HomeVizionariiMedici și oameni de științăOdiseea submarină: incredibila lume a lui Jacques-Yves Cousteau

Odiseea submarină: incredibila lume a lui Jacques-Yves Cousteau

Jacques-Yves Cousteau s-a născut pe 11 iunie 1910, la Montalon, în Franța, fiind fiul avocatului Daniel Cousteau și al lui Elisabeth Cousteau, nepoata unui notar din Bordeaux.

Copilul a descoperit marea pe coastele mediteraneene din aproprierea Marsiliei, unde locuia familia sa, iar în timpul unei expediții de 12 luni în jurul lumii, alături de colegii săi de clasă, va îndeplini rolul de documentarist.

În 1930, după terminarea studiilor la prestigiosul Collège Stanislas din Paris, a intrat la Școala Navală din Brest, devenind ofițer canonier. Între 1933 și 1935 a avut o misiune în Extremul Orient, la Shanghai, în Japonia și mai târziu în URSS.

Jacques-Yves s-a căsătorit pe 12 iulie 1937 cu Simone Melchior, cu care va avea doi copii, Jean-Michel Cousteau și Philippe Cousteau.

Împreună cu Philippe Tailliez și Frédéric Dumas a constituit la Toulon, în 1946, Grupul de studii și cercetări submarine dotat cu nava Élie Monnier, și datorită lor a început participarea organizată a scafandrilor autonomi la cercetarea arheologiei subacvatice. Cu această navă s-au întreprins cercetări în Marea Mediterană și Oceanul Atlantic.

În 1949 Cousteau părăsește Marina pentru a fonda societatea „Campaniile Oceanografice Franceze” și primește de la milionarul irlandez Loel Guinness un vechi dragor de mine, devenit feribot în Malta și botezat Calypso. Nava a fost echipată ca laborator mobil pentru cercetări oceanografice și „închiriată” de Loel Guiness „Campaniilor Oceanografice Franceze” pentru numai un franc pe an. În expedițiile sale Cousteau i-a avut partenri, în primul rând, pe soția sa, Simone, și pe fiul mai mic, Philippe, dar și numeroși oameni de știință: geologi, geofizicieni, biologi, zoologi, arheologi, ecologiști.

Timp de patru decenii Cousteau a explorat mările și oceanele lumii, din ghețurile Antarcticii și ale Nordului până la Marea Roșie, Marea Caraibelor și Marea Mediterană, aducând în atenția întregii lumi uimitoarea biodiversitate a lumii submarine.

Calypso a fost lovită accidental în ianuarie 1996 și s-a scufundat în portul Singapore. Avariată grav, nava a rămas sub apă timp de mai multe săptămâni și a fost ulterior ridicată la suprafață, readusă în Franța și ancorată în portul La Rochelle din 1998.

În perioada 1960–1964, Jacques-Yves Cousteau a condus un program numit „Precontinent”, care avea ca scop studierea capacității oamenilor de a locui într-o casă submarină.

În 1973 împreună cu cei doi fii ai săi, Jean-Michel și Philippe, a înființat „Societatea Cousteau” pentru Protejarea Vieții Acvatice.

Organizația „Cousteau Society” și Francine Cousteau, cea de-a doua soție și văduva exploratorului, aveau să strângă sumele necesare renovării și întreținerii navei Calypso.

Jacques-Yves Cousteau a fost printre primii oameni de știință care au atras atenția asupra poluării oceanelor și a demonstrat pericolul pe care-l reprezintă deversările deșeurilor industriale către marile fluvii, cercetând Nilul, Amazonul și Fluviul Galben.

Cousteau a fost director al Muzeului de Oceanografie din Monaco și în 1992 a fost invitat oficial la conferința Națiunilor Unite pentru mediu și dezvoltare de la Rio de Janeiro, iar în 1993 a fost numit în Comitetul consultativ al Națiunilor Unite și consilier pentru dezvoltare durabilă al Băncii Mondiale.

Omul de știință a venit pentru prima data în România în octombrie 1966, însoțit de Rainier III, suveranul Principatului Monaco. Cea de a doua vizită a avut loc în octombrie 1977, când el și echipa sa au propus autorităților române să facă o expediție în Marea Neagră. Cu acest prilej nava Calypso a ancorat la Constanța și a lucrat în zona gurilor Dunării pentru a studia gradul de poluare al Mării Negre și al Dunării. Jacques-Yves Cousteau a ținut o conferință la Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” și a sugerat înființarea Rezervației Biosferei Deltei Dunării, dar regimul comunist a respins ideea.

Ales membru de onoare al Academiei Române la propunerea academicianului Mihai Băcescu pe 13 noiembrie 1990, Jacques-Yves Cousteau a revenit în România cu toată echipa sa pentru a realiza un film de televiziune consacrat Dunării și Deltei imediat după Revoluția din decembrie 1989.

Jacques-Yves Cousteau a murit pe 25 iunie la Paris din cauza unui atac de cord, la două săptămâni după ce împlinise 87 de ani, și a fost înmormântat la Montalon, locul nașterii sale.

Latest comments
  • UN OM DEOSEBIT CARE A LASAT IN MINE DIN COPILARIE CAND URMAREAM TELEENCICLOPEDIA UN SEMN CARE MA GHIDEAZA SI ASTAZI / AMINTIRE VESNICA UNUI OM

  • Un OM FABULOS!

  • Mi’a făcut mai frumoase etapele vieții: copilăria,adolescența și maturitatea! A fost un exemplu de ale cărui mesaje ma’am format ca om.

leave a comment