ferestrele birourilor din Broadway atârnau ghirlande făcute din panglici de hârtie. Funcționarii cuprinși de entuziasm desfășurau fără încetare noi ghirlande. Ploaia care începuse să cadă din momentul când grupul regal a părăsit vaporul Leviathan a întunecat întrucâtva strălucirea recepțiunii, dar, cu toate acestea, bun sositul urat de populația New-York-ului nu a fost mai puțin sincer.

La palatul primăriei a avut loc ceremonia solemnă de primire, muzicile au cântat imnul național al României, apoi regina și întreaga suită au plecat direct la gara companiei căilor ferate din Pensylvannia, luând trenul pentru Washington. Grupul regal se va înapoia la New York peste două zile și va locui aci la Hotelul Park Avenue, amenajat special. Numai patul destinat reginei Maria este prețuit la 50.000 de dolari. Mobilierul din apartamentele oaspeților regali a fost asigurat pentru suma de 400.000 de dolari.

Cele trei companii de cale ferată, pe liniile cărora va călători regina Maria cu un tren special, au anunțat că persoanele din grupul regal vor avea de plătit fiecare doar câte un dolar pentru întreaga călătorie.

*** Extras din ziarul Adevărul, 20 octombrie 1926

 

 

Vizita Reginei Maria în America din toamna anului 1926 a creat multă vâlvă în presa de peste Ocean. Camerele de filmare și jurnaliștii au însoțit-o peste tot, oficialitățile i-au adus omagii, poporul american a privit-o cu admirație. Regina însăși a relatat în jurnalul său impresiile despre călătoria peste Ocean. Trei ani mai târziu, când o echipă a Fox Movietone News a venit în România, Regina a înregistrat un interviu video în care vorbește despre această experiență fascinantă, dar și despre speranță.

 

Sursa video: University of South Carolina Collections, Fox Movietone News Collection

Foto: American National Red Cross photograph collection (Library of Congress)

YouTube video
DS TW
No comments

leave a comment