HomeOameni care au intrat în istorieHollywood clasicMargaret Mitchell, “Pe aripile vântului”

Margaret Mitchell, “Pe aripile vântului”

Margaret Mitchell
DS TW

Margaret Mitchell s-a născut pe 8 noiembrie 1900, în Atlanta, într-o familie bogată și activă din punct de vedere politic. Tatăl ei, Eugene Muse Mitchell, era avocat, iar mama ei, Mary Isabel “Maybelle” Stephens, a fost o susținătoare a dreptului la vot al femeilor.

La vârsta de 14 ani, copila a intrat la Washington Seminar, un colegiu pentru fete, și patru ani mai târziu s-a înscris la cursul superior de medicină de la Smith College din Massachusetts, dar și-a întrerupt studiile la moartea mamei sale.

Întoarsă la Atlanta, Margaret s-a căsătorit, în 1922, cu Berrien Kinnard Upshaw, dar mariajul a fost un eșec și soțul i-a redat libertatea atât de necesară pentru planurile ei artistice.

Margaret Mitchell

În anii ’20, Margaret a colaborat cu Journal Sunday Magazine, unde scria articole foarte apreciate despre aproape orice subiect, de la modă la portrete ale generalilor din Războiul Civil, de la subiecte mondene la cele istorice și a devenit celebră dupa ce i-a luat un interviu memorabil actorului Rudolph Valentino.

În 1926, s-a căsătorit cu John Marsh, un agent publicitar, și a abandonat munca de jurnalistă pentru a se dedica scrisului. În același an a început să lucreze la o biografie ficțională a unei femei din era Războiului Civil, Pansy O’Hara, care a fost baza romanului datorită căruia Margaret a devenit celebră în întreaga lume, “Pe aripile vântului”.

Margaret Mitchell

După șase ani, pe 30 iunie 1936, cartea a văzut lumina tiparului, eroina model a romanului pregătitor, Pansy O’Hara, devenind celebra Scarlett O’Hara.

Margaret a vândut 180.000 de exemplare în primele patru săptămâni de la publicarea cărții și a câștigat National Book Award pentru Cel mai bun roman al anului 1936 și Premiul Pulitzer pentru ficțiune pe 3 mai 1937.

La izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial, scriitoarea s-a alăturat organizației Crucea Roșie, în 1943 a înființat Recreation Room pentru soldații din Piedmont Park, iar după încheierea războiului s-a întors acasă hotărâtă să reînceapă să scrie.

Margaret Mitchell

Margaret Mitchell a murit la doar 48 de ani, ca urmare a unui accident de mașină. În seara de 11 august 1949, în Atlanta, un taximetrist beat, aflat pe contrasens, nu i-a văzut pe Margaret și pe soțul său care tocmai traversau strada. Impactul a fost foarte puternic, iar scriitoarea s-a stins din viață pe 16 august 1949, după ce stătuse cinci zile în comă profundă.

Cartea “Pe aripile vântului” a fost publicată pentru prima oară în România în 1940, la Editura Națională Ciornei, în traducerea lui Mary Polihroniade, și reeditată în 1970 de Editura Univers, în colecția Romanul secolului XX. Inițial, autoarea a numit romanul “Tomorrow is Another Day”, ultima replică a cărții, iar acest titlu a fost interpretat ca o metaforă a schimbării stilului de viață din Sud înaintea Războiului civil.

Premiera filmului regizat de Victor Fleming a avut loc pe 15 decembrie 1939. Producția a primit zece premii Oscar, un record deținut timp de douăzeci de ani, s-a situat pe locul al IV-lea în lista “100 de ani…100 de filme”, iar actorii care au interpretat rolurile principale, Vivien Leigh, Clark Gable, Olivia de Havilland, Leslie Howard și Hattie McDaniel au fost mult timp identificați doar cu acest film.

Sursa: http://www.oldmagazinearticles.com/

DS TW
Latest comments
  • Ce poti sa spui sau ce cuvinte sa folosesti pentru un roman perfect? Sau cu ce sa il compari? Sau cum sa incerci macar sa faci o analiza a acestui roman minunat, sau a filmului care a urmat scriiturii superbe. Ce sa spui despre acest film? Ca este perfect. Ca a fost magistral interpretat. Ca a fost premiat asa cum a meritat. Ca a fost, este si va fi unul dintre cele mai iubite filme. Cum sa indraznesti sa spui ceva despre Margaret Mitchell? Cum sa indraznesti sa caracterizezi personajele sale. Sau cum sa descrii perfectiunea de interpretare a personajelor ei in film. Nu exista cuvinte. Avem o bogatie minunata care nu poate fi descrisa.

leave a comment