HomeMonarhieMari Ducese și PrințeseIsabella, prințesa de Asturia, a fost trimisă acasă de socrii ei

Isabella, prințesa de Asturia, a fost trimisă acasă de socrii ei

DS TW

Isabella, Prințesă de Asturia, s-a născut pe 2 octombrie 1470 și a fost primul copil al regelui Ferdinand al II-lea de Aragon și al reginei Isabella I a Castiliei, suveranii catolici ai Spaniei. După ascensiunea mamei la tronul Castiliei, tânăra a fost numită moștenitoarea prezumtivă a tronului până la nașterea fratelui mai mic, Juan, în iunie 1478.

Părinții ei s-au implicat într-un război de succesiune, pentru că fratele vitreg al Isabellei, regele Henric, nu își numise un successor, motiv pentru care a urmat o luptă acerbă între aceasta și nepoata ei, Ioana de Castilia. Celei din urmă i se spunea “la Beltraneja”, pentru că existau zvonuri că ar fi fi fost copilul nelegitim al Ioanei a Portugaliei cu favoritul soțului ei, Beltrán de La Cueva. Regele Afonso al V-lea a intervenit de partea Ioanei, iar Ferdinand și Isabella au fost obligați să confrunte cu el.

Infanta a fost parte a negocierilor pentru pace atunci când, în cele din urmă, Afonso și-a retras forțele din Castilia, convenindu-se ca prințesa să se căsătorească cu nepotul lui, un prinț numit tot Afonso, care era cu cinci ani mai mic decât ea. În plus, ânțelegerea prevedea ca părinții miresei să îi ofere o zestre considerabilă.

Ceremonia a fost oficiată în 1490 și, deși a fost un mariaj aranjat, cei doi s-au atașat repede unul de celălalt. După un an, în 1491, Dom Afonso, care avea doar 16 ani, a murit într-un tragic accident de călărie. Copleșită de durere, Isabella a anunțat că nu va accepta să se recăsătorească și că se va călugări.

Prințesa a fost trimisă la părinții ei, aceștia i-au ignorat dorința și în 1497 au convins-o să îl ia de soț pe Manuel I al Portugaliei, unchiul tânărului decedat, care era vărul și succesorul fostului ei socru, Ioan al II-lea. Isabella a acceptat în cele din urmă, cu condiția ca Manuel să-i elimine din regat pe evreii care nu se convertesc la creștinism, continuând măsurile impuse de părinții ei, suveranii catolici ai Spaniei.

În 1498, Isabella, care avea 27 de ani în acel moment, a murit la nașterea singurului ei fiu, Miguel da Paz, care a devenit mai târziu moștenitorul tronurilor Castiliei și Portugaliei. Șansa lui Manuel de a deveni rege al Castiliei s-a risipit odată cu moartea infantei, dar după puțin timp bărbatul s-a recăsătorit cu Maria de Aragon, sora mai mică a fostei soții, cuplul având un băiat, viitorul rege Ioan al III-lea al Portugaliei.

DS TW
Latest comment

leave a comment