HomeMonarhieMari Ducese și PrințesePrințesa Xenia Godunova, violată de uzurpatorul tronului tatălui ei

Prințesa Xenia Godunova, violată de uzurpatorul tronului tatălui ei

DS TW

Xenia Borisovna Godunova s-a născut în anul 1582 și a fost fiica țarului Boris Godunov, uzurpatorul tronului țarului Feodor I, și a Mariei Skuratova-Belskaya, fiica lui Ivan cel Groaznic. Prințesa a fost descrisă ca fiind foarte frumoasă și bine educată, fiind o partidă dorită de mulți nobili europeni. Primul ei logodnic a fost Prințul Gustav al Suediei, care a sosit la Moscova în 1600, dar aranjamentele de căsătorie s-au întrerupt pentru că țarul Boris aflase că prințul ducea o viață dezordonată și a decis să îl îndepărteze din preajma fiicei sale.

Următorul logodnic al Xeniei a fost John, Prinț de Schleswig-Holstein, care a sosit în 1602 la Moscova, dar acesta  s-a îmbolnăvit subit și a murit cu câteva zile înainte de momentul programat pentru organizarea ceremoniei, astfel că Xenia a rămas fecioară până la moartea tatălui ei, în 1605. În acel moment unicul ei frate, Feodor al II-lea, a devenit țar, dar câteva luni mai târziu, când a început perioada numită “Timpurile tulburi”, acesta a fost ucis din ordinul falsului țar Dmitri I, un impostor care a uzurpat tronul Rusiei.

 

Prințesa Xenia a fost cruțată, dar falsul Dmitri a violat-o și a ținut-o închisă în palatul său timp de cinci luni. Înainte de sosirea Marinei Mniszech, soția pe care bărbatul și-o alesese, biata orfană a fost trimisă la Mănăstirea Voskresensky din Beloozero, fiind obligată să se călugărească. Prințesa a primit numele monahal “Olga” și a fost apoi transferată la Mănăstirea Adormirea Maicii Domnului din Vladimir.

În 1606, Xenia s-a îndreptat către Lavra Sfântului Serghiei, pentru a participa la ceremonia de reînhumare a rămășițelor tatălui său, iar hainele cu care a fost îmbrăcată, cusute de mâna ei, sunt astăzi expuse aici. Nefericita prințesă a murit pe 30 august 1622, la vârsta de 40 de ani, și a fost înmormântată în mausoleul familiei Godunov de la Mănăstirea Sf. Serghei, aflată la 80 de kilometri de Moscova.

Povestea familiei Godunov a devenit cunoscută în întreaga lume datorită operei Boris Godunov, ce a fost compusă de compozitorul rus Modest Mussorgski, (1839-1881). Libretul a folosit ca surse de inspirație “Cronica dramatică a țarului Boris” a lui Aleksandr Sergeevici Pușkin și „Istoria Imperiului Rus” de Nikolai Karamzin. Premiera operei a avut loc pe 27 ianuarie 1874 la Teatrul Mariinski din Sankt Petersburg, dar după 25 de reprezentații spectacolul a fost interzis din motive politice.

DS TW
Latest comment
  • Nimic nou sub soare.

leave a comment