HomeOameni care au intrat în istorieCopii celebriMarjorie Fleming, fetița-minune din Scoția, a murit de meningită

Marjorie Fleming, fetița-minune din Scoția, a murit de meningită

DS TW

Marjorie Fleming s-a născut pe 15 ianuarie 1803 în localitatea Kirkcaldy din Fife, Scoția și a fost al treilea copil al contabilului James Fleming și al soției sale, Isabella, unchiul ei, Thomas Fleming, fiind parohul bisericii din localitate. Datorită relațiilor mamei, fetița a făcut cunoștință cu tânărul Walter Scott pe când se afla într-o vizită în Edinburgh. Copila învățase să citească de la vârsta de trei ani și înainte de a împlini cinci ani a avut acces nelimitat la cărțile din biblioteca familiei, fiind considerată un copil-minune.

Marjorie și-a petrecut mult timp la Edinburgh sub supravegherea unei verișoare, Isabella Keith, care avea aproximativ 17 ani. Fetița s-a întors acasă în iulie 1811, dar într-o scrisoare pe care i-a trimis-o pe 1 septembrie Isabellei mărturisea: “Suntem înconjurați de rujeolă din toate părțile”.

În noiembrie s-a îmbolnăvit și ea de boala infecțioasă care făcuse numeroase victime în regiune, după câteva săptămâni părea că a scăpat și se va face bine, dar în ziua de 19 decembrie a murit subit, cu o lună înainte de a împlini nouă ani. Cercetările ulterioare au arătat că Marjorie nu a fost bolnavă de rujeolă, ci de meningită.

Fetița a fost înmormântată în curtea vechii biserici parohiale din Kirkcaldy. Celebritatea ei postumă se datorează unor jurnale pe care Marjorie le-a ținut în ultimele sale 18 luni din viață, iar manuscrisele sunt acum păstrate la Biblioteca Națională a Scoției.

Viața și scrierile lui Marjorie Fleming au devenit extrem de populare în perioada victoriană, deși fragmentele publicate au fost sever trunchiate și rescrise, pentru că limbajul din jurnal a fost considerat nepotrivit pentru un copil de opt ani. Jurnalul, poeziile și scrisorile fetiței îi demonstrează însă talentul de necontestat, scrierile fiindu-i remarcate de Walter Scott și mai târziu de Mark Twain.

Galerie foto:

 

 

 

DS TW
No comments

leave a comment