AcasăMonarhieMari Ducese și Prințese„Maria Pavlovna cea Bătrână”, ultima dintre Romanovi care a scăpat din Rusia bolșevică

„Maria Pavlovna cea Bătrână”, ultima dintre Romanovi care a scăpat din Rusia bolșevică

Marea Ducesă Maria de Mecklenburg-Schwerin, cea care va deveni Marea Ducesă Maria Pavlovna a Rusiei, cunoscută ca „Miechen” sau „Maria Pavlovna cea Bătrână” s-a născut pe 14 mai 1854 la Castelul Ludwigslust și a fost fiica Marelui Duce Friedrich Franz II de Mecklenburg-Schwerin și a Prințesei Augusta de Reuss-Köstritz.

Când fetița avea opt ani, mama ei a murit, iar tatăl ei s-a mai căsătorit de două ori, astfel că Maria va avea trei frați buni și încă cinci frați vitregi din cele două căsătorii ale acestuia.

 

 

Tânăra s-a căsătorit pe 28 august 1874 cu vărul ei de gradul al doilea, Marele Duce Vladimir Alexandrovici al Rusiei, care era al treilea fiu al Țarului Alexandru al II-lea al Rusiei.

Formalitățile pentru căsătorie au durat trei ani, pentru că Maria era crescută în religia luterană și a refuzat să se convertească la ortodoxism. În cele din urmă Țarul Alexandru al II-lea a fost de acord să-i permită fiului său, Vladimir, să se căsătorească fără să mai insiste ca mireasa să treacă la ortodoxism.

După căsătorie, prințesa a luat numele rus de Maria Pavlovna a Rusiei și a rămas luterană în cea mai mare parte a căsătoriei ei, dar mai târziu s-a convertit la ortodoxie, cel mai probabil pentru a-i da fiul ei, Kiril, o șansă mai bună la tron. Maria și Vladimir au avut patru fii (primul născut a murit la doar doi ani) și o fiică și au locuit în faimosul Palat Vladimir, ultimul palat imperial construit în Sankt Petersburg. Lucrările de edificare au început în 1867 și s-au încheiat în 1872, fiind comandate de Alexandru al II-lea pentru fiul său, Marele Duce. La fel ca Palatul de Iarnă și Palatul de Marmură (construit de contele Grigori Orlov), Palatul Vladimir se află pe cheiul râului Neva, motiv pentru care este cunoscut sub numele Embankment Palace, Palatul de pe chei.

În 1909, Marele Duce, care era președinte al Academiei de Arte Frumoase, a murit, iar Maria i-a preluat funcția. Palatul ei era, în ultimii ani de domnie ai nepotului său, Țarul Nicolae al II-lea, cea mai cosmopolită și populară casă deschisă din Sankt Petersburg.

 

Marea Ducesă a intrat curând în conflict cu țarul și țarina. Jurnalistul și istoricul Robert Massie, care a studiat îndeaproape Casa Romavov, a susținut că, împreună cu fiii ei, Maria a intenționat să organizeze o lovitură de stat împotriva țarului Nicolae al II-lea în iarna 1916-1917, dorind, de fapt, abdicarea și înlocuirea țarului cu fiul lui, țareviciul Alexei. Intenția bătrânei ducese era de a-l face pe fiul ei cel mare, Marele Duce Kiril Vladimirovici al Rusiei, regent al micului Alexei. Totuși, nu există nici o dovadă scrisă în sprijinul acestei teorii, în afara frazei pe care ea i-ar fi spus-o președintelui Dumei, Mihail Rodzianko: “Împărăteasa trebuie să fie anihilată”.

Fiul cel mare al Mariei Pavlovna și moștenitorul lui Vladimir, Marele Duce Kiril Vladimirovici s-a căsătorit în 1905 cu verișoara lui primară, Victoria Melita de Saxa-Coburg și Gotha. Victoria Melita, care a fost sora reginei Maria a României, era, în același timp, fiica surorii lui Vladimir, Maria, deci cei doi tineri erau verișori de gradul I. Căsătoria a fost dezaprobată ferm de Țarul Nicolae al II-lea, iar Kiril a fost exilat și deposedat de titlurile imperiale, iar această decizie a țarului a ostilizat întreaga familie împotriva lui Nicolae al II-lea.

 

Numai că mai multe decese succesive în familia imperială l-au adus pe Kiril în poziția a treia în linia de succesiune la tron, iar țarul a acceptat să-I reacorde titlurile imperiale și să-i ofere titlul de Mare Ducesă Victoriei Melita, soția lui.

Marea Ducesă Pavlovna cea Bătrână avea o pasiune pentru bijuterii, iar colecția ei era renumită în întreaga Europă și includea un smarald de 100 de carate deținut de stră-stră-străbunica ei, împărăteasa Ecaterina cea Mare, dar și rubinul de cinci carate al Joséphinei de Beauharnais, prima soție a lui Napoleon Bonaparte.

