HomeMonarhieMari Ducese și PrințeseMoartea tragică a arhiducesei Mathilde

Moartea tragică a arhiducesei Mathilde

Arhiducesa Mathilde de Austria s-a născut pe 25 ianuarie 1849 la Viena și a fost cea de-a doua fiică a Arhiducelui Albert, Duce de Teschen, și a Prințesei Hildegard a Bavariei și a a avut o soră mai mare, Maria Theresia, și un frate, Karl Albrecht, care a murit de variolă înainte de nașterea ei, la doar un an și jumătate. După moartea bunicului, Arhiducele Albert a moștenit Palatul Weilburg din Baden bei Wien, iar familia își petrecea de obicei verile aici, arhiducesa Hildegard mergând frecvent la băile termale și, datorită actelor sale de caritate, tatăl Mathildei era numit “Inima îngerului” în oraș. În timpul iernii, ducele, soția sa și copiii se mutau la Viena, unde participau la toate recepțiile oferite de familia imperială, mai ales că împărăteasa Sisi era foarte apropiată de verișoara ei, arhiducesa Hildegard.

 

Un văr îndepărtat, arhiducele Ludwig Salvator s-a îndrăgostit de tânăra arhiducesă și a cerut-o de soție, dar părinții fetei nu au acceptat propunerea pentru că Mathilde era destinată să devină regină a Italiei, ca soție a lui Umberto de Savoia.

În martie 1864 Hildegard a plecat la Munchen pentru înmormântarea fratelui ei, regele Maximilian al II-lea, în timpul ceremoniilor s-a îmbolnăvit de pleurezie și a murit după câteva zile. Mathilde avea atunci doar 15 ani și a fost foarte afectată de dispariția prematură a mamei ei.

 

Trei ani mai târziu, în mai 1867, prințesa se afla în vizită la împărăteasa Sisi, la Palatul Hetzendorf, una dintre reședințele familiei imperiale. Arhiducesa urma să plece la teatru și s-a îmbrăcat într-o rochie de gală din mătase cu crinolină, care era impregnată cu glicerină pentru a se întinde mai bine materialul, dar, înainte de a ieși din cameră pentru a pleca la spectacol, adolescenta și-a aprins o țigară. Tatăl ei, care îi interzicea să fumeze, a intrat pe neașteptate peste ea. Speriată, Mathilde a ascuns țigara în spatele rochiei, aceasta s-a aprins imediat și, cuprinsă de panică, tânăra a început să alerge prin cameră în timp ce rochia ardea ca o torță. Servitorii au reușit să arunce o pătură peste ea și să stingă flăcările, dar arhiducesa a suferit arsuri de gradul doi și trei. Tânăra a fost îngrijită de cei mai buni medici din imperiu, dar după două săptămâni de suferințe cumplite, pe 6 iunie 1867, a murit din cauza suprainfectării leziunilor provocate de arsurile severe.

 

Prințesa Mathilde, care avea doar 18 ani, a fost înmormântată în Cripta Capucinilor din Viena, alături de mama și fratele ei, Karl Albrecht.

No comments

leave a comment