HomeMonarhieMaria de’ Medici, controversata regină a Franței

Maria de’ Medici, controversata regină a Franței

DS TW

Maria de’ Medici s-a născut pe 26 aprilie 1575 la Palazzo Pitti din Florența și a fost a șasea fiică a lui Francesco I de’ Medici, Mare Duce de Toscana, și a Arhiducesei Ioana de Austria. Dintre cele cinci surori mai mari, doar prima, Eleonora, și a treia, Anna, au supraviețuit copilăriei.

Singurul frate, Filip de Medici, s-a născut la 20 mai 1577, iar un an mai târziu, pe 10 aprilie 1578, mama sa, Marea Ducesă Ioana, care era însărcinată cu cel de-al optulea copil, a căzut pe scări în Palatul Ducal din Florența, murind a doua zi după ce a adus pe lume un copil prematur. Câteva luni mai târziu, Marele Duce Francesco I s-a căsătorit cu amanta lui, Bianca Cappello, dar căsătoria a fost dezvăluită oficial un an mai târziu. După puțin timp, Maria și-a pierdut doi dintre frați, Filip, la vârsta de 4 ani, și Anna, care a încetat din viață la vârsta de 14 ani.

Maria și singura soră supraviețuitoare, Eleonora, și-au petrecut copilăria la Palazzo Pitti din Florența, fiind plasate în grija unei guvernante împreună cu verișorul lor primar, Virginio Orsini, fiul Isabellei de Medici, Ducesa de Bracciano.

După căsătoria surorii cu Vincenzo Gonzaga, moștenitorul Ducatului de Mantua, și plecarea acesteia în patria soțului, singurul partener de joacă al Mariei a fost verișorul Virginio Orsini, asupra căruia s-a îndreptat toată afecțiunea fetiței. Mama vitregă a adus la Palazzo Pitti o fetiță pentru a-i fi parteneră de joacă Mariei, o tânără pe nume Dianora Dori, căreia i s-a spus Leonora. Această tânără fată, cu câțiva ani mai mare decât viitoarea regină a Franței, a câștigat în curând o mare influență asupra ei.

Marele Duce Francesco I și Bianca Cappello au murit pe 19, respectiv pe 20 octombrie 1587 la Villa Medici din Poggio a Caiano, posibil otrăviți, deși unii istorici cred că au fost bolnavi de malarie. Devenită orfană, Maria de’ Medici era considerată cea mai bogată moștenitoare din Europa la acel moment.

Unchiul ei, Ferdinando I de’ Medici, a devenit noul Mare Duce de Toscana și s-a căsătorit cu Christina de Lorena, nepoata celebrei Caterina de’ Medici, regina Franței, în 1589. Noul Mare Duce i-a oferit nepoatei orfane o educație bună, Maria era interesată de știință, îi plăceau matematica, filozofia, astronomia și artele. De asemenea, era pasionată de bijuterii și pietre prețioase și a fost apropiată de artiștii din Florența, fiind instruită în desen de Jacopo Ligozzi.

Averea familiei Medici a atras mulți pretendenți, în special fratele mai mic al mătușii sale, Marea Ducesă Christina, François, Conte de Vaudémont și moștenitor al Ducatului de Lorena s-a arătat interesat de un mariaj cu frumoasa prințesă. Dar în curând, un pretendent mai prestigios s-a prezentat la curtea ducală: regele Henric al IV-lea al Franței.

Căsătoria lui Henric al IV-lea cu Maria de Medici a reprezentat, mai presus de orice, pentru regele Franței, o soluție la preocupările dinastice și financiare. Se spunea că regele francez împrumutase de la tatăl miresei, Francesco de’ Medici, Marele Duce de Toscana, care îl ajutase în susținerea efortului de război, suma de 1.174.000 de ecus și acesta era singurul mijloc pe care Henric îl putea găsi pentru a-și plăti datoria față de familie. În plus, Ferdinando I de’ Medici a promis o zestre de 2 milioane de livre, inclusiv 1 milion plătite în numerar pentru a anula datoria contractată de Franța la banca Medici, ceea ce i-a adus viitoarei regine porecla de “marele bancher”. Mai mult, mariajul consolida o descendență regală legitimă pentru Casa de Bourbon, a cărei legitimitate fusese pusă sub semnul întrebării în precedentul război de succesiune francez de către Liga Catolică și Spania Habsburgică.

După ce a obținut anularea căsătoriei sale cu Margareta de Valois în decembrie 1599, Henric al IV-lea a început oficial negocierile pentru noul mariaj cu Maria de’ Medici. Contractul de căsătorie a fost semnat la Paris în martie 1600, fiind organizate ceremonii oficiale în Toscana și Franța din octombrie până în decembrie același an. Căsătoria prin procură a avut loc la Catedrala Santa Maria del Fiore pe 5 octombrie 1600, suveranul francez fiind reprezentat de Ducele de Bellegarde, iar la festivități au participat 4 000 de invitați.

