AcasăLocuri de povesteFascinația bijuteriilorIubirile Marelui Duce Boris, un playboy veritabil

Iubirile Marelui Duce Boris, un playboy veritabil

Boris Vladimirovici

Marele Duce Boris Vladimirovici s-a născut pe 24 noiembrie 1877 în palatul părinților săi din Sankt Petersburg, fiind al treilea dintre cei cinci copii ai Marelui Duce Vladimir Alexandrovici al Rusiei și ai soției acestuia, Maria de Mecklenburg-Schwerin. Părinții lui era foarte bogați și locuiau în luxosul Palat Vladimir din Sankt Petersburg.

Marele Duce Boris a fost educat acasă, fiind crescut de o bonă britanică. Conform tradiției Casei Romanov, încă de la naștere copilul a fost numit patron al regimentului de infanterie 45 Azov. În 1896 a absolvit școala de cavalerie Nikolaievksi cu rangul de stegar al regimentului de husari și a primit de la tatăl său un teren la Țarskoe Selo, pe malul estic al lacului Kolonistky, unde Marele Duce și-a construit propria reședință în stilul conacelor englezești.

Boris Vladimirovici
Boris Vladimirovici

Din tinerețe Boris a devenit cunoscut pentru stilul său de viață agitat. Era foarte sociabil, îi plăcea să bea, să joace jocuri de noroc și era afemeiat, devenind un playboy celebru. În 1896, în timpul ceremoniei de încoronare a Țarului Nicolae al II-lea, Marele Duce a flirtat cu Prințesa Moștenitoare Maria a României, verișoara sa primară, care era deja căsătorită cu Principele Ferdinand.

Anul următor Boris a venit la București alimentând și mai multe zvonurile despre o posibilă idilă. Maria a scris despre el că „avea o voce atractivă, ochi blânzi și zâmbet plin de umor, care îi încrețea fruntea în linii neașteptate. Nu chiar frumos, el avea totuși un mare farmec”.

Anna Pavlova
Anna Pavlova

Marele Duce a avut o idilă cu Anna Demidova, domnișoara de onoare a reginei Alexandra Feodorovna, iar iubitul acesteia, aflând, a rupt logodna în ajunul nunții. Faimoasa balerină Anna Pavlova a fost și ea una dintre iubitele lui Boris, iar prințesa Catherine Radziwill l-a numit „teroarea soților geloși și a mamelor vigilente”. Deși bogat, Marele Duce Boris a pus-o pe mama sa să-i plătească o datorie de aproape o jumătate de milion de ruble pe care o făcuse la jocuri de noroc. Într-un an el a cheltuit mai mult de 25.000 de ruble pentru mesele oferite prietenilor de petrecere, 16.000 pentru slujitori și 8.000 pentru întreținerea automobilelor.

În 1901, Marele Duce Boris, ajuns la vârsta de 25 de ani, a avut o relație cu o franțuzoaică pe nume Jeanne Aumont-Lacroix, cu care a avut un fiu. Copilul, Jean Boris Lacroix, s-a născut în 1902 la Paris și nu a fost recunoscut.

Ca să nu izbucnească un scandal, părinții l-au trimis pe Boris într-un tur în jurul lumii care a durat până în 20 octombrie 1902. În octombrie 1903 s-a înrolat în suita Țarului, iar pe 26 februarie anul următor a părăsit Rusia și a mers în Extremul Orient pentru a participa la Războiul ruso-japonez.

Boris Vladimirovici

În 1905, la Nisa, Marele Duce Boris a cerut-o în căsătorie pe Prințesa Victoria Eugenia de Battenberg pe care o întâlnise cu doi ani mai înainte. Ea avea 17 ani și a amânat să ia o decizie până când și-a făcut debutul în societate. Apoi prințesa l-a uitat pe Boris și în sezonul următor s-a căsătorit cu regele Alfonso al XIII-lea al Spaniei.

La izbucnirea Primului Război Mondial, Boris Vladimirovici a fost numit comandant al regimentului de cazaci Ataman, dar serviciul militar a fost o povară pentru el, căutând orice ocazie pentru a se întoarce la Sankt Petersburg, unde participa la petreceri pe care le oferea în luxosul său conac, mobilat în stil englezesc, devenit loc de întâlnire pentru „tinerii de aur” din Sankt-Petersburg. Evenimentele mondene organizate de Marele Duce au devenit atât de cunoscute, încât familia imperială, când a aflat de existența lor, le-a considerat o sfidare directă.

Boris Vladimirovici
Boris Vladimirovici
Maria Pavlovna
Maria Pavlovna

În ciuda reputației proaste a Marelui Duce, ambițioasa lui mamă a vrut să-i aranjeze o căsătorie la cel mai înalt nivel. În februarie 1916 a încercat să-l căsătorească cu Marea Ducesă Olga Nikolaevna, fiica cea mare Țarului Nicolae al II-lea. Fata avea douăzeci de ani, Boris avea 38 de ani și o imagine destul de proastă în societatea rusă, așa că decizia familiei imperiale era previzibilă.

Refuzul a enervat-o însă pe Maria Pavlovna, mama lui Boris, care a început să comploteze pentru a-l detrona pe țar. Răzbunătoare, familia lui Boris a fost implicată într-o conspirație care avea ca scop înlăturarea lui Nicolae al II-lea pentru a-l pune pe fratele lui Boris, Kiril, pe tron. Planul ei a eșuat, dar stăruința cu care a luptat pentru această idee a ostilizat-o și mai mult.

