O lume dispărută văzută prin ochii fotografului Costică Acsinte din Slobozia

Costică Acsinte s-a născut pe 4 iulie 1897, în comuna Perieți din Ialomița, fiind al doilea din cei șapte copii ai lui Costache și Mariei și a terminat școala în comuna sa natală. La vârsta de 18 ani a absolvit Școala de Pilotaj de la Cotroceni, fără a obține licența de pilot.

Când a început Primul Război Mondial, tânărul s-a înrolat voluntar ca fotograf de război, făcând parte din Secția foto a Escadrilei 1 Aviație. Din această perioadă aparțin imaginile incluse în albumul fotografic editat de Muzeul Județean Ialomița (Pe front cu Costică Acsinte) ce conține 84 de pagini și 327 de fotografii, printre cei fotografiați de sergent aflându-se Regele Ferdinand, Regina Maria, Prințul Carol, Generalul Berthelot sau Generalul Eremia Grigorescu.

blankCostică Acsinte va fi demobilizat pe 15 iunie 1920, cu gradul de sergent, iar între anii 1920–1926 va colabora cu un fotograf din București de la care împrumută aparatură și materiale fotografice.

Sergentul se căsătorește cu Elena Dumitru pe 23 decembrie 1926, iar la scurt timp începe să-și construiască o casă pe strada Ianache din Slobozia, locuința fiind gata abia în 1930. Familia va avea trei copii: Alexandru (Sandu), Ecaterina și Viorica.blank

În 1930 își deschide un studio foto în centrul orașului Slobozia, numit „Foto Splendid Acsinte“. Până în 1950 folosește plăci de sticlă, apoi trece la planfilm și film de 35mm și 120mm.

În 1960 fotograful orașului se pensionează și studioul său va fi demolat în scurt timp, dar Costică Acsinte continuă să fotografieze în Slobozia și în zonele apropiate, în special în satul Grivița, deplasându-se mai ales pe bicicletă.

blankFotograful va muri pe 7 ianuarie 1984, la vârsta de 87 de ani, fiind înmormântat în cimitirul Bora din oraș. În urma sa a lăsat un număr de aproximativ 5000 de negative fotografice pe plăci de sticlă, un număr ceva mai mic de planfilme și un număr necunoscut de printuri fotografice – multe dintre ele aflate la familiile clienților săi. Cele mai multe aublank imprimată pe verso ștampila atelierului său, „Foto Splendid Acsinte“.

În anul 2013 a fost inițiat un proiect pentru digitizarea operei fotografului și astăzi fotografiile sale se află în domeniul public, fiind postate online pe Flickr Commons. Am realizat o mică selecție mai jos, dar le puteți vedea pe toate aici: https://www.flickr.com/photos/costicaacsinte/ sau pe pagina proiectului https://www.facebook.com/costicaacsinte/

 

Galerie foto:

Alte articole

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *