HomeEroii României moderneEroi uitațiMoștenirea lui Amedeo Preziosi, un conte maltez la București

Moștenirea lui Amedeo Preziosi, un conte maltez la București

Amedeo Preziosi s-a născut într-o familie nobiliară din Malta pe 2 decembrie 1816. Contele Giovanni Francesco Preziosi, tatăl pictorului, a deținut înalte funcții în administrația malteză, iar mama sa era de origine franceză și se numea Margareta.

Tânărul a fost trimis de tatăl său să facă studii juridice la Paris, la Facultatea de Drept de la Sorbona, împreună cu Leandro, fratele mai mic, care trebuia să se specializeze în tehnica fotografiei. Neținând cont de dorințele lui Giovanni, Amedeo s-a înscris Școala Superioară de Arte Frumoase, iar după teminarea studiilor revine în Malta, apoi părăsește insula și pleacă în Orient.

 

Nu se știe când a ajuns la Istanbul, dar cel mai probabil anul 1840 îl găseşte în capitala Imperiului Otoman. Locuieşte la Hamalbași Sokagi din Pera şi se căsătoreşte cu o grecoaică cu care a avut patru copii – Mathilde, Giulia, Catherine și Roberto. Pentru că vorbea la perfecţie mai multe limbi străine, Amedeo a deținut diferite funcții oficiale pe lângă diplomații care erau acreditați în capitala Imperiului Otoman.

 

În anul 1864, Alexandru Ioan Cuza se afla la Istanbul într-o vizită oficială la sultan. Se pare că acesta este momentul când contele Amedeo Preziosi l-a cunoscut pe domnitorul Principatelor Unite şi se presupune că Ioan Cuza l-ar fi invitat pe Preziosi să viziteze Bucureștiul. Contele a acceptat, dar vizita a fost amânată.

După ce Cuza a abdicat şi Carol de Hohenzollern a devenit noul domnitor, acesta a făcut o vizită protocolară la sultan în anul 1866, l-a cunoscut şi el pe Preziosi şi l-a invitat la Bucureşti să picteze.

 

La sfârșitul lunii iunie 1868, Amedeo Preziosi a ajuns în sfârşit la București și și-a început munca. A pictat un târg din București pe 27 iunie, râul Dâmbovița pe 29 iunie, Oborul pe 30 iunie. A făcut panorama Bucureștilor de pe dealul Filaretului pe 1 iulie, Strada Bărăției pe 2 iulie. În următoarele zile s-a aflat în excursie în țară împreună cu suita principelui Carol, pornind de la Buzău, prin Carpați și Valea Prahovei. Preziosi a pictat peisajele pe care le-a întâlnit, precum și adunările entuziaste ale oamenilor care-l întâmpinau pe domnitor.

 

Revenit în București după excursia pe care a făcut-o împreună cu Carol I, Amedeo a cutreierat orașul și a realizat cele mai reprezentative imagini ale Bucureștiului din epocă: Dâmbovița, bisericile Stavropoleos, Schitu Măgureanu și Palatul Cotroceni. Din Turnul Colței a făcut o vedere generală a orașului foarte exactă. Apoi s-a întors la Istanbul.

Artistul a făcut o a doua vizită la București în perioada 30 mai – 15 iulie 1869. Schițele impresiilor sale de călătorie de află în caietul care se păstrează astăzi la Muzeul Municipiului București, iar pe prima pagină, caietul are inscripția “La Valachie par Preziosi”.

 

Despre ultimii ani ai viații sale nu se cunosc prea multe detalii. Se ştie că pe 27 septembrie 1882, Preziosi a participat la o partidă de vânătoare și, din cauza unei descărcări accidentale a propriei arme, a fost rănit mortal. A fost înmormântat în localitatea Yeșilköy, în cimitirul catolic.

Adrian-Silvan Ionescu, critic şi istoric al artei, directorul Institutului de Istoria Artei a făcut cercetări aprofundate asupra operei lui Presiozi în România și a publicat mai multe studii despre pictorul maltez reunite în volumul “Artă și documentla Editura Meridiane în 1990. Acuarelele trimise de Amedeo Preziosi pentru albumul comandat de Prințul Carol I al României au fost publicate tot de Adrian-Silvan Ionescu în volumul “Preziosi în România”, apărut la București în 2003.

 

Galerie foto:

No comments

leave a comment