HomeMonarhieMari Ducese și PrințeseVera Constantinovna, o prințesă răzvrătită

Vera Constantinovna, o prințesă răzvrătită

Vera Constantinovna
DS TW

Marea Ducesă Vera Constantinovna a Rusiei s-a născut pe 16 februarie 1854 la Sankt Petersburg și a fost al treilea copil și a doua fiică a Marelui Duce Constantin Nicolaievici al Rusiei și a soției sale, Marea Ducesă Alexandra Iosifovna.

Cei șase copii ai cuplului imperial și-au petrecut primii ani în capitala imperiului, dar în 1861 marele duce a fost numit vicerege al Poloniei și familia s-a mutat la Varșovia.

Când Vera avea nouă ani, părinții, exasperați de temperamentul ei vulcanic și greu de disciplinat, au decis să o trimită la mătușa paternă, Marea Ducesă Olga, care era regina Regatului Württemberg. Aceasta și soțul ei s-au ocupat cu mult devotement de micuța răzvrătită, dar comportamentul fetiței a devenit din ce în ce mai dificil, se enerva din orice, făcea frecvent crize de furie și, în cele din urmă, mătușa adoptivă s-a gândit să apeleze la un ofițer de armată pentru a o disciplina. Se pare că acesta o închidea zile întregi în camera ei drept pedeapsă, iar această metodă rudimentară și brutală a avut un efect contrar și i-a accentuat problemele de comportament.

În cele din urmă unchiul ei, Carol, a început să facă plimbări lungi cu adolescenta rebelă și să-i citească pasaje din Biblie, regina Olga a susținut aceleași metode de educație blândă și comunicare perseverentă și treptat Marea Ducesă Vera s-a schimbat, devenind o domnișoară liniștită, chiar prea timidă.

Regele Carol și regina Olga au decis să o adopte legal pe nepoata lor în 1871 și în scurt timp i-au aranjat căsătoria cu Ducele Eugen de Wurtemberg, logodna fiind organizată în ianuarie 1874.

Tatăl natural al prințesei, marele duce Constantin, i-a scris surorii sale, Olga, și regelui Carol pentru a le mulțumi pentru ceea ce făcuseră pentru fiica lui, iar regina i-a răspuns: “Copilul meu problemă este acum o mireasă fericită, iubește și este iubită. Eugen este aproape ca un fiu pentru rege.”

În momentul organizării ceremoniei de nuntă la Stuttgart, pe 4 mai 1874, Vera avea nouăsprezece ani, iar soțul ei douăzeci și opt, iar mireasa a primit de la unchiul ei, țarul Alexandru al II-lea al Rusiei, o zeste de un milion de ruble.

Cuplul s-a stabilit într-o reședință din Stuttgart, iar anul următor Vera a adus pe lume un fiu, Karl Eugen, care a murit șapte luni mai târziu. În 1876, cuplul a avut două fete gemene, Elsa și Olga, dar după doar un an, pe 27 ianuarie 1877, Eugen de Württemberg a murit într-un duel (deși moartea sa a fost consemnată în documentele oficiale ca fiind provocată de o căzătură de pe cal). După un mariaj de numai trei ani, rămasă văduvă cu două fete mici, Vera, care avea 23 de ani, a decis să rămână pentru totdeauna în Württemberg.

Vera Constantinovna
Vera Constantinovna și soțul ei, Eugen de Wurtenburg

Marea Ducesă nu s-a recăsătorit niciodată, a călătorit frecvent pentru a-și vizita rudele din Rusia și a fost foarte apropiată de sora ei, care va deveni regina Olga a Greciei. La moartea tatălui adoptiv, regele Carol, în 1891, Vera Constantinovna a moștenit o avere considerabilă și un an mai târziu, după moartea reginei Olga, a primit Vila Berg din Stuttgart, care a devenit reședința ei oficială.

Vera Constantinovna
Vera Constantinovna și fiicele ei, Olga și Elsa

Una dintre fiicele gemene, Elsa, s-a logodit în ianuarie 1895 cu prințul Alfred de Saxa-Coburg-Gotha, fratele reginei Maria a României, dar logodna a fost ruptă din cauza reputației proaste a tânărului. Elsa s-a căsătorit mai târziu cu un verișor îndepărtat, Prințul Albert de Schaumburg-Lippe, fratele reginei Charlotte de Württemberg. Cealaltă fiică a Verei, Olga, s-a căsătorit cu Prințul Maximilian de Schaumburg-Lippe, dar soarta ei a fost asemănătoare cu cea a mamei: a avut trei copii, dar după câțiva ani de căsătorie și-a pierdut unul dintre fii și soțul, a rămas văduvă la doar 28 de ani și nu s-a mai recăsătorit niciodată.

Marea Ducesă Vera Constantinovna a suferit un accident vascular cerebral în octombrie 1911 și a murit la Stuttgart după câteva luni, pe 11 aprilie 1912, la vârsta de cincizeci și opt de ani.

Vera Constantinovna
Vera Constantinovna în 1909

sursa: A Romanov Diary, The Autobiography of H.I.& R.H. Grand Duchess George

DS TW
No comments

leave a comment