HomeEroii României moderneEroi contemporaniMarele artist Victor Socaciu a încetat din viață

Marele artist Victor Socaciu a încetat din viață

DS TW

Victor Socaciu s-a născut pe 14 ianuarie 1953 la Brașov, într-o familie de oameni simpli, începând de la vârsta de 16 ani a urmat cursurile de chitară clasică la Școala Populară de Artă din Brașov, iar în 1978 încheie Facultata de Electromecanică devenind inginer. Artistul a debutat în 1970 cu trupa rock Zodiac, iar din 1973 se alătură Cenaclului Dacia Felix din Centrul Universitar Brașov. Primele sale cântece folk, “Trenul”, “Ținta între bine și rău”, “Sub scutul amurgului” devin repede cunoscute, iar în 1975 debutează la radio cu piesa “Nălucile amintirilor”. Un an mai târziu va cânta cu Cenaclul Flacăra la Teatrul Național din București și rămâne membru al cenaclului în perioada 1976 – 1982.

După 1990 Victor Socaciu devine producator al Festivalului Național de muzica folk Om Bun și realizator al emisiunii “Vânare de vânt” la Televiziunea Română, instituție pentru care realizează muzica mai multor generice de programe tv printre care: Omul chitară, Oameni de zăpadă, Ceaiul de la ora 5, Insomniile Corinei, Cazuri și necazuri în dragoste, Vânare de vânt, Arca Marinei, Personalul de Costinești, Bun de tipar, Tunelul timpului.

Artistul a devenit în 2002 membru al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România și a deținut mai multe funcții politice.

Victor Socaciu a fost căsătorit de două ori și are din ambele mariaje câte un copil, o fiică, Ana Maria Socaciu, și un fiu, Victor, băiatul realizatoarei tv Marina Almășan.

DS TW
No comments

leave a comment