AcasăVizionariiMedici și oameni de științăIrène Joliot-Curie, o eroină căzută pe altarul științei

Irène Joliot-Curie, o eroină căzută pe altarul științei

Irène Joliot-Curie s-a născut pe 12 septembrie 1897 și a fost fiica cea mare a savanților Marie și Pierre Curie, sora ei mai mică fiind Eva. Fetele și-au pierdut tatăl la începutul anului 1906 în urma unui accident în care bărbatul a fost rănit de o căruță trasă de cai, iar Marie le-a crescut singură pe cele două fiice ale sale.

Copila a urmat o școală privată, dar în 1906 profesorii au anunțat-o pe mama ei că este foarte talentată la matematică, iar Marie Curie i-a încurajat această înclinație spre științele exacte.

 

În 1910, Irène și sora ei, Eva, au fost trimise în Polonia pentru a petrece vara cu mătușa lor, Bronya, sora Mariei, dar educația fetiței era atât de riguroasă încât ea făcea, fără să fie obligată de nimeni, câte o lecție de germană și una de trigonometrie în fiecare zi din vacanță.

Adolescenta a urmat liceul la Collège Sévigné din centrul Parisului până în 1914, apoi a mers la Facultatea de Științe de la Sorbona pentru a-și continua studiile, dar în 1916 pregătirea ei a fost întreruptă de izbucnirea Primului Război Mondial.

 

Irène a absolvit un curs de asistență medicală în timpul facultății pentru a o ajuta pe mama ei, Marie Curie, și-a început activitatea ca asistentă de radiologie alături de aceasta, dar după câteva luni a fost lăsată să lucreze singură la un centru radiologic din Belgia.

Aici ea i-a învățat pe medici cum să localizeze șrapnelul în corpurile răniților folosind radiologia și a reușit să repare singură echipamentele medicale.

După război, Irène s-a întors la Sorbona pentru a-și finaliza specializarea în matematică și fizică și a continuat să lucreze ca asistentă a mamei sale, predând radiologia la Institutul Radiului.

 

Teza sa de doctorat a avut ca temă dezintegrarea alfa a poloniului, elementul descoperit de părinții ei și numit după țara de naștere a Mariei Curie, Polonia.

În 1925 Irène a devenit doctor în științe și a primit misiunea să predea tehnicile de laborator pentru cercetări radiochimice unui tânăr inginer chimist numit Frédéric Joliot, cu care avea să se căsătorească puțin mai târziu.

Din 1928 Irene și soțul ei, Frédéric, și-au unit eforturile de cercetare pentru studiul nucleelor atomice, iar în 1933 cei doi au fost primii care au calculat masa exactă a neutronului și un an mai târziu au făcut descoperirea datorită căreia și-au câștigat un loc de cinste în știință, radioactivitatea artificială, pentru care cei doi soți au primit Premiul Nobel în

1935, munca lor de cercetare oferind posibilitatea creării rapide și fără costuri mari a materialelor radioactive.

 

Cuplul a avut doi copii, Hélène, născută la unsprezece luni după căsătoria celor doi savanți, și Pierre, născut în 1932.

În acea perioadă soții Joliot-Curie deveniseră tot mai conștienți de pericolul ascensiunii mișcării fasciste și s-au alăturat Partidului Socialist în 1934. Cei doi au vizitat Moscova pentru aniversarea a 220 de ani de la înființarea Academiei Ruse de Științe și s-au întors în Franța cu o simpatie mare față de socialiștii ruși. Legătura strânsă a soțului ei cu Partidul Comunist a făcut ca Irène să fie mai târziu reținută pe insula Ellis în timpul celei de-a treia călătorii pe care o făcea în Statele Unite ale Americii.

 

În 1948, folosind lucrări de fisiune nucleară, cuplul Joliot-Curie împreună cu alți oameni de știință au creat primul reactor nuclear francez.

Cariera politică a lui Irene Joliot-Curie a continuat după război, când a devenit comisar în Comisariatului pentru Energie Atomică, s-a implicat activ în promovarea educației femeilor și a făcut parte din Comitetul Național al Uniunii Femeilor Franceze și din Consiliul Mondial de Pace.

Din cauza lungii perioade de timp în care a lucrat cu materiale radioactive, Irene a fost diagnosticată cu leucemie, factorul declanșator fiind localizat cu doi ani în urmă, când a fost expusă accidental la poloniu în momentul în care o capsulă sigilată a elementului a explodat pe masa ei de laborator. Tratamentul medical și o serie de operații i-au ușurat temporar suferința, dar starea ei a continuat să se deterioreze, însă, în ciuda bolii, Irene Joliot-Curie a continuat să lucreze.

 

În 1956, după o ultimă perioadă de convalescență petrecută în Alpii francezi, Irene a fost internată la spitalul Marie Curie din Paris, unde a murit pe 17 martie, la vârsta de 58 de ani. În scurt timp și starea de sănătate a lui Frédéric s-a deteriorat, savantul murind în 1958 din cauza unei boli hepatice despre care s-a spus că este rezultatul supraexpunerii la radiații.

Fiica soților Joliot-Curie, Hélène Langevin-Joliot, a devenit fizician nuclear și este astăzi profesoară la Universitatea din Paris, iar fratele ei, Pierre Joliot, este biochimist la Centre National de la Recherche Scientifique.

 

Comentarii
  • Soțul, Frederic intrat interesat in familia Curie era un arivist comunist, acceptat vrând nevrând in familie. Știu asta din povestirile unui roman care a fost invitat, pe când era student la Paris in casa familiei Curie.

Lasă un comentariu