HomeVizionariiOmagiu: Ion Caramitru ar fi împlinit 82 de ani

Omagiu: Ion Caramitru ar fi împlinit 82 de ani

DS TW

Ion Caramitru s-a născut pe 9 martie 1942 la București într-o familie de aromâni și a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică I. L. Caragiale la clasa profesorului Beate Fredanov în 1964. A debutat în teatru la Bulandra, jucând rolul principal în Hamlet de William Shakespeare.

Actorul a jucat sub bagheta unor mari regizori ca Liviu Ciulei, Moni Ghelerter, Andrei Șerban, Silviu Purcărete, Sanda Manu, Cătălina Buzoianu, Alexandru Tocilescu și Sică Alexandrescu.

În cinematografie a debutat în 1964, în Pădurea spânzuraților, peliculă regizată de Liviu Ciulei și a jucat, de-a lungul carierei, în peste 40 de filme, printre cele mai cunoscute roluri ale sale fiind Vive, în “Diminețile unui băiat cuminte”, Gheorghidiu în “Între oglinzi paralele”, Ștefan Luchian în “Luchian” sau profesorul Socrate în seria “Liceenii”.

În februarie 1990 a devenit președinte al Uniunii Teatrale Române — UNITER. Marele actor a fost numit ofițer al Ordinului Imperiului Britanic în 1995, iar doi ani mai târziu, în 1997, ministrul Culturii din Franța i-a acordat titlul de Chevalier des Arts et des Lettres.

În mai 2005, Ion Caramitru a devenit director al Teatrului Național București, funcție pe care a deținut-o până la dispariția sa, pe 5 septembrie 2021

 

Galerie foto (capturi din filmele în care a jucat Ion Caramitru și fotografii aflate pe site-ul tnb.ro):

 

DS TW
Latest comment

leave a comment