HomeMonarhieMari Ducese și PrințesePrinţesa Beatrice, sora cea mică a Reginei Maria

Prinţesa Beatrice, sora cea mică a Reginei Maria

DS TW

Beatrice, cunoscută ca Baby Bee în familie, s-a născut pe 20 aprilie 1884 la Eastwell Park, Kent și a fost fiica lui Alfred, Ducele de Edinburgh, cel de-al doilea fiu al reginei Victoria, și a Marii Ducese Maria Alexandrovna a Rusiei, singura fiică a țarului Alexandru al II-lea.

Prințesa și-a petrecut cea mai mare parte din copilărie în Malta, unde tatăl ei servea în Marina Regală Britanică, iar din 1893 s-a mutat, împreună cu familia, la Coburg. În 1902, s-a îndrăgostit de Marele Duce Mihail al Rusiei, fratele mai mic al țarului Nicolae al II-lea, care era, la acel moment, moștenitorul prezumtiv al tronului Rusiei, dar cum Biserica Ortodoxă Rusă interzicea căsătoria între veri primari, mariajul nu a avut loc.

În noiembrie 1903, Mihail i-a scris Beatricei că nu se poate trece peste decizia familiei pentru a se căsători cu ea și, umilită, a decis să plece într-o lungă călătorie în Egipt, însă până în 1905 i-a trimis scrisori pline de reproșuri Marelui Duce.

În scurt timp au apărut zvonuri conform cărora prințesa urma să se căsătorească cu Alfonso al XIII-lea al Spaniei, dar acesta a ales-o pe verișoara ei, Victoria Eugenie de Battenberg, nunta având loc în 1906. La ceremonie, Beatrice l-a întâlnit pe vărul suveranului, Alfonso de Orleans y Borbón, infante al Spaniei, cei doi tineri s-au îndrăgostit, dar guvernul a interzis mariajul infantelui cu prințesa britanică care refuză să se convertească la catolicism. În această situație, regele a fost obligat să anunțe că, în cazul în care nunta va avea loc, cuplul va trebui să trăiască în exil.

Beatrice și Alfonso au decis să treacă peste opoziția curții regale a Spaniei și s-au căsătorit în iulie 1909, apoi s-au stabilit la Coburg până în 1912, când au primit permisiunea de a se întoarce în Spania, ocazie cu care rangul lui de infante a fost restabilit. Mariajul vărului lor, Alfonso al XIII-lea, era unul nefericit, suveranul avea numeroase aventuri, din care au rezultat și câțiva copii nelegitimi și s-a spus că ar fi avut o aventură și cu Beatrice, dar nu a fost dovedită niciodată această relație.

Totuși, regina Maria Cristina, mama suveranului, s-a declarat scandalizată de zvonuri și a convocat-o pe Beatrice la o întâlnire între patru ochi, cerându-i să părăsească de urgență Spania. Cum prințesa a refuzat categoric, știindu-se nevinovată, regele Alfonso nu a avut încotro și a decis să o exileze pentru a-și salva relația cu autoritara sa mamă.

Familia s-a mutat în Anglia, unde cei trei băieți pe care cuplul îi avea au fost educați la Colegiul Winchester. În cele din urmă, familia regală spaniolă i-a permis Beatricei să se întoarcă în Spania și s-a stabilit la Sanlúcar de Barrameda.

 

În timpul Războiului Civil Spaniol, prințesa și soțul ei, Alfonso și-au pierdut întreaga avere, iar fiul mijlociu, Alfonso, a fost ucis. Beatrice a încetat din viață la Sanlúcar de Barrameda pe 13 iulie 1966, la vârsta de 82 de ani, fiind, în acel moment, ultimul copil supraviețuitor al Prințului Alfred și al Marii Ducese Maria Alexandrovna.

DS TW
No comments

leave a comment