HomeEroii României moderneEroi contemporaniFabulosul David Attenborough, o viață în slujba naturii

Fabulosul David Attenborough, o viață în slujba naturii

DS TW

Sir David Attenborough s-a născut pe 8 mai 1926 în Isleworth, Middlesex și a crescut în campusul Colegiului Universitar din Leicester, unde tatăl său, Frederic, era director. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, datorită unei rețele britanice de voluntari numită Mișcarea Copiilor Refugiați, părinții săi au crescut, pe lângă cei trei băieți pe care îi aveau, și două fete evreice refugiate din Germania.

Attenborough și-a petrecut copilăria colecționând pietre și insecte în curtea universității. Pe când avea 11 ani, a auzit că departamentul de zoologie are nevoie de o cantitate mare de șopârle, așa că s-a oferit să le prindă el dintr-un iaz din apropiere. Un an mai târziu, una dintre fetițele adoptate de părinți, Marianne, i-a oferit o bucată de chihlimbar de care a fost fascinat, iar în 1936, împreună cu fratele său, Richard, a participat la o prelegere susținută de scriitorul Grey Owl, fiind ambii foarte impresionați de pledoaria acestuia în favoarea conservării naturii.

David Attenborough a urmat Wyggeston Grammar School for Boys din Leicester, apoi a studiat geologia la Clare College, Cambridge, obținându-și  licența în 1945, cu o specializare în științele naturii.

În 1947, tânărul a fost încorporat în Marina Regală și a petrecut doi ani în Țara Galilor, iar la un an după ce a fost trecut în rezervă, în 1950, s-a căsătorit cu Jane Elizabeth Ebsworth Oriel, împreună cu care are doi copii, Robert și Susan. În acei ani David Attenborough s-a angajat ca editor și a lucrat pentru o serie de manuale și enciclopedii pentru copii, dar curând s-a plictisit de această muncă și în 1950 s-a înscris la un concurs la BBC, care căuta un producător de talk-uri radio.

Deși a fost respins pentru acest job, CV-ul său i-a atras atenția lui Mary Adams, șefa departamentului de știri de la BBC. În acel moment Attenborough, la fel ca majoritatea britanicilor, nu avea televizor și văzuse un singur program de acest tip în viața sa, dar a acceptat oferta de a face un curs de formare de trei luni, iar în 1952 s-a alăturat postului tv, primind un job cu normă întreagă.

Inițial tânărul nu a primit permisiunea să apară în fața camerei, pentru că Mary Adams spunea că nu e telegenic și că are dinții prea mari, așa că a devenit producător la Departamentul Talks, care se ocupa de toate emisiunile de non-ficțiune.

Asocierea lui Attenborough cu programele de istorie naturală a început odată cu seria “Animal Patterns”, care prezenta animale de la Grădina Zoologică din Londra. David a colaborat cu naturalistul Julian Huxley, apoi l-a întâlnit pe Jack Lester, curatorul secției de reptile a grădinii zoologice, și au decis împreună să facă o serie tv despre cum ajung animalele din mediul lor natural la zoo. Rezultatul a fost Zoo Quest, emisiune difuzată pentru prima dată în 1954, la care jurnalistul a devenit în scurt timp prezentator, pentru că Lester se îmbolnăvise.

În 1957, postul de televiziune a înființat un departament care se ocupa exclusiv de emisiuni de științele naturii, dar cum acesta avea sediul în Bristol, tânărul a refuzat oferta de a lucra la noua secție, pentru că nu dorea să plece de lângă familie. În scurt timp a primit însă acceptul șefilor de la BBC de a-și forma propriul departament, Travel and Exploration Unitcare, a continuat să prezinte emisiunea Zoo Quest și a produs și alte documentare, dintre care cel mai cunoscut a fost Travellers’ Tales and Adventure.

La începutul anilor 1960, Attenborough a demisionat de la BBC pentru a urma studii postuniversitare în antropologie socială la London School of Economics, dar a continuat să colaboreze cu postul de televiziune.

În martie 1965, a revenit cu normă întreagă, de această dată la postul BBC Two, care fusese lansat cu un an înainte, și în acea vară a filmat un documentar despre elefanți în Tanzania, iar în 1969 a realizat o serie în trei părți despre insula indoneziene Bali.

Devenit responsabil pentru programele întregului canal, David Attenborough a transformat din temelii postul tv, alegând să le ofere telespectatorilor producții mai diverse, inclusiv emisiuni de muzică, artă, divertisment, arheologie, călătorii, teatru, sport, știință și istorie naturală.

În 1969, Attenborough a fost promovat în poziția de director de programe și a primit atribuții pentru producția ambelor canale BBC, trei ani mai târziu a primit oferta de a deveni director general al BBC, dar în 1973 a demisionat, convins că misiunea sa este să filmeze pe teren, să producă și să prezinte filme documentare.

Devenit producător independent, a început să lucreze la următorul său proiect, un film realizat în Indonezia, și astfel a apărut seria Eastwards, a cărei difuzare a început în 1973.

Printre cele mai cunoscute producții ale sale se află seria Life, realizată într 1979 și 2010, Wildlife on One (1977–2005), BBC Wildlife Specials (1995–2008), The Living Planet, The Trials Of Life, The Blue Planet şi Planet Earth.

David Attenborough a primit, de-a lungul vieții, o serie de premii, titluri și distincții pentru fabuloasa sa carieră ca om de televiziune, pentru perseverența cu care a oferit telespectatorilor de toate vârstele cele mai interesante informații din lumea științelor naturale și pentru efortul constant de a atrage atenția asupra datoriei de a proteja mediul înconjurător.

Programul Naţiunilor Unite pentru Mediu i-a acordat naturalistului titlul de “Apărător al Pământului”: “În urmă cu 50 de ani, balenele erau pe cale de dispariţie la nivel mondial. Apoi, oamenii şi-au unit eforturile şi acum există mai multe balene în mări şi oceane decât au văzut oamenii vreodată. Ştim care sunt problemele şi ştim cum să le rezolvăm. Tot ceea ce ne lipseşte este o acţiune concertată”, a transmis David Attenborough la acel moment.

Surse:

BBC

attenboroughfilm.com

Sir David Attenborough named Champion of the Earth by UN, BBC News

DS TW
No comments

leave a comment