HomeOameni care au intrat în istorieHollywood clasicJosephine Chaplin, în umbra tatălui (1949 – 2023)

Josephine Chaplin, în umbra tatălui (1949 – 2023)

Josephine Chaplin
DS TW

Regizorul Richard Balducci, fost ziarist, i-a oferit Josephinei Chaplin primul ei rol de autor în cel de-al treilea film al său, care conţine elemente autobiografice, după cum mărturisea Balducci. Pelicula, intitulată «Duhoarea sălbăticiunilor», a fost un rechizitoriu la adresa unei anumite părți a presei, personajul principal (interpretat de actorul Maurice Ronet) fiind un ziarist veros care se ocupă de şantaje şi colaborează la rubricile de scandal. Singurul prieten al ziaristului dispreţuit până şi de colegii de breaslă este un personaj pitoresc, un intelectual care a ajuns vagabond, poreclit Tonton Goufy, interpretat de Vittorio de Sica, iar ca parteneră a lui Ronet şi a lui De Sica, Balducci a distribuit-o pe Josephine.

«Nu a fost simplu să-l conving pe Chaplin, care voia ca Josephine să debuteze într-un film al lui», mărturisea regizorul în 1972.

Josephine Chaplin

De fapt, două dintre fiicele lui Charlot, Geraldine și Josephine, și trei dintre fii, Sideney, Michael și Charles jr, dar și soția sa, Oona O’Neill apăruseră în roluri episodice în Limelight (1952). În ultimul film regizat de Chaplin, “Contesa din Hong Kong” (1967), au fost distribuiți Sidney, fiul lui cu cea de-a doua soție, dar și Geraldine, Josephine și Victoria.

Geraldine, cea mai mare dintre fiicele lui Chaplin, care a venit pe lume în 1944, devenise vedetă în 1965, datorită filmului Doctor Jivago, iar Victoria, născută în 1951, și-a făcut intrarea pe platourile de filmare în 1969, în “The Freak”.

Fiica mijlocie a lui Charlot și a Oonei O’Neill, Josephine (născută pe 28 martie 1949 în California, la Santa Monica) a acceptat, după filmul de debut, unul dintre rolurile din “Poveștile din Canterbury”, pelicula din 1972 a regizorului italian Pier Paolo Pasolini.

În 1981, actrița, care tocmai primise rolul principal în serialul tv „Ligeia”, mărturisea: „Înainte să înceapă filmările, nu dorm zile întregi. Mă paralizează teama, pentru că știu că sunt urmărită cu un ochi foarte critic. Geraldine a reușit deja să facă față umbrei numelui Chaplin, este acceptată, este populară… Mă tem că, atunci când mă vor vedea, oamenii vor spune: „Un alt Chaplin care vrea să facă filme”. Îi sunt recunoscătoare soțului meu, Maurice Ronet, că m-a eliberat încet de aceste inhibiții și mi-a permis să mă bucur de bucuria jocului, care este și viața lui”.

Josephine Chaplin
Josephine Chaplin
Josephine Chaplin

Fiica lui Chaplin s-a căsătorit la doar 20 de ani cu un om de afaceri de origine greacă, Nikolas Sistovaris, împreună cu care a avut un fiu, Charles, a devenit apoi soția actorului și regizorului francez Maurice Ronet (cu 22 de ani mai vârtnic decât ea), căruia i-a dăruit un băiat, Julien, născut în 1980. S-a recăsătorit în 1989 cu arheologul Jean-Claude Gardin, alături de care a avut un al treilea băiat, Arthur.

Josephine Chaplin a încetat din viață pe 13 iulie 2023, la vârsta de 74 de ani, la Paris.

DS TW
No comments

leave a comment