Maria a părăsit Florența plecând la Livorno pe 23 octombrie, fiind însoțită de 2.000 de oameni, apoi a pornit spre Marsilia, unde a ajuns pe 3 noiembrie. Antoinette de Pons, Marchiza de Guercheville și primă doamnă de onoare a noii regine, a fost responsabilă pentru primirea ei la Marsilia. După debarcare, tânăra și-a continuat călătoria, ajungând la Lyon pe 3 decembrie și în cele din urmă l-a întâlnit pe Henric al IV-lea pe 9 decembrie.

Prințesa a rămas repede însărcinată și a dat naștere primului ei copil, un fiu, pe 27 septembrie 1601 la Palatul Fontainebleau. Băiatul, pe nume Ludovic, a devenit moștenitorul tronului și Delfin al Franței, apoi Maria a mai adus pe lume cinci copii, trei fiice și încă doi fii, între 1602 și 1609.

Deși căsătoria a fost considerată un succes pentru că cei doi au avut mulți moștenitori, nu a fost una fericită. Maria era foarte geloasă și a refuzat să accepte numeroasele infidelități ale regelui. Tânăra s-a certat mai ales cu metresa oficială a soțului ei, Catherine de Balzac d’Entragues, căreia Henric al IV-lea îi promisese că o va lua de soție după moartea fostei sale maîtresse-en-titre, Gabrielle d’Estrées.

Deși suveranul și-ar fi putut alunga amanta, nu a făcut-o acest lucru niciodată. Alte motive de dispută au fost cele financiare pentru că, în ciuda zestrei enorme pe care a adus-o în căsătorie, soțul i-a refuzat adesea banii necesari pentru a plăti cheltuielile pe care intenționa să le facă. În plus, Maria a fost dornică să fie încoronată oficial regină, dar Henric al IV-lea a amânat ceremonia din motive politice, iar ea a trebuit să aștepte până pe 13 mai 1610 pentru a primi coroana Franței. Ironia a făcut ca a doua zi, pe 14 mai, Henric al IV-lea să fie asasinat de François Ravaillac, ceea ce a ridicat imediat suspiciuni de conspirație.

La câteva ore după moartea lui Henric al IV-lea, Maria a fost confirmată ca regentă de către Parlamentul de la Paris în numele fiului ei cel mare, Ludovic al XIII-lea, care avea vârsta de opt ani. Regina a alungat-o imediat de la curte pe fosta amantă a soțului, Catherine de Balzac d’Entragues, și la început i-a păstrat pe cei mai apropiați consilieri ai lui Henric al IV-lea în poziții cheie, luându-și titlul de guvernantă a Bastiliei.

Deși a fost criticată la curtea Franței pentru că nu a stăpânit niciodată cu adevărat limba franceza și pentru că era puternic influențată de prietenele și confidentele italiene, inclusiv de “sora” adoptivă, Leonora “Galigai” Dori, și de soțul acesteia, regina a menținut politica de toleranță religioasă a răposatului soț, iar unul dintre primele sale acte a fost reconfirmarea Edictului lui Henric al IV-lea de La Nantes, care impunea toleranță religioasă față de protestanții din Franța, afirmând în același timp supremația Bisericii Romano-Catolice.

Pentru a-și consolida autoritatea de regentă, Maria a decis să impună protocolul strict de la curtea Spaniei, a abandonat politica tradițională franceză anti-habsburgică și a format o alianță cu Spania habsburgică, întărită în 1615 de dubla căsătorie a fiicei sale, Elisabeta, și a fiului ei, Ludovic al XIII-lea, cu cei doi copii ai regelui Filip al III-lea al Spaniei , Filip, Prinț de Asturia și, respectiv, Ana de Austria.

Politica regentei a provocat însă mari nemulțumiri. Pe de o parte, protestanții erau îngrijorați de apropierea Mariei de Spania, iar nobilimea franceză avea și ea motive de supărare, considerând că suverana îi favorizează pe prietenii ei italieni, despre care spuneau că se îmbogățesc pe cheltuiala Franței, liderul contestatarilor fiind influențați de Henric al II-lea, Prințul de Condé.

În 1616, cerințele acestuia au devenit atât de radicale, încât Maria l-a arestat pe 1 septembrie și l-a închis la Bastilia, însă ducele de Nevers a preluat portavocea revoltaților împotriva reginei-mamă.

În ciuda faptului că devenise major de mai bine de doi ani, Ludovic al XIII-lea avea o influență mică la curte, dar în cele din urmă și-a afirmat autoritatea și, simțindu-se umilit de comportamentul puternicei mamei care monopolizase întreaga decizie politică, a organizat o lovitură de stat pe 24 aprilie 1617, prilej cu care Concino Concini, cel mai puternic sfătuitor al Mariei a fost asasinat, iar ea a fost exilată la Castelul Blois.

