HomeOameni care au intrat în istorieFeministe și activisteMère Poulard, hangița de la Mont-Saint-Michel

Mère Poulard, hangița de la Mont-Saint-Michel

DS TW

Anne Boutiaut Poulard s-a născut pe 15 aprilie 1851 în Nevers și a fost fiica lui Claude și Marie Boutiaut, care erau grădinari și își vindeau propriile produse în piață. În adolescență, a lucrat ca menajeră pentru Edouard Corroyer, arhitectul-șef al Comisiei Monumentelor Istorice din oraș, căruia în 1872 i s-a atribuit restaurarea Abației Mont-St-Michel, astfel că acesta și-a mutat reședința acolo, luând-o și pe Anne cu el. Tânăra, ajunsă vârsta de 21 de ani, l-a întâlnit pe Victor Poulard, fiul unui brutar din oraș, și s-a îndrăgostit de el, cei doi s-au căsătorit pe 14 ianuarie 1873 și în același an au închiriat pensiunea Tête d’Or din Grande Rue du Mont-Saint-Michel de la un unchi al lui Victor.

carturesti.ro

 

În timp ce conducea hanul Tête d’Or, Anne Poulard a observat că mulți clienți dintre cei care soseau cu feribotul în oraș ajungeau flămânzi și voiau să fie serviți rapid, dar cum nu știa niciodată câți călători veneau și, mai ales, la ce ore, din cauza mareelor în schimbare, planificarea pentru serviciile de bucătărie era aproape imposibilă. Anne s-a gândit la o soluție care să o ajute și pe ea, dar să răspundă și exigențelor clienților, așa că a creat omleta cunoscută acum ca “omleta a la mère Poulard”.

Invidios pe succesul micului han, unchiul le-a suspendat contractul, așa că soții Poulards au amenajat un alt local și în 1888 au deschis “Auberge”, un mic restaurant într-o zonă mai apropiată de docuri, apoi cuplul a construit două hoteluri, Hôtel La Mère Poulard și Hôtel Les Terrasses Poulard. Restaurantul original Auberge se numește acum La Mère Poulard.

fashiondays.ro

Potrivit unei notițe a preotului local, simpatica hangiță le dădea clienților impresia că trec pragul unei case, nu al unui restaurant. Există multe versiuni diferite ale modului în care era preparată omleta mamei Poulard, dar cel mai des a fost descrisă ca o omletă tip sufleu făcută cu creme fraîche (smântână maturată) și unt. Simbolul gastronomic al orașului are și o rețetă aparte: gălbenușurile și albușurile sunt bătute separat, apoi cele din urmă sunt încorporate ușor în spuma de albuș. Untul și crema fraîche se pun într-o tigaie fierbinte, apoi în cuptor până se topesc, după care se adaugă amestecul de ouă și de-abia în acest moment tigaia se pune pe flacără. Omleta iese foarte fină și este servită cu diverse garnituri. În 2017, o omletă la restaurantul Mère Poulard costa nu mai puțin de 34 de euro.

Până în 1932, omleta a fost pe meniul fix al tuturor restaurantelor din oraș și criticul gastronomic David Lebovitz avea să o numească cea mai celebră omletă din lume. Paul Bocuse, după ce a luat masa la Auberge, a scris în cartea de oaspeți a localului, “Mama Poulard este Franța!”, iar în 2007 ziarul Le Devoir nota că Anne Poulard a devenit “o legendă în timpul vieții sale” și este considerată una dintre marile bucătărese ale țării, alături de Mère Denis și Mère Brazier.

Victor, soțul Annei Poulard a murit pe 10 octombrie 1924, iar ea a încetat din viață pe 7 mai 1931. Cuplul este înmormântat în curtea bisericii parohiale Eglise St-Pierre din Mont-Saint-Michel, iar pe mormântul lor scrie: “Aici se odihnesc Annette și Victor Poulard, soți și hotelieri buni. Fie ca Domnul să-i întâmpine la fel cum ei și-au întâmpinat oaspeții!”

DS TW
No comments

leave a comment