HomeOameni care au intrat în istorieCreatori de modăLouis Vuitton, “făcătorul de bagaje” al împărătesei Eugenie de Montijo

Louis Vuitton, “făcătorul de bagaje” al împărătesei Eugenie de Montijo

Louis Vuitton
DS TW

Louis Vuitton s-a născut pe 4 august 1821 în satul Anchay din estul Franței într-o familie de artizani și agricultori. Când avea 10 ani, mama lui, care confecționa pălării, a murit, la scurt timp a rămas și orfan de tată și a fost luat în grijă de o femeie cu care băiatul nu s-a înțeles deloc bine. La vârsta de 13 ani, în primăvara anului 1835, Louis a decis să părăsească satul natal cu gândul de a-și încerca norocul la Paris.

Drumul spre capitală s-a împotmolit însă de mai multe ori, adolescentul aventurier oprindu-se din loc în loc, având diverse slujbe sezoniere pentru a-și câștiga existența și ajungând în cele din urmă la Paris în 1837.

La 16 ani a devenit ucenic la un anume Monsieur Marechal, un producător de valize de voiaj de la care a furat rapid meserie și în doar câțiva ani a reușit să-și deschidă propriul atelier, sloganul pe care și l-a agățat lângă numele firmei fiind: “Împachetăm în siguranță cele mai fragile obiecte”.

Louis Vuitton

Vuitton și-a câștigat repede o reputație bună în rândurile clasei bogate din Paris, cea care avea și obiceiul de a călători frecvent în perioada în care turismul aproape că nu exista, așa că a devenit unul dintre cei mai căutați meșteșugari. În timpul domniei lui Napoleon al III-lea Louis a fost angajat de casa imperială ca furnizor al genților de călătorie ale împărătesei Eugenie de Montijo, devenind chiar “făcătorul oficial al bagajelor casei imperiale”.

Napoleon al III-lea și soția sa călătoreau mult pe tot parcursul anului, mutându-se în diversele reședințe ale familiei, blânda împărăteasă avea o garderobă bogată, compusă din sute de rochii, șaluri, cape, pălării și ținute de ceremonie, așa încât toată lumea a fost de acord că Vuitton trebuie să devină angajat permanent pentru că “împachetează cel mai frumos hainele, iar valizele sale sunt cele mai potrivite pentru a transporta veșmintele suveranei”.

Louis Vuitton

În 1858, inspirat de valizele produse H.J. Cave & Sons of London, Vuitton a început să-și construiască geamantanele în formă perfect dreptunghiulară, ceea ce le făcea mult mai ușor de depozitat unul peste celălalt, iar această inovație i-a adus și mai mulți clienți pentru că, până la acel moment, toate capacele valizelor de călătorie erau rotunjite, deci mai greu de transportat. O altă idee apreciată de clientela rafinată a omului de afaceri a fost aceea de a căptuși interiorul genților sale supradimensionate cu o pânză fină, astfel încât lucrurile care erau puse în interior să nu se degradeze în timpul transportului și tot el a inventat și sistemul de închidere cu un lacăt securizat.

Atelierele Vuitton păstrau întotdeauna o cheie de rezervă în cazul în care proprietarul își pierdea cheile originale, iar toate geamantanele vândute au avut o serie unică ce era înscrisă în registrele atelierului de producție.

Louis Vuitton
Louis Vuitton

Cu timpul afacerea s-a extins și Louis Vuitton s-a mutat într-un spațiu mai generos, pe Asnières-sur-Seine, dar în 1871, în timpul Războiului franco-prusac, inventivul om de afaceri a fost nevoit să oprească producția.

Atelierul lui Vuitton a rămas un timp în paragină, multe dintre unelte au fost furate, iar după război muncitorii săi nu s-au mai întors la lucru, așa că a trebuit să o ia de la capăt instruind alți oameni și ridicând un nou sediu pe Rue Scribe, lângă un prestigios jochey-club din centrul Parisului.

Treptat Georges, unicul fiu al lui Louis Vuitton și al soției sale, Clemence-Emilie Parriaux, a preluat din atribuțiile părintelui său și s-a ocupat de extinderea afacerii, deschizând magazine la New York, Buenos Aires, Londra și Berlin.

Louis Vuitton

Louis Vuitton a murit la vârsta de 70 de ani, pe 27 februarie 1892, iar Georges, moștenitorul lui, a preluat conducerea atelierului și a intrat în istoria firmei ca fiind creatorul celebrei monograme LV care se află astăzi pe toate obiectele comercializate de casa Vuitton. La moartea acestuia, în 1936, de celebrul atelier de valize și de magazinele care se deschiseseră între timp în toate marile capitale europene s-a ocupat unul dintre cei cinci băieți ai săi, Gaston Louis Vuitton, un pasionat colecționar de obiecte de artă.

Casa Vuitton, parte a LVMH luxury group, aparține astăzi omului de afaceri Bernard Arnault.

DS TW

leave a comment