În vara anului 1916 Boris s-a îndrăgostit de Zinaida Sergeievna Rachevskaya, fiica colonelului Serghei Alexandrovici Rachevski pe care o întâlnise la un bal. Zinaida era cu 20 de ani mai tânără decât Boris și aparținea nobilimii ruse, dar avea un grad mult inferior. La sfârșitul anului 1916, Zinaida era însărcinată, Boris ar fi vrut să se căsătorească cu ea, însă o căsătorie morganatică n-ar fi fost acceptată. Pentru a ieși din situația dificilă, Boris a aranjat repede căsătoria Zinaidei cu un ofițer dintr-o familie de prestigiu care a acceptat acordul în schimbul plății datoriilor mari pe care bărbatul le avea din cauza jocurilor de noroc.

Imediat după nuntă, Zinaida a fost trimisă la Genova, unde, la începutul lunii ianuarie 1917, a născut un copil care nu a trăit. Întoarsă în Rusia, a obținut divorțul și Marele Duce Boris a început să trăiască deschis cu amanta sa, reușind să-și atragă disprețul tuturor familiilor conservatoare din Rusia imperială.

Zinaida
Zinaida

În martie 1917 Marele duce Boris Vladimirovici a fost pus sub arest la domiciliu, dar la sfârșitul lunii august a reușit să intre deghizat în Palatul Vladimir și, cu ajutorul englezului Albert Stopford, a preluat banii și bijuteriile din seiful secret din dormitorul mamei sale. Stopford a dus bijuteriile în siguranță în străinătate și le-a depus într-o bancă din Londra.

În septembrie 1917 el s-a alăturat mamei și fratelui său mai mic, Marele Duce Andrei, la Kislovodsk, un oraș balnear din Caucaz, iar în august 1918 Boris și fratele său au fost arestați, duși la Piatigorsk împreună cu alți prizonieri și condamnați la moarte.

Norocul a făcut ca șeful comandoului bolșevic trimis să-i execute să-l fi cunoscut pe Boris înainte de război, când era artist la Paris și Boris îl ajutase cumpărându-i câteva picturi. Bolșevicul l-a recunoscut și, riscându-și propria viață, i-a făcut scăpați pe cei doi Mari Duci. Din acest moment, pentru că nu mai existau condiții de siguranță, Boris și Andrei au decis să fugă, împreună cu iubitele lor, înarmați cu acte false, cu o barcă prin Marea Neagră.

Boris Vladimirovici
Marii Duci Boris si Andrei la judecata bolsevicilor

În schimb, Marea Ducesă Maria Pavlovna a ales să rămână în Rusia în speranța că lucrurile vor lua o altă întorsătură și fiul ei, Kiril, va fi instalat ca Țar.

Ajunși la Constantinopol, Boris și Zinaida au încercat să obțină permisiunea de a merge în Marea Britanie dar le-a fost refuzată trecerea pe o navă de război britanică, au plecat în Franța însă au fost expulzați după câteva săptămâni, au vrut să se stabilească în Spania, însă nu au primit nici un răspuns, așa că s-au stabilit la San Remo. Cuplul s-a căsătorit la Genova, în Italia, pe 12 iulie 1919, apoi cei doi s-au stabilit provizoriu la Nisa, iar în 1922, s-au mutat la Paris, în apropiere de Champs-Élysées, într-o locuință somptuoasă, în care cei doi organizau deseori petreceri  luxoase.

Boris Vladimirovici
Boris si Zinaide Vladimirovici
Boris Vladimirovici
Boris si Zinaida Vladimirovici

Marele duce Boris Vladimirovici și frații săi s-au reunit în exil în septembrie 1920, la Contrexéville, în sudul Franței, la decesul mamei lor, Marea Ducesă Maria Pavlovna, ultima dintre Romanovi care a părăsit Rusia bolșevică și prima care a murit în exil. Boris a moștenit smaraldele mamei, cele mai valoroase piese din colecția Marii Ducese, dar pe cele mai multe le-a vândut.

Printre ele se afla și faimosul colier care fusese cumparat de Maria Pavlovna de la Cartier și care va fi acum vândut de Boris Barbarei Hutton, una dintre cele mai bogate femei ale lumii. Cu banii din smaralde și dintr-un cont de la o bancă americană pe care-l deschisese înainte de Revoluția bolșevică, Boris a cumpărat un castel, „Sans Souci”, în apropiere de Paris. Cuplul nu a avut copii, dar cei doi au crescut-o pe nepoata Zinaidei, Natașa, căreia i-au oferit o educație bună și o viață lipsită de griji.

Fratele său, Marele Duce Kiril, s-a proclamat țar în exil în 1924, dar Boris nu s-a implicat în niciun fel în mișcările marii marii emigrații albe.

În timpul lungilor ani de exil, fostul playboy a rămas îndrăgostit de soția sa, dar l-a vizitat des și pe fiul său nelegitim, Boris Lacroix, care fusese crescut în Franța de familia mamei sale.

În 1943, Marele Duce Boris Vladimirovici s-a îmbolnăvit grav și a murit pe 9 noiembrie 1943, la vârsta de 65 de ani.

Boris Vladimirovici
Niciun comentariu

Lasă un comentariu