AcasăOameni care au intrat în istorieFeministe și activisteMagnifica Amelia Earhart, o eroină dispărută fără urmă

Magnifica Amelia Earhart, o eroină dispărută fără urmă

Amelia Earhart s-a născut pe 24 iulie 1897, în Atchison, Kansas și fost fiica juristului Samuel Stanton Earhart și a lui Amy Otis. Fetița și-a petrecut cea mai mare parte a copilăriei în casa bunicilor, deoarece tatăl ei era alcoolic. Încă de mică, Amelia avea obiceiuri mai degrabă băiețești: se cățăra pe copaci, vâna șobolani cu arma, dar nu neglija școala. În 1915 a absolvit liceul cu rezultate excelente, iar din 1917 a lucrat în Boston ca soră medicală în cadrul armatei.

 

În 1919 a început studiul medicinei la „Columbia University” din New York, dar după un an și-a întrerupt studiile și s-a întors acasă. În 1920 Amelia a zburat pentru prima oară cu avionul, fiind hotărâtă să devină pilot, dar costul orelor de pregătire pentru zbor era de 1000 de dolari și părinții au refuzat să-i dea bani pentru a-și plăti cursurile.

Tânăra a fost nevoită să practice 28 de profesii pentru a strânge banii necesari, astfel că de-abia în anul 1921 a putut lua primele ore de zbor de la aviatoarea Neta Snook. După numai șase luni, cu banii economisiți și-a cumpărat un avion „Kinner Airster”, cu care a stabilit recordul de înălțime de zbor pentru femei, cu o altitudine de 4300 m.

 

În anul 1920, părinții ei au divorțat, iar Amelia s-a mutat împreună cu mama pe coasta de est a SUA. La insistențele acesteia a vândut avionul, și-a cumpărat un automobil de tip sport și a lucrat în Boston ca învățătoare. Nu a renunțat însă la pasiunea ei pentru aviație, astfel că a devenit, pe 18 iunie 1928, prima femeie care a traversat cu avionul Oceanul Atlantic, fiind declarată „femeia anului”.

 

În toate interviurile ulterioare, tânăra sublinia că femeile nu sunt cu nimic mai prejos decât bărbații și a continuat să lupte pentru această idee toată viața sa. În 1931, s-a căsătorit cu scriitorul George P. Putnam, un mare admirator al ei, dar nu a renunțat la carieră, urmând mai multe zboruri peste Pacific, între Honolulu  și Oakland, de la Mexico City la New Jersey.

Înainte de a împlini vârsta de 40 de ani, în 1937, Amelia a vrut să zboare în jurul pământului pe la Ecuator. După ce parcursese deja trei pătrimi din zborul planificat, a decolat pe data de 2 iulie 1937 din Lae, Noua Guinee, zburând spre insula Howland din Pacific, unde nu a mai sosit niciodată. Amelia Earhart a fost declarată decedată pe 5 ianuarie 1939, după aproape 2 ani de căutări fără succes.

 

Dispariţia aviatoarei a fost considerată o tragedie naţională, iar evenimentul a dus la apariţia mai multor teorii conspirative, spunându-se chiar că Amelia Earhart a fost recuperată şi că a trăit în anonimat sub un alt nume sau că a supraviețuit accidentului, dar a fost luată prizonieră de japonezi și a fost executată câteva luni mai târziu.

În 1991, cercetătorii au găsit un fragment de aluminiu pe ţărmul insulei Nikumaroro, l-au denumit „Artifact 2-2-V-1″ și l-au analizat în comparație cu avionul Lockheed c/n 1091 din Kansas, ajungând la concluzia că avionul Ameliei s-a prăbușit în Oceanul Pacific, în zona insulei Nikumaroro, și ea a murit în acest accident tragic.

 

 

Galerie foto:

Niciun comentariu

Lasă un comentariu