HomeLocuri de povesteCastele și palateSaleha, misterioasa soție a sultanului din Brunei

Saleha, misterioasa soție a sultanului din Brunei

DS TW

Saleha s-a născut pe 7 octombrie 1946 la Kampong Sumbiling și este fiica lui Anak Haji Mohammad Alam și a soției sale, Hajah Besar, fiind al nouălea copil al cuplului. Numele ei, Saleha, înseamnă “pios” sau “virtuos” în arabă. Fetița a avut în primii ani de viață profesori privați, dar a urmat și cursuri de religie în suraum, sala mare de rugăciune din Istana Darul Hana.

Pe 28 iulie 1965, Saleha s-a căsătorit cu vărul ei primar, Hassanal Bolkiah, care mai târziu a devenit al 29-lea sultan al Bruneiului. Mama sultanului, Raja Isteri, și tatăl Salehăi, Pengiran Anak Mohammad Alam, au fost frați.

Cuplul are doi fii și patru fiice, iar în acest moment Saleha are optsprezece nepoți, cinci de la prima ei fiică, Prințesa Rashidah, patru de la Prințul Moștenitor Billah, doi de la Prințesa Majeedah, patru de la Prințesa Hafizah și trei de la mezin, Prințul Abdul Malik.

Saleha patronează diverse organizații de binefacere din Brunei, inclusiv instituții care se ocupă de educația și sănătatea femeilor. Fiind o mare iubitoare a naturii, are o livadă cu pomi fructiferi pe care o îngrijește chiar ea, un iaz cu pești exotici și un parc de păsări, dar nu se cunosc multe amănunte despre viața ei privată și despre relațiile din cadrul familiei.

Soțul ei, sultanul din Brunei, putea avea, legal, patru soții, dar s-a limitat la trei. Prima a fost Saleha, cu care este căsătorit și în prezent. Cea de-a doua a fost Isteri Hajah Mariam, o însoțitoare de bord de care a divorțat în 2003 (unul dintre fiii lor, prințul Azim, cunoscut pentru petrecerile extravagante pe care le organiza, a murit  la doar 38 de ani), iar a treia soție a fost Azrinaz Mazhar Hakim, o prezentatoare tv din Malaezia cu 33 de ani mai tânără, de care a divorțat în 2010.

Sultanul a fost considerat cel mai bogat om din lume de către revista Forbes în 1997, cu o avere de peste 40 miliarde dolari și este cunoscut pentru pasiunea sa atipică pentru mașini, prototipuri de lux sau chiar de Formula 1. În anii 1990 Hassanal Bolkiah a cumpărat aproape jumătate din producția de Rolls-Royce, BMW, Mercedes-Benz, Ferrari și Lamborghini.

Palatul sultanului, Istana Nuru Iman, este cea mai mare reședință privată din lume, are 1.788 de camere, 257 de băi și grajduri dotate cu aer condiționat pentru cei 200 de ponei pe care îi deține. În Brunei persoanele fizice nu plătesc taxe pe venit, casele sunt subvenționate de stat, carburanții și electricitatea au prețuri foarte mici, iar educația și sănătatea sunt gratuite, țara fiind pe locul 4 în lume în ceea ce privește PIB-ului pe cap de locuitor, dar regimul familiei domnitoare este criticat frecvent pentru excentricitățile sale și pentru încălcarea drepturilor omului.

DS TW
No comments

leave a comment