HomeMonarhieMari Ducese și PrințeseIsabella, prințesa de Asturia, a fost trimisă acasă de socrii ei

Isabella, prințesa de Asturia, a fost trimisă acasă de socrii ei

Isabella, Prințesă de Asturia, s-a născut pe 2 octombrie 1470 și a fost primul copil al regelui Ferdinand al II-lea de Aragon și a reginei Isabella I a Castiliei. După ascensiunea mamei ei la tronul Castiliei, tânăra Isabella a devenit moștenitoare prezumtivă a tronului până la nașterea fratelui ei mai mic Juan, Prinț de Asturia, în iunie 1478.

Părinții ei s-au implicat într-un război de succesiune pentru că fratele vitreg mai mare al Isabellei, regele Henric, nu a numit un successor, motiv pentru care a urmat o luptă acerbă între Isabella de Castilia și nepoata ei, Ioana de Castilia. Aceasta din urmă era cunoscută sub numele de “la Beltraneja” și existau zvonuri că ar fi fi fost un copil nelegitim conceput de Ioana a Portugaliei și favoritul soțului ei, Beltrán de La Cueva. Regele Afonso al V-lea a intervenit de partea Ioanei, iar Ferdinand și Isabella au fost obligați să lupte în război cu el.

 

Tânăra Isabella a fost parte din negocierile lor pentru pace atunci când, în cele din urmă, Afonso și-a retras forțele din Castilia, moment în care s-a convenit ca Prințesa Isabella să se căsătorească cu nepotul lui Afonso al V-lea, Dom Afonso, Prinț al Portugaliei, care era cu cinci ani mai mic decât copila și, în același timp, părinții prințesei trebuiau să îi ofere fetei o zestre considerabilă.

În 1490 cei doi s-au căsătorit și, deși a fost un mariaj aranjat, cei doi s-au îndrăgostit repede unul de celălalt. După doar un an, în 1491, tânărul Dom Afonso a murit într-un tragic accident de călărie la doar 16 ani. Isabella, copleșită de durere, a fost trimisă la părinții ei, iar fata i-a anunțat că nu se va recăsători niciodată și că se va călugări.

Părinții ei i-au ignorat dorința și în 1497 au convins-o să se căsătorească cu Manuel I al Portugaliei, unchiul lui Afonso, vărul și succesorul fostului ei socru, Ioan al II-lea și prințesa a acceptat în cele din urmă cu condiția ca Manuel să urmeze politica religioasă a părinților ei și să-i elimine din regat pe evreii care nu se convertesc la creștinism.

 

În 1498, la vârsta de 27 de ani, Isabella a murit la nașterea singurului ei fiu, Miguel da Paz, care a devenit moștenitorul tronurilor Castiliei și Portugaliei.

Șansa lui Manuel de a deveni rege al Castiliei s-a risipit odată cu moartea Isabellei, dar s-a căsătorit cu sora mai mică a Isabellei, Maria de Aragon, iar cuplul a avut un băiat, viitorul rege Ioan al III-lea al Portugaliei.

 

 

 

Latest comment

leave a comment