Marea Ducesă, bogată și foarte influentă în Sankt Petersburg, a complotat împotriva familiei imperiale în toți anii războiului și a sperat până în ultimele ei zile că fiul ei va ajunge țar. Revoluția bolșevică i-a dat însă toate planurile peste cap.

Toți cei patru copii ai Marii Ducese au scăpat din Rusia lovită de revoluție bolșevică. Primii plecați, în iunie 1917, au fost fiul, Kirill, și soția sa, Victoria Melita, care s-au mutat în Finlanda și apoi la Coburg, ăb Germania, în 1920, cumpărându-și în cele din urmă o mica reședință în satul pescăresc St. Briac din Franța.

Boris, al doilea fiu, a trăit în exil la Paris alături de amanta lui, Zinaida Rachevskaia, care în cele din urmă i-a devenit soție. Următorul născut, Andrei, s-a căsătorit în 1921 cu amanta lui, Mathilde Kschessinska, dansatoare în compania Baletelor Imperiale, și cuplul a avut un fiu. Elena, fiica cea mică, fusese logodită cu Arhiducele Franz Ferdinand al Austriei, care avea să moară în Atentatul de la Sarajevo, dar în cele din urmă s-a căsătorit cu prințul George al Greciei și Danemarcei și a avut trei fiice.

 

„Maria Pavlovna cea Bătrână” a fost ultima dintre Romanovi care a scăpat din Rusia revoluționară și prima care a murit în exil. Ea a rămas în Caucaz în timpul războiului, împreună cu cei doi fii ai mai mici, în perioada 1917 – 1918, în speranța ca fiul ei cel mare, Kiril, va deveni țar. Cum bolșevicii se apropiau, în 1918 grupul a fugit la bordul unui vas pescăresc, plecând la Anapa, un oraș din Regiunea Krasnodar, pe țărmul caucazian al Mării Negre. Maria a petrecut 14 luni aici, refuzând să părăsească Rusia. În cele din urmă a fost de acord să plece atunci când un general al Armatei Albe i-a spus că războiul civil a fost pierdut.

Maria, fiul ei, Andrei, amanta lui Andrei și fiul acestora, micul Vladimir, au plecat în Italia, la Veneția, pe 13 februarie 1920. De la Veneția ea a plecat în Elveția, apoi în Franța, dar starea sa de sănătate s-a înrăutățit. Avea să moară pe 6 septembrie 1920, la vârsta de 66 de ani, înconjurată de familie, la Contrexéville.

Cu ajutorul unui prieten de familie englez, renumita colecție de bijuterii a bătrânei ducese a fost scoasă din Rusia într-un bagaj diplomatic, iar după decesul său, comoara a fost împărțită între copiii ei.

Marele Duce Kiril a primit perlele, Boris a moștenit smaraldele, Andrei rubinele și singura ei fiică, Elena, diamantele, dar fiecare dintre ei a fost nevoit să le vândă pe rând pentru a se putea întreține în exilul care nu se va sfârși niciodată.

Kiril avea să se auto-declare „Păzitor al Tronului” pe 8 august 1924 și apoi, pe 31 august 1924, va prelua titlul de Împărat al tuturor Rusiei, și, deși pretențiile sale au provocat disensiuni în cadrul familiei lărgite, a devenit liderul incontestabil al exilului imperial.

 

Bijuteriile moștenite de copiii Mariei Pavlovna cea Bătrână vor avea și ele un destin interesant. Mary de Teck, regina Angliei, a achiziționat o tiară Bolin cu diamante și perle care a fost purtată și de Regina Elisabeta a II-a, cadrul original din aur fiind înlocuit cu unul din platină. Regina Maria a României a cumpărat o tiară în stil kokoshnik cu safire realizată de Casa Cartier și prințesa Anastasia a Greciei și Danemarcei a intrat în posesia unei paruri cu rubine. Câteva dintre smaraldele Marii Ducese au fost achiziționate de Barbara Hutton, iar mai târziu altele au ajuns la actrița Elizabeth Taylor.

O altă parte a colecției de bijuterii a fost încredințată în 1918 legației suedeze la Sankt Petersburg de un alt prieten al Marii Ducese, fiind ascunsă în două fețe de pernă, dar de soarta acestora nu s-a știut nimic zeci de ani, în orice caz Marea Ducesă și copiii ei au murit mult înainte de se a afla ce s-a întâmplat cu această comoară.

În august 2009, Ministerul Afacerilor Externe al Suediei a raportat public că bijuteriile se află în arhivele sale din Stockholm, fuseseră desigilate în 1952, dar nu mai fuseseră găsite decât șaizeci de tabachere și butoni realizați de casa Fabergé și de casa suedeză Bulin, alte câteva mici obiecte decorative și instrumente de scris, toate fiind din aur sau argint și cu pietre prețioase.

Guvernul suedez a decis să le înapoieze descendenților Mariei Pavlovna, iar aceștia le-au vândut, folosind o parte din încasări pentru restaurarea capelei Marii Ducese aflată în Contrexéville.

 

 

Lasă un comentariu