În noaptea de 21 spre 22 februarie 1619, regina mamă, în vârstă de 43 de ani, a evadat din închisoarea folosindu-se de o scară de frânghie, a reușit să escaladeze un zid de 40 m și s-a refugiat în Château d’Angoulême, apoi a provocat o revoltă împotriva fiului regelui, așa-numitul “război al mamei și fiului”.

Un prim tratat, Tratatul de la Angoulême, negociat de Richelieu, a calmat conflictul, dar regina-mamă nu a fost mulțumită. A relansat războiul adunându-i pe marii nobili ai Regatului în sprijinul cauzei ei (“al doilea război al mamei și fiului”), însă coaliția a fost rapid învinsă în bătălia de la Ponts-de-Cé de Ludovic al XIII-lea, care, în cele din urmă, și-a iertat mama.

Conștient de faptul că nu putea evita conflictele atâta timp cât mama sa rămânea în exil, regele a acceptat întoarcerea ei la curte. Maria de Medici a revenit la Paris, a început construcția Palatului Luxemburg și și-a făcut treptat revenirea în politică. Richelieu a jucat un rol important în reconcilierea cu regele, el fiind cel care a reușit să îi negocieze un rol în Consiliul Regal.

Încă din momentul căsătoriei cu Henric al IV-lea, regina a luat sub protecția ei mai mulți pictori, sculptori și savanți. Pentru decorarea apartamentelor de la Palatul Fontainebleau, a recrutat-o pe pictorița de origine flamandă Ambroise Dubois, care a realizat o serie de picturi și o decorație pe tema Dianei și a lui Apollo, evocare mitologică a cuplului regal. La Luvru, regina avea un apartament luxos la primul etaj, apoi s-a mutat într-un apartament superb de la parter, pe care îl decorase cu panouri și picturi de Ambroise Dubois, Jacob Bunel, Guillaume Dumée și Gabriel Honnet. Regina s-a înconjurat, de asemenea, de pictori portretiști, cei mai renumiți fiind Charles Martin și flamandul Frans Pourbus cel Tânăr.

În perioada de glorie, Marie de Médicis a jucat un rol major în dezvoltarea vieții artistice pariziene, concentrându-se pe construcția și mobilarea Palatului Luxemburg, pe care l-a numit “Palais Médicis” și a încercat să atragă mai mulți artiști de mare anvergură la Paris, printre care pictorul Orazio Gentileschi, care a stat în Franța timp de doi ani, și pictorul flamand Peter Paul Rubens, care a fost însărcinat să creeze o serie de 21 de piese care să-i glorifice viața și domnia.

Maria de’ Medici a continuat să participe la Consiliul Regal urmând sfaturile cardinalului Richelieu, pe care l-a impus regelui ca ministru, dar, de-a lungul anilor, nu a observat puterea crescândă a protejatului ei. Când și-a dat seama, s-a despărțit de Richelieu și a încercat să-l elimine, dar acesta a rămas ministru principal, iar regina mamă a fost constrânsă să se împace cu el.

La un moment dat, regele Ludovic al XIII-lea, considerând-o prea intrigantă, a încurajat-o să se retragă în Château de Compiègne care era, de fapt, o închisoare, dar de aici regina a fugit pe 19 iulie 1631 plecând la Bruxelles, unde intenționa pună la cale un nou complot împotriva fiului ei. De fapt, se pare că evadarea fost doar o capcană organizată de suveran, care și-a retras regimentele care păzeau castelul, însă consecința a fost că fugara a fost privată astfel de statutul de regină-mamă a Franței și de pensia generoasă.

Capelanul ei, Mathieu de Morgues, care i-a rămas credincios în exil, a scris pamflete împotriva lui Richelieu care au circulat clandestin în Franța. În ultimii ani ai vieții, Regina-Mamă a călătorit pe la multe curți europene, în Țările de Jos spaniole, în Anglia, unde a stat la curtea fiicei sale, Regina Henrietta Maria timp de trei ani, apoi a plecat în Germania, unde, împreună cu fiicele și ginerii ei, a încercat fără succes să formeze o ligă împotriva Franței.

Maria de Medici a călătorit ulterior la Köln, fiind găzduită în casa fostului protejat, pictorul Peter Paul Rubens, pentru că situația ei financiară devenise foarte proastă. Controversata regină a Franței s-a îmbolnăvit grav și a murit de pleurezie pe 3 iulie 1642, la vârsta de 69 de ani, cu câteva luni înainte de moartea lui Richelieu.

Trupul ei a fost adus la Bazilica Sf. Denis și înmormântat fără prea multe ceremonii pe 8 martie 1643, iar inima i-a fost trimisă la La Flèche, respectându-se dorința lui Henric al IV-lea, care dorea ca inimile lor să fie reunite după moarte. Fiul ei, Ludovic al XIII-lea, a murit la doar 41 de ani, pe 14 mai, la mai puțin de un an după dispariția intrigantei mame.

DS TW
Latest comment
  • Intriganta!!???…dar cine nu era intrigant in epoca??? ..Richelieu..poată!?

leave a comment