HomeVizionariiMuzicieniMoartea timpurie a lui Ciprian Porumbescu

Moartea timpurie a lui Ciprian Porumbescu

Ciprian Porumbescu s-a născut pe 14 octombrie 1853, la Șipotele Sucevei, într-o casă modestă de țară, fiind fiul preotului Iraclie Golembiovski.

Din cauza sărăciei familiei sale, Ciprian Porumbescu nu a putut avea profesori de educație muzicală în perioada copilăriei. A început studiul muzicii la Suceava și Cernăuți, apoi, datorită unei burse, și-a continuat studiile la „Konservatorium fur Musik” din Viena, unde va dirija corul Societății Studențești „România Jună”.

În 1874 se înfiinţează la Cernăuţi societatea studenţească “Arboroasa”, după numele vechi al Bucovinei. Tânărul compozitor i-a compus imnul, iar în ultimul an de seminar a fost ales preşedintele asociației studențești care nu era privită cu ochi buni de stăpânirea austriacă din cauza activităţilor sale patriotice.

În octombrie 1877, după o telegramă trimisă la Iaşi cu ocazia manifestărilor organizate în memoria domnitorului Grigore Ghica, Austro-Ungaria decide să ia atitudine împotriva acestor manifestări, iar membrii Arboroasei sunt arestaţi sub acuzaţia de înaltă trădare şi li se înscenează un proces.

Ciprian Porumbescu se afla la Stupca, în casa copilăriei, când a fost arestat. A fost urcat într-o căruţă şi dus până la Cernăuţi, iar ploaia rece i-a pătruns prin haine. Ofițerii austrieci i-au dat voie să-şi ia cu el vioara şi o gramatică a limbii franceze. A fost băgat într-o celulă cu pereții reci, în care se aflau deținuți de drept comun, şi a primit mâncare proastă, toate aceste condiții agravându-i tuberculoza de care suferea încă din perioada adolescenței.

După unsprezece săptămâni, cei cinci membri ai societăţii Arboroasa au fost achitaţi în urma unui proces care a durat trei zile.

După eliberare tânărul Porumbescu s-a întors la Universitatea din Cernăuţi şi apoi, cu mare greutate, a plecat să-și continue studiile la Viena. Aici a tipărit, în anul 1880, colecția de douăzeci de piese corale reunite în „Colecțiune de cântece sociale pentru studenții români”. Printre ele se aflau „Cântecul gintei latine”, „Cântecul tricolorului”, „Imnul unirii – Pe-al nostru steag”.

De la Viena a mers la Braşov, ca profesor de muzică la Gimnaziul românesc şi a primit și un post de dirijor la Biserica Sf. Nicolae din Scheii Braşovului, dar locul era mult prea rece şi umed pentru suferința veche a lui Ciprian Porumbescu.

Pe 11 martie 1882 se va desfășura la Brașov, premiera operei sale „Crai nou”, prima operetă românească, în Sala Festivă a Gimnaziului Românesc, piesa în două acte scrisă de Ciprian Porumbescu pe textul lui Vasile Alecsandri.

De la Brașov tânărul a plecat spre Italia pentru a-și îngriji starea de sănătate. Iubirea muzicianului pentru Berta Gorgon, fiica pastorului evanghelic din Ilişeşti, a rămas neîmplinită. Familiile lor, de confesiuni diferite, nu au permis căsătoria, iar tatăl Bertei a încercat în permanenţă să-i îndepărteze pe cei doi tineri, trimiţându-şi fata în străinătate.

Ciprian Porumbescu, grav bolnav de tuberculoză, s-a întors în țară după un an și la scurt timp s-a stins din viață în casa de la Stupca, sat numit astăzi Ciprian Porumbescu în onoarea muzicianului, sub ochii tatălui și ai surorii sale, Mărioara, pe data de 6 iunie 1883, la vârsta de 29 de ani.

Latest comment

leave a comment