HomeOameni care au intrat în istorieFeministe și activisteMagnifica Amelia Earhart, o eroină dispărută fără urmă

Magnifica Amelia Earhart, o eroină dispărută fără urmă

DS TW

Amelia Earhart s-a născut pe 24 iulie 1897, în Atchison, Kansas și fost fiica juristului Samuel Stanton Earhart și a lui Amy Otis. Fetița și-a petrecut cea mai mare parte a copilăriei în casa bunicilor, deoarece tatăl ei era alcoolic. Încă de mică avea obiceiuri mai degrabă băiețești: se cățăra în copaci, vâna șobolani cu arma, dar nu neglija școala, iar în 1915 a absolvit liceul cu rezultate excelente și din 1917 a lucrat în Boston ca soră medicală în cadrul armatei.

În 1919 a început să studieze medicina la Univesitatea Columbia din New York, dar după un an și-a întrerupt studiile și s-a întors acasă. Un an mai târziu a zburat pentru prima oară cu avionul și a fost atât de fascinată de experiență încât a decis că trebuie să devină pilot, dar costul orelor de pregătire pentru zbor era de 1000 de dolari, iar părinții au refuzat să-i dea bani pentru a-și plăti cursurile.

Tânăra a fost nevoită să practice 28 de profesii pentru a strânge banii necesari, astfel că de-abia în anul 1921 a putut lua primele ore de zbor de la aviatoarea Neta Snook. După numai șase luni, cu banii economisiți și cu un mic ajutor primit de la mama ei, și-a cumpărat un avion, „Kinner Airster”, cu care a stabilit recordul de înălțime de zbor pentru femei, ajungând la o altitudine de 4300 m.

În anul 1920, părinții ei au divorțat, iar Amelia s-a mutat pe coasta de est a SUA. La insistențele mamei și-a vândut avionul, și a cumpărat un automobil tip sport, lucrând în acei ani în Boston, ca învățătoare. Nu a renunțat însă la pasiunea pentru aviație. Pe 18 iunie 1928, Amelia a devenit prima femeie care a traversat cu avionul Oceanul Atlantic, fiind declarată de presă „femeia anului”.

În toate interviurile ulterioare, tânăra a subliniat că femeile nu sunt cu nimic mai prejos decât bărbații și a continuat să lupte pentru această idee toată viața. În 1931, s-a căsătorit cu scriitorul George P. Putnam, un mare admirator al ei, dar nu a renunțat la carieră, urmând mai multe zboruri peste Pacific, între Honolulu  și Oakland, de la Mexico City la New Jersey.

“Femeia aceasta subţire şi elegantă pe care furtuna a răscolit-o, timp de o oră, în plină noapte deasupra Oceanului şi care acum pregăteşte un raid deasupra Pacifiului a declarat uinei ziariste americane, cu o voce liniştită şi cu un surâs luminos următoarele:

— Sunt aviatoare de meserie. Am făcut ceea ce aveam de făcut şi am reuşit. Fapta mea nu ajută cu nimic ştiinţa, dar mă amuză gândul să-mi pot dovedi că sunt în stare să fac ceea ce îmi propun.

În 1928, Mrs. Earhart fu invitată să ia loc pe bordul avionului Friendship care traversă Atlanticul pilotat de Stulitz şi Cordon, căci Mrs. Guest, iniţiatoarea raidului, voia ca o americancă să fie prima femeie care să treacă «marea apă».

Destul de contrariată de faptul că rolul său nu se reducea decât la acela de pasageră, Amelia Earhart se gândi de atunci că o femeie care posedă suficientă experienţă e în stare să facă singură marele salt.

— Soţul meu mi-a dat voie să plec fiindcă are întotdeauna încredere în cunoştinţele mele aeronautice. El a susţinut proiectul meu cu tot entuziasmul. Este ajutorul cei mai apreciabil pe care ni-l pot furniza cei din jurul nostru. Sunt, de altfel, foarte calculată, prea calculată poate, şi nu mă hotărâsc cu una, cu două. Aţi citit, probabil, că o femeie a câştigat cursa automobilistică de 1.000 de mile, la Brookland. Încetul cu încetul, ajungem să dovedim că sexul nostru nu e un handicap în ceea ce vrem să întreprindem…”

Înainte de a împlini vârsta de 40 de ani, în 1937, a vrut să zboare în jurul pământului pe la Ecuator. După ce parcursese deja trei pătrimi din zborul planificat, a decolat pe data de 2 iulie 1937 din Lae, Noua Guinee, zburând spre insula Howland din Pacific, dar nu a mai ajuns niciodată la destinație. Avionul în care se afla s-a prăbușit, însă locul nu a putut fi identificat. Amelia Earhart a fost declarată decedată pe 5 ianuarie 1939, după aproape 2 ani de căutări fără succes.

Dispariţia aviatoarei a fost considerată o tragedie naţională, iar evenimentul a dus la apariţia mai multor teorii conspiraționiste, spunându-se chiar că Amelia Earhart ar fi fost recuperată şi că ar trăi în anonimat sub un alt nume sau că ar fi supraviețuit accidentului, fiind luată prizonieră de japonezi, care ar fi executat-o câteva luni mai târziu.

În 1991, cercetătorii au găsit un fragment de aluminiu pe ţărmul insulei Nikumaroro, l-au denumit „Artifact 2-2-V-1″ și l-au analizat în comparație cu avionul Lockheed c/n 1091 din Kansas, ajungând la concluzia că avionul Ameliei s-a prăbușit în Oceanul Pacific, în zona insulei Nikumaroro.

 

DS TW
No comments

leave a comment