HomeEroii României moderneEroi uitațiO lume dispărută văzută prin ochii fotografului Costică Acsinte din Slobozia

O lume dispărută văzută prin ochii fotografului Costică Acsinte din Slobozia

DS TW

Costică Acsinte s-a născut pe 4 iulie 1897, în comuna Perieți din Ialomița, fiind al doilea din cei șapte copii ai lui Costache și Mariei, și a urmat școala în comuna natală. La vârsta de 18 ani a absolvit Școala de Pilotaj de la Cotroceni, fără a obține însă licența de pilot.

Când a început Primul Război Mondial, tânărul s-a înrolat voluntar și a fost repartizat la Secția foto a Escadrilei 1 Aviație. Din această perioadă aparțin imaginile incluse în albumul editat de Muzeul Județean Ialomița (“Pe front cu Costică Acsinte”), ce conține 327 de fotografii, printre personalitățile surprinse de sergent aflându-se Regele Ferdinand, Regina Maria, Prințul Carol, generalul Berthelot sau generalul Eremia Grigorescu.

Costică Acsinte a fost demobilizat pe 15 iunie 1920, cu gradul de sergent, iar între anii 1920–1926 a colaborat cu un fotograf din București, de la care împrumuta aparatură și materiale fotografice.

Pe 23 decembrie 1926 s-a căsătorit cu Elena Dumitru, s-a stabilit în regiunea natală și la scurt timp și-a construit o casă pe strada Ianache din Slobozia, locuința fiind finalizată patru ani mai târziu. Familia a avut trei copii: Alexandru (Sandu), Ecaterina și Viorica.

În 1930, Acsinte și-a deschis un studio foto în centrul orașului Slobozia, cabinet numit „Foto Splendid Acsinte“, unde, până în 1950, a folosit plăci de sticlă, apoi a trecut la planfilm și film de 35 și 120 mm.

După pensionarea sa, în 1960, studioul a fost demolat, dar Costică Acsinte și-a continuat activitatea, făcând sute de fotografii în Slobozia sau în zonele apropiate, în special în satul Grivița, deplasându-se mai ales pe bicicletă.

Fotograful a murit pe 7 ianuarie 1984, la vârsta de 87 de ani, și a fost înmormântat în cimitirul Bora din oraș. În urma sa au rămas un număr de aproximativ 5.000 de negative fotografice pe plăci de sticlă, un număr ceva mai mic de planfilme și un număr necunoscut de printuri fotografice – majoritatea aflate la familiile clienților. Cele mai multe au imprimată pe verso ștampila atelierului „Foto Splendid Acsinte“.

În 2013 a fost inițiat un proiect pentru digitizarea operei sale, iar astăzi fotografiile se află în domeniul public, fiind postate online pe Flickr Commons (Link aici

 

Galerie foto:

DS TW
No comments

leave a comment