Magnifica Amelia Earhart, o eroină dispărută fără urmă

Amelia Earhart s-a născut pe 24 iulie 1897, în Atchison, Kansas și fost fiica juristului Samuel Stanton Earhart și a lui Amy Otis. Fetița și-a petrecut cea mai mare parte a copilăriei în casa bunicilor, deoarece tatăl ei era alcoolic. Încă de mică, Amelia avea obiceiuri mai degrabă băiețești: se cățăra pe copaci, vâna șobolani cu arma, dar nu neglija școala. În 1915 a absolvit liceul cu rezultate excelente, iar din 1917 a lucrat în Boston ca soră medicală în cadrul armatei.

În 1919 a început studiul medicinei la „Columbia University” din New York, dar după un an și-a întrerupt studiile și s-a întors acasă. În 1920 Amelia a zburat pentru prima oară cu avionul, fiind hotărâtă să devină pilot, dar costul orelor de pregătire pentru zbor era de 1000 de dolari și părinții au refuzat să-i dea bani pentru a-și plăti cursurile.

Tânăra a fost nevoită să practice 28 de profesii pentru a strânge banii necesari, astfel că de-abia în anul 1921 a putut lua primele ore de zbor de la aviatoarea Neta Snook. După numai șase luni, cu banii economisiți și-a cumpărat un avion „Kinner Airster”, cu care a stabilit recordul de înălțime de zbor pentru femei, cu o altitudine de 4300 m.

În anul 1920, părinții ei au divorțat, iar Amelia s-a mutat împreună cu mama pe coasta de est a SUA. La insistențele acesteia a vândut avionul, și-a cumpărat un automobil de tip sport și a lucrat în Boston ca învățătoare. Nu a renunțat însă la pasiunea ei pentru aviație, astfel că a devenit, pe 18 iunie 1928, prima femeie care traversează cu avionul Oceanul Atlantic, fiind declarată „femeia anului”.

blankÎn toate interviurile ulterioare, tânăra sublinia că femeile nu sunt cu nimic mai prejos decât bărbații și a continuat să lupte pentru această idee toată viața sa. În 1931, s-a căsătorit cu scriitorul George P. Putnam, un mare admirator al ei, dar nu a renunțat la carieră, urmând mai multe zboruri peste Pacific, între Honolulu  și Oakland, de la Mexico City la New Jersey.

Înainte de a împlini vârsta de 40 de ani, în 1937, Amelia a vrut să zboare în jurul pământului pe la Ecuator. După ce parcursese deja trei pătrimi din zborul planificat, a decolat pe data de 2 iulie 1937 din Lae, Noua Guinee, zburând spre insula Howland din Pacific, unde nu a mai sosit niciodată. Amelia Earhart a fost declarată decedată pe 5 ianuarie 1939, după aproape 2 ani de căutări fără succes.blank

blankDispariţia aviatoarei a fost considerată o tragedie naţională, iar evenimentul a dus la apariţia mai multor teorii conspirative, spunându-se chiar că Amelia Earhart a fost recuperată şi că a trăit în anonimat sub un alt nume sau că a supraviețuit accidentului, dar a fost luată prizonieră de japonezi și a fost executată câteva luni mai târziu..

În 1991, cercetătorii au găsit un fragment de aluminiu pe ţărmul insulei Nikumaroro, l-au denumit „Artifact 2-2-V-1″și l-au analizat în comparație cu un avion restaurat Lockheed c/n 1091 din Kansas, ajungând la concluzia că avionul Ameliei s-a prăbușit în Oceanul Pacific, în zona insulei Nikumaroro și ea a murit în acest accident tragic.

 

Galerie foto:

Alte articole

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *