HomeMonarhieMari Ducese și PrințeseO prințesă americană: mama lui Winston Churchill

O prințesă americană: mama lui Winston Churchill

DS TW

Jeanette “Jennie” Jerome s-a născut la Cobble Hill, Brooklyn pe 9 ianuarie 1854 și a fost cea de-a doua fiică din cele trei ale milionarului american Leonard Jerome și ale soției lui, Clara. Finanţist, magnat de presă, agent de bursă, impresar, proprietar de hipodrom, fondator al unui jockey club, filantrop, proprietar de iahturi şi iubitor de navigaţie, Leonard le-a oferit fiicelor lui o educație bună și o avere uriașă, dar și ambiția de a urca cât mai sus pe scara socială. Mama fetelor, Clara, avea printre strămoşii săi un locotenent al lui George Washington și un scop precis: să-și mărite fetele cu nobili europeni.

Jennie a fost considerată una dintre cele mai frumoase femei din vremea ei. S-a căsătorit pentru prima dată în 1874, la Ambasada Britanică de la Paris, cu Lordul Randolph Churchill, al treilea fiu al lui John Winston Spencer-Churchill, al 7-lea Duce de Marlborough și, după căsătorie, a devenit Lady Randolph Churchill.

Cuplul a avut doi copii: Winston, viitorul politician britanic, prim-ministru în două mandate, născut la mai puțin de opt luni după căsătoria părinților, și John. Americanca devenită Lady Churchill a avut numeroși iubiți în timpul căsătoriei, inclusiv pe Contele Karel Kinsky, pe viitorul rege Eduard al VII-lea al Regatului Unit și pe Herbert von Bismarck.

Așa cum era obiceiul prințeselor de rangul său, Lady Randolph a jucat un rol limitat în educația copiilor, bazându-se în mare măsură pe bone, în special pe o doamnă numită Elizabeth Everest care s-a ocupat de creșterea băieților până în momentul în care au fost trimiși la o școală cu internat.

Cât timp a fost elev, Winston i-a scris numeroase scrisori mamei sale rugând-o să îl viziteze, lucru pe care ea l-a făcut rar. Totuși, după ce Churchill a devenit adult, au devenit buni prieteni și aliați puternici, iar viitorul premier britanic a privit-o aproape ca pe un mentor politic, considerând-o mai degrabă o soră mai mare decât o mamă.

Lady Randolph era respectată și influentă în cele mai înalte cercuri sociale și politice britanice. S-a spus despre ea că a fost inteligentă, spirituală și veselă. În special reginei Alexandra îi plăcea compania ei, în ciuda faptului că Jennie avusese o relație cu soțul ei, regele Eduard al VII-lea, fapt pe care suverana îl știa.

Când Lord Randolph a murit, în 1895, la vârsta de 45 de ani, Jennie s-a recăsătorit cu George Cornwallis-West, un căpitan care era de-o seamă cu fiul ei cel mare, Winston. S-a separat de cel de-al doilea soț în 1912 și au divorțat în aprilie 1914.

Pe 1 iunie 1918, americanca s-a căsătorit pentru a treia oară cu Montagu Phippen Porch, membru al Serviciului Civil britanic în Nigeria, care era cu trei ani mai tânăr decât Winston Churchill.

În mai 1921, în timp ce al treilea ei soț era într-o călătorie în Africa, Jennie a alunecat în timp ce cobora scările în casa unor prieteni, purtând noii ei pantofi cu toc înalt și și-a rupt glezna. Pe 10 iunie, în urma cangrenei care s-a instalat, i s-a amputat piciorul deasupra genunchiului și a murit după doar două săptămâni, pe 29 iunie, la vârsta de 67 de ani.

 

Galerie foto:

DS TW
Latest comment

leave a comment