AcasăMonarhieMetrese, curtezane și amante celebreMarchiza de Montespan, amanta Regelui Soare, înlocuită de bona copiilor ei

Marchiza de Montespan, amanta Regelui Soare, înlocuită de bona copiilor ei

Françoise Athénaïs de Rochechouart s-a născut pe 5 octombrie 1641 și a fost botezată în aceași zi la Lusac les Châteaux, care acum se află în departamentul Vienne, în regiunea Poitou-Charontes. Datorită părinților săi, marchizul de Mortemart și Diana de Grandseigne, a avut prilejul să călătorească mult în copilărie însoțind-o permanent pe mama sa. La vârsta de doisprezece ani fetița își începe educația la mănăstirea Abbaie aux Dames la Saintes, unde sora sa studiase cu aproape zece ani mai devreme.

Pe 28 ianuarie 1663 se căsătoreşte cu Louis Henri de Pardaillan de Gondrin, marchizul de Montespan, care era mai mare decât ea cu un an. Tânăra fusese logodită inițial cu fratele mai mare al soțului, dar acesta fusese ucis într-un duel după un bal la Luvru, aşa că s-a decis ca Françoise să se mărite cu fratele cel mic. Ceremonia a avut loc la biserica Saint-Eustache la Paris și cuplul a avut doi copii: Marie Christine şi Louise Antoine. Familia a trăit într-o casă mică în vecinătatea Luvrului, ceea ce îi permitea lui Françoise să-și îndeplinească rolul de damă de companie a ducesei d’Orléans.

 

Doamna de Montespan era o femeie cultă, capabilă de o conversație seducătoare, câștigând admirația celor mai cunoscuţi oameni de spirit ai vremii, precum Saint Simon și Madame de Sévigné. În plus, era la curent cu evenimentele politice interne, lucru care sporea farmecul conversației sale și era considerată o frumuseţe deosebită: avea părul fin și ondulat și îl purta în bucle bogate în jurul feței ovale, ochii ei erau albaştri, avea o fire extravagantă și pretențioasă, era foarte cheltuitoare, dar şi strălucitoare. Apartamentele sale erau pline de animale de companie și de flori și avea chiar o galerie personală organizată ca un muzeu unde îşi expunea numeroasele bijuterii pe care le avea.

L-a întâlnit pe Regele Soare în toamna anului 1666. Îndrăgostit la acel moment de Louise de la Valliere, la început regele nu i-a acordat multă atenție, dar mai târziu a fost atras de spiritul doamnei de Montespan. Frumoasă și inteligentă, ea devine amanta regelui în mai 1667. În 1669 se naște primul copil al cuplului care va fi încredințat spre creștere văduvei Scarron, cea care va deveni mai târziu marchiza de Maintenon.

 

Cu timpul, între ea și guvernantă apar neînțelegeri pe tema educației copilului. Doamna de Scarron pleacă cu copilul de la curte, în timp ce marchiza de Montespan este preocupată să mențină atenția amantului regal, fără să bănuiască ce va urma. Ocupată veșnic cu alegerea toaletelor luxoase şi participarea la petreceri, marchiza se crede stăpână veşnică pe inima regelui. Avea o gardă de corp și apartamente luxoase la Versailles, iar ea vedea în aceste favoruri semnul unei viitoare căsătorii cu regele. Curând însă suveranul are o aventură cu domnișoara de Fontanges, risipind iluziile marchizei și făcând-o conștientă asupra fragilității poziției sale de favorită.

 

După nașterea ultimului copil, sătul și de aroganțele marchizei, regele încearcă să se despartă de ea și începe o relație cu văduva Scarron, guvernanta copiilor săi.

În acest timp, revoltați de luxul și de modul său ostentativ de a-și afișa poziția de metresă regală, biserica i-a refuzat în mod public împărtășania, în timpul unei liturghii la care asista și regele, spunându-i să revină doar după ce va renunța la viața ei de dezmăț.

În această perioadă izbucnește și așa numitul „scandal al otrăvurilor”, este arestată celebra La Voisin, o cunoscută otrăvitoare implicată într-un cult satanic, care dezvăluie că îi dăduse doamnei de Montespan o băutură ca să recâștige favorurile regale și să își înlăture concurentele.

Regele a avut în total 6 copii cu doamna de Montespan și i-a recunoscut pe toți, în pofida legilor timpului. Dar pe măsură ce dragostea regelui față de copiii lor creștea, atracția față de favorita Montespan scădea.

 

Amanta Regelui Soare se apropia de 40 de ani și farmecele sale începeau să dispară. Regele era încă tânăr, iar în jurul său roiau o mulțime de tinere care își doreau rolul ei. În locul lor, reușește însă să se impună doamna de Maintenon, guvernanta copiilor regali, care îl cucerește pe rege prin dragostea pe care o purta copiilor lui. Fosta doică câștigase acum poziția de favorită și îi atrăsese de partea ei și pe moștenitorii regelui, astfel încât mama acestora, căzută în dizgrație, nu era compătimită nici măcar de propriii săi copii.

În memoriile sale, marchiza de Montespan povestește momentul umilitor al retragerii de la curte. Îmbrăcată cu cea mai frumoasă rochie, îi face o ultimă vizită fostului amant, care o primește fiind alături de doamna de Maintenon. Regele s-a ridicat să o întâmpine, dar doamna de Maintenon nu a făcut același gest de politețe, iar umilința fostei favorite este completă. După aceea, doamna de Montespan va merge la abația din Fontevrault și va reveni la Paris numai cu ocazia nunților copiilor săi.

În anii care au urmat, drept mulțumire pentru retragerea sa fără scandal de la curte, Regele Soare l-a făcut pe tatăl ei guvernator al Parisului, iar pe fratele ei, ducele de Vivonne, mareșal. Doamnei de Montespan i s-a oferit o pensie generoasă pe care ea a folosit-o pentru acte de caritate și donații.

Ultimii ani de viață și i-a petrecut într-o penitență severă. A murit pe 27 mai 1707, la vârsta de 66 de ani, iar regele le-a interzis copiilor lor să poarte doliu după ea.

Lasă un comentariu