HomeOameni care au intrat în istorieCopii celebriMarjorie Fleming, fetița-minune din Scoția, a murit de meningită

Marjorie Fleming, fetița-minune din Scoția, a murit de meningită

Marjorie Fleming s-a născut pe 15 ianuarie 1803 în localitatea Kirkcaldy din Fife, Scoția și a fost al treilea copil al contabilului James Fleming și al soției sale, Isabella. Unchiul ei, Thomas Fleming, era paroh al bisericii din localitate. Datorită relațiilor mamei ei, fetița a făcut cunoștință cu tânărul Walter Scott pe când se afla într-o vizită în Edinburgh. Copila a învățat să citească la vârsta de trei ani și înainte de a împlini vârsta de cinci ani a avut acces nelimitat la cărțile din biblioteca familiei.

 

Marjorie și-a petrecut mult timp la Edinburgh sub supravegherea unei verișoare, Isabella Keith, care avea aproximativ 17 ani. Fetița s-a întors acasă în iulie 1811, dar într-o scrisoare pe care i-a trimis-o pe 1 septembrie Isabellei îi mărturisea: “Suntem înconjurați de rujeolă din toate părțile”.

În noiembrie s-a îmbolnăvit și ea de rujeolă și părea că a scăpat de boală și se va face bine, dar în ziua de 19 decembrie a murit subit, cu o lună înainte de a împlini nouă ani. Cercetările ulterioare au arătat însă că Marjorie nu a fost bolnavă de rujeolă, ci de meningită.

 

Fetița a fost înmormântată în curtea vechii biserici parohiale din Kirkcaldy. Celebritatea ei postumă se datorează unor jurnale pe care Marjorie l-a ținut în ultimele sale 18 luni din viață, iar manuscrisele sunt acum păstrate la Biblioteca Națională a Scoției. Viața și scrierile lui Marjorie Fleming au devenit extrem de populare în perioada victoriană, deși fragmentele publicate au fost sever trunchiate și rescrise, pentru că limbajul din jurnal a fost considerat nepotrivit pentru un copil de opt ani.

 

Jurnalul, poeziile și scrisorile lui Marjory Fleming arată talentul ei de necontestat, scrierile fiindu-i remarcate de Walter Scott și mai târziu de Mark Twain, iar imaginea fetiței fericite al cărei sfârșit a fost atât de tragic este prezentă și astăzi în istoria literaturii scoțiene.

 

Galerie foto:

 

 

 

No comments

leave a comment