HomeOameni care au intrat în istorieHollywood clasicMargaret Mitchell, “Pe aripile vântului”

Margaret Mitchell, “Pe aripile vântului”

Margaret Mitchell

Margaret Mitchell s-a născut pe 8 noiembrie 1900, în Atlanta, într-o familie bogată și activă din punct de vedere politic. Tatăl ei, Eugene Muse Mitchell, era avocat, iar mama ei, Mary Isabel “Maybelle” Stephens, a fost o susținătoare a dreptului de vot al femeilor.

La vârsta de 14 ani, copila a intrat la Washington Seminar, un colegiu pentru fete, și patru ani mai târziu, la vârsta de 18 ani, s-a înscris la cursul superior de medicină de la Smith College din Massachusetts, dar studiile vor fi întrerupte la moartea mamei sale.

Întoarsă la Atlanta, se căsătorește, în 1922, cu Berrien Kinnard Upshaw, dar căsătoria va fi un eșec. Soțul ei îi redă libertatea atât de necesară pentru planurile ei artistice.

Margaret Mitchell

În anii ’20, Margaret colaborează la Journal Sunday Magazine, unde scrie articole foarte apreciate despre aproape orice subiect, de la modă la portrete ale generalilor din Războiul Civil, de la subiecte mondene la cele istorice și devine celebră dupa ce îi ia un interviu memorabil actorului Rudolph Valentino.

În 1926 se căsătorește cu John Marsh, un agent publicitar, și abandonează munca de jurnalistă pentru a se dedica scrisului. În același an începe sa lucreze la o biografie ficțională a unei femei din era Războiului Civil, Pansy O’Hara, care va fi baza romanului datorită căruia Margaret va deveni celebră în întreaga lume, Gone with the Wind.

Margaret Mitchell
Margaret Mitchell

După șase ani, pe 30 iunie 1936, cartea sa vede lumina tiparului. Eroina model a romanului pregătitor, Pansy O’Hara, va deveni celebra Scarlett O’Hara.

Margaret a vândut 180.000 de exemplare în primele patru săptămâni de la publicarea cărții. A câștigat National Book Award pentru Most Distinguished Novel of 1936 și Premiul Pulitzer pentru ficțiune pe 3 mai 1937.

La izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial, Margaret se înrolează în Crucea Roșie, iar în 1943 înființează Recreation Room pentru soldații din Piedmont Park. După război, ea se întoarce acasă hotărâtă să reînceapă să scrie.

Margaret Mitchell a murit la doar 48 de ani, în 1949, ca urmare a unui accident de mașină. În seara de 11 august 1949, în Atlanta, un taximetrist beat, aflat pe contra-sens, nu i-a văzut pe Margaret și pe soțul său care tocmai traversau strada. Impactul este foarte puternic, iar scriitoarea se stinge din viață pe 16 august 1949, după cinci zile de comă.

Cartea “Pe aripile vântului”, publicată în mai 1936, a câștigat Premiul Pulitzer un an mai târziu, pe 3 mai 1937. În România a fost publicată în anul 1970 de Editura Univers, în colecția Romanul secolului XX. Inițial, autoarea a numit cartea “Tomorrow is Another Day”, aceasta fiind ultima replică din roman, iar acest titlu a fost interpretat ca o metaforă a schimbării stilului de viață din Sud înaintea Războiului civil.

Premiera filmului “Pe aripile vântului” regizat de Victor Fleming a avut loc pe 15 decembrie 1939. Producția a primit zece premii Oscar, un record deținut timp de douăzeci de ani, în lista Institutului American de Film “100 de ani…100 de filme”, pelicula a fost ocupanta locului patru, iar actorii care au interpretat rolurile principale, Vivien Leigh, Clark Gable, Olivia de Havilland, Leslie Howard și Hattie McDaniel au fost mult timp identificați doar cu acest film.

Sursa: http://www.oldmagazinearticles.com/

Latest comments
  • Ce poti sa spui sau ce cuvinte sa folosesti pentru un roman perfect? Sau cu ce sa il compari? Sau cum sa incerci macar sa faci o analiza a acestui roman minunat, sau a filmului care a urmat scriiturii superbe. Ce sa spui despre acest film? Ca este perfect. Ca a fost magistral interpretat. Ca a fost premiat asa cum a meritat. Ca a fost, este si va fi unul dintre cele mai iubite filme. Cum sa indraznesti sa spui ceva despre Margaret Mitchell? Cum sa indraznesti sa caracterizezi personajele sale. Sau cum sa descrii perfectiunea de interpretare a personajelor ei in film. Nu exista cuvinte. Avem o bogatie minunata care nu poate fi descrisa.

leave a comment