HomeRăzboaie și revoluțiiViața seducătoarei Carole Lombard, soția lui Clark Gable

Viața seducătoarei Carole Lombard, soția lui Clark Gable

DS TW

Carole Lombard, pe numele real Jane Alice Peters, s-a născut pe 6 octombrie 1908, în Fort Wayne, Indiana, și a fost al treilea copil și singura fiică a lui Frederic Christian Peters și a Elisabetei Jayne “Bessie” Peters.

Părinții ei erau bogați, astfel că în primii ani ai vieții fetița a trăit în lux, dar căsătoria lor a fost tensionată, iar în octombrie 1914 mama și-a luat copiii și s-a mutat în Los Angeles. Deși cuplul nu a divorțat, separarea a fost permanentă, însă sprijinul financiar al tatălui a permis familiei să trăiască în continuare fără griji. Mama și cei trei copii s-au stabilit într-un apartament de lângă Bulevardul Veneția din Los Angeles.

Carole era pasionată de sport și de filme și, în timp ce urma cursurile Liceului Virgil Junior, participa frecvent la competiții de tenis, volei și înot. Când a împlinit 12 ani, a primit primul ei rol pe ecran, fiind remarcată, pe când juca baseball cu prietenii, de regizorul Allan Dwan, care a distribuit-o în melodrama “A Perfect Crime”.

 

Scurta experiență pe ecran a determinat-o pe Carole și pe mama ei să caute alte oportunități, astfel că adolescenta a participat la mai multe audiții, dar niciuna nu a avut succes.

În octombrie 1924, la scurt timp după aceste dezamăgiri, Carole, care împlinise vârsta de 16 ani, a semnat un contract cu Fox Film Corporation pentru 75 de dolari pe săptămână și a abandonat școala pentru a se ocupa de nouă carieră. Majoritatea aparițiilor au fost în westernuri cu buget redus sau în filme de aventură, dar s-a bucurat de ședințe foto și invitații la diverse petreceri cu actorii consacrați ai epocii. Curând, tânăra aspirantă la glorie a devenit o obișnuită a clubului de noapte Coconut Grove, unde a câștigat mai multe concursuri de dans charleston.

În martie 1925, studiourile Fox i-au oferit un rol principal în drama „Marriage in Transit”, alături de Edmund Lowe, dar după un an contractul ei nu a mai fost prelungit. În această perioadă a avut un accident de mașină care nu a fost grav, dar i-a lăsat o cicatrice pe față, pe care a ascuns-o tot restul carierei folosind un machiaj abundent, apoi, între septembrie 1927 și martie 1929, a apărut în 18 scurtmetraje  și în câteva lungmetraje cu care a avut, în sfârșit, succes.

În 1931, a fost distriibuită în cinci filme, începând cu comedia „Frank Tuttle It Pays to Advertise”. În următoarele două producții, „Man of the World” și „Ladies Man”, l-a avut ca partener pe William Powell, cel mai cunoscut star masculin al studiourilor Paramount în acel moment. Ea avea 22 de ani, era lipsită de griji și celebră, în timp ce el avea 38 de ani și era catalogat ca un bărbat sofisticat și pretențios. În ciuda personalităților diferite, actrița s-a căsătorit cu Powell pe 6 iunie 1931, în casa ei din Beverly Hills.

Mariajul i-a sporit faima și a primit roluri în „Up Pops the Devil” și „I Take this Woman”, în ultimul jucând alături de Gary Cooper, moment în care mai mulți critici au spus că va avea, cu siguranță, o carieră strălucitoare.

În august 1933, Carole a divorțat, dar cei doi au rămas prieteni foarte buni în continuare. Actrița a apărut în cinci filme în acel an, începând cu drama “From Hell to Heaven” și continuând cu „Supernatural”, apoi în două melodrame, „Brief Moment” și „White Woman”. Anul 1934 a însemnat un punct important în cariera ei, pentru că a apărut într-un spectacol extravagant pus în scenă după “Boléro” al lui Maurice Ravel.

Până în 1937, a devenit una dintre cele mai populare actrițe din lume și cea mai bine plătită vedetă de la Hollywood, primind 450.000 de dolari pe an, mai mult de cinci ori decât salariul președintelui american. Pentru că presa critica fabulosul ei salariu, Carole Lombard a declarat că 80 la sută din veniturile sale merg pe impozite, dar că e fericită să ajute bugetul țării, iar președintele Franklin D. Roosevelt i-a trimis o scrisoare personală de mulțumire pentru această declarație.

„True Confession” a fost ultimul film pe care Lombard l-a făcut pentru Paramount, pentru că apoi a devenit actriță independentă, lucrând mai ales pentru Warner Bros. La începutul anului 1936, începuse o relație cu Clark Gable, iar jurnaliștii au fost foarte interesați de această poveste de iubire și îi întrebau frecvent dacă se vor căsători. Gable era separat de soția sa, Rhea Langham, aceasta nu a vrut inițial să-i acorde divorțul, dar ulterior a fost de acord să facă o înțelegere prin care urma să primească o sumă de jumătate de milion de dolari.

Divorțul a fost finalizat în martie 1939, iar Gable și Lombard s-au mutat în Kingman, Arizona, unde a cumpărat o fermă de 20 de acri. Aproape imediat actrița a vrut să aibă un copil cu Clark, dar încercările au eșuat. După două avorturi spontane și numeroase consultații la specialiștii în fertilitate, i s-a spus că nu poate avea copii. La începutul anului 1938, s-a alăturat credinței Baháʼí, din care mama ei făcea parte din 1922.

Carole era nerăbdătoare să câștige un premiu Oscar, și-a selectat cu grijă următorul proiect în speranța că va primi trofeul și a ales filmul “Vigil in the Night”, regizat de George Stevens, în care a primit rolul unei asistente medicale care se confrunta cu o serie de dificultăți personale, dar, deși pelicula a fost bine cotată de public, nu a primit mult-râvnita nominalizarea și și-a dat seama că era mai potrivită pentru comedii.

Când Statele Uunite ale Americii au intrat în al Doilea Război Mondial, la sfârșitul anului 1941, Lombard a călătorit în Indiana, pentru a participa la un eveniment în sprijinul efortului de război împreună cu mama ei, Bess Peters, și agentul de presă al lui Clark Gable, Otto Winkler, iar actrița a strâns peste 2 milioane de dolari în obligațiuni într-o singură seară. Deși inițial trebuia să se întoarcă la Los Angeles cu trenul, era nerăbdătoare să ajungă mai repede acasă și a decis să călătorească cu avionul. Mama ei și Winkler s-au temut să zboare și au insistat să-și urmeze planurile inițiale de călătorie, dar Carole a insistat să dea cu banul pentru a vedea ce variantă aleg și a câștigat.

În primele ore ale dimineții de 16 ianuarie 1942, actrița, mama ei și Winkler s-au urcat la bordul unui avion Transcontinental. După ce aparatul de zbor a realimentat în Las Vegas, a decolat la ora 19:07 și s-a prăbușit după câteva minute în apropiere, la Double Up Peak. Toți cei 22 de pasageri de la bord au murit pe loc, cauza accidentului fiind incapacitatea echipajului de a naviga în mod corespunzător peste munții din jurul Las Vegasului.

Înmormântarea actriței a avut loc pe 21 ianuarie la Forest Lawn Memorial Park din California. În ciuda faptului că s-a recăsătorit de încă două ori după moartea ei, Clark Gable i-a păstrat vie memoria și a cerut ca, după ce va înceta din viață, să fie înmormântat lângă Carole.

 

Galerie foto:

 

DS TW
Latest comments

leave a comment