AcasăEroii României moderneSavantul Victor Babeș a decis să devină medic după ce sora lui a murit de tuberculoză

Savantul Victor Babeș a decis să devină medic după ce sora lui a murit de tuberculoză

Victor Babeș s-a născut pe 4 iulie 1854 la Viena, fiind fiul deputatului Vincențiu Babeș, avocat, profesor și politician român originar din Banat, și al Sophiei Goldschneider, o austriacă dintr-o familie vieneză de prestigiu. Cuplul a avut nouă copii.

Dintre ei, cel mai cunoscut a fost Victor, apoi o fiică, Alma, și un frate, Aurel, care a fost chimist și a lucrat la Institutul din București. Fiul lui Aurel, Aurel A. Babeș, a fost și el medic, fiind cel care a brevetat testul de screening pentru cancerul de col uterin care acum este cunoscut sub numele Babeș-Papanicolau.

 

În copilărie, Victor Babeș a fost atras de poezie, muzică și mai ales de literatură, dar și de sport, științe naturale și teatru. Tânărul a început să studieze artele dramatice la Budapesta, dar moartea surorii sale, Alma, la doar 14 ani, din cauza tuberculozei, l-a determinat să renunțe la prima sa pasiune, să-și abandoneze studiile de teatru și să se înscrie la Facultatea de Medicină. Babeș a făcut studii la Budapesta și Viena și și-a luat doctoratul în medicină în Austria, în 1878. În 1881 a primit o bursă și a plecat la Paris și Berlin, unde a lucrat cu profesorii Victor Andre Cornil, Louis Pasteur, Rudolf Virchow și Robert Koch.

 

În 1881 medicul primește titlul de conferențiar, iar în 1885 cel de profesor asociat de Histopatologie la Universitatea din Budapesta. Doctorul Victor Babeș a fost căsătorit cu Iosefina Thorma, cu care a avut un fiu, Mircea.

În 1887 Victor Babeș este chemat la București ca profesor la catedra de Anatomie Patologică și Bacteriologie. Aici, activitatea sa s-a concentrat pe studierea tuberculozei, leprei, vaccinurilor anti-rabice și seroterapiei anti-difterice.

 

În 1893 Babeș este ales membru titular al Academiei Române, apoi membru corespondent al Academiei de Medicină din Paris și ofițer al Legiunii de Onoare.

Doctorul a fost preocupat în mod deosebit de starea sanitară a persoanelor defavorizate, de combaterea și prevenirea pelagrei și a insistat asupra problemelor legate de alimentarea cu apă a localităților și organizarea luptei împotriva epidemiilor. Victor Babeș a murit pe 19 octombrie 1926 la București, la vârsta de 72 de ani.

 

Fiul savantului, Mircea Babeş, a fost diplomat de carieră și a avut misiuni la Varşovia, Washington şi Moscova. Casa acestuia, construită în 1929 în zona Pieţei Dorobanţi, a fost donată de de soția sa, Sofia Babeș, statului român și găzduiește astăzi obiectele pe care le avea Victor Babeș în apartamentul în care a locuit din 1887 pînă la moartea sa, locuință care se afla chiar în incinta institutului care astăzi îi poartă numele.

 

Muzeul Victor Babeș (care este și sursa fotografiilor din postare) se află pe strada Andrei Mureșanu din București și face parte din rețeaua de muzee și case memoriale a Muzeului Municipiului București.

 

Niciun comentariu

Lasă un comentariu