HomeOameni care au intrat în istorieHollywood clasicLila Kedrova, Bubulina din “Zorba Grecul”

Lila Kedrova, Bubulina din “Zorba Grecul”

Lila Kedrova
DS TW

Lila Kedrova s-a născut pe 9 octombrie 1909 la Sankt Petersburg și a fost fiica baritonului Nikolai Kedrov, fondatorul primului cvartet de muzică liturgică din Rusia, și a Sofiei Gladkaia, care era cântăreață la Teatrul Mariinski. În 1922 familia a plecat din Rusia bolșevică, împreună cu cei doi copii, Lila și Nikolai Kedrov jr., stabilindu-se inițial la Berlin. Informațiile despre anul nașterii actriței sunt controversate, pentru că actele de identitate au fost distruse în perioada fugii din URSS, motiv pentru care există surse (care se bazează pe declarațiile sale) care indică 1918 ca an al venirii pe lume.

În 1928, familia Kedrov s-a mutat în Franța, Sofia a primit un post de profesoară de canto la Conservatorul din Paris, iar tatăl Ninei și-a continuat cariera muzicală, reînființând cvartetul „Quatuor Kedroff” în al cărui repertoriu a introdus doar piese liturgice ortodoxe.

Lila Kedrova
Lila Kedrova

În 1932, Lila Kedrova s-a alăturat trupei itinerante a Teatrului de Artă din Moscova, a apărut într-o serie de filme franțuzești, iar în 1964 a primit oferta de a o interpreta pe Doamna Hortense (Bubulina) în “Zorba Grecul”, ecranizarea romanului lui Nikos Kazantzakis realizată de regizorul cipriot Michael Cacoyannis, rol care i-a adus Premiul Oscar pentru cea mai bună actriță în rol secundar. Lila a înlocuit-o în distribuție pe Simone Signoret, care renunțase la producție după doar câteva zile de filmări, având astfel oportunitatea de a juca alături de Anthony Quinn, Alan Bates și Irene Papas în unul dintre cele mai de succes filme ale anilor ’60.

Doi ani mai târziu Lila Kedrova apărut în filmul “Torn Curtain” al lui Alfred Hitchcock, în rolul contesei Kuchinska, apoi a interpretat-o pe Fraulein Schneider în spectacolul “Cabaret” din 1968, jucând alături de Judi Dench și Peter Sallis.

Lila Kedrova

Cariera sa a continuat la Hollywood și Broadway, printre cele mai cunoscute filme în care a fost distribuită aflându-se “Penelope”, “Womanlight” și “Moi, fleur bleue”, iar în 1983 a reluat rolul doamnei Hortense pe Broadway în versiunea muzicală a filmului “Zorba Grecul”, obținând pentru rolul său Premiul Tony pentru cea mai bună interpretare a unei actrițe într-un muzical și Premiul Drama Desk.

Lila Kedrova a murit pe 16 februarie 2000 în reședința sa din Ontario, Canada, după o lungă luptă cu maladia Alzheimer, și a fost înmormântată la Cimitirul Sainte Genevieve des Bois din Paris, alături de părinții ei.

DS TW
No comments

leave a comment