HomeOameni care au intrat în istorieHollywood clasicViața lui Chaplin, micul vagabond crescut la școala săracilor

Viața lui Chaplin, micul vagabond crescut la școala săracilor

Charlie Chaplin
Charlie Chaplin s-a născut pe 16 aprilie 1889 în East Street, la Londra, într-o familie care lucra în lumea show-biz-ului. Tatăl lui era actor, iar mama era cântăreață, dar părinții au divorțat înainte ca Charles să împlinească trei ani, astfel că Hannah Hill i-a crescut singură cu Charles și pe fratele său vitreg, Sydney, mutându-se frecvent în căutarea unei chirii mai ieftine. 
Tatăl copiilor, Charles Chaplin Sr., era alcoolic și nu prea a avut contact cu fiii săi. Când mama copiilor a fost diagnosticată cu o boală psihică și a fost dusă la azilul Cane Hill din Culdson, cei doi frați vitregi s-au mutat în locuința tatălui, dar nu după mult timp amanta acestuia i-a trimis pe copii la școala Kennington Road. Tatăl a murit când Charlie avea 12 ani, în anul 1901, iar băieții au intrat la casa de săraci din Lambeth, aflată în sudul Londrei, fiind transferați după câteva săptămâni la școala pentru orfani Central London District din Hanwell.
Charlie și Sydney au fost obligați să se descurce aproape singuri și s-au susținut unul pe celălalt. Mama lor avea să moară mai târziu, în 1928, la Hollywood, la șapte ani după ce fusese adusă în America de către copiii ei.
La vârsta de 13 ani, Charlie a abandonat școala și a avut diferite slujbe sezoniere, făcându-și însă planuri pentru a urma o carieră artistică. La 14 ani s-a înregistrat la o agenție teatrală din Londra, iar managerul acesteia a observat talentul adolescentului și i-a oferit primul său rol într-o piesă care a avut premiera în iulie 1903, dar spectacolul nu a fost prea reușit și proiectul a fost încheiat după doar două săptămâni.
Până la vârsta de 16 ani, adolescentul a primit alte mici roluri, a avut mai multe turnee naționale și devenise o celebritate locală. În aceeași perioadă fratele lui, Sydney, se alăturase prestigioasei companii de comedie a lui Fred Karno și l-a recomandat și pe Charlie, care a început să joace într-o serie de piese, dar nici acestea nu au avut un mare succes.
Primul turneu în America al lui Charlie Chaplin a fost cu acest grup condus de Fred Karno, între anii 1910 și 1912, actorul a revenit apoi în Anglia, dar după cinci luni petrecute acasă s-a întors în Statele Unite pentru un al doilea turneu. În aceeași trupă se afla și Arthur Stanley Jefferson, care va fi mai târziu cunoscut ca Stan Laurel.
Primele filme ale lui Charlie Chaplin au fost realizate la studiourile Keystone, unde a creat celebrul personaj “Micul Vagabond Charlot” cu care a avut, în sfârșit, succes, mai ales pentru că înfățișa problemele oamenilor simpli și ale imigranților.
Curând Chaplin și-a întemeiat propria companie artistică în care se aflau Edna Purviance și comicii Leo White și Bud Jamison, iar în anul 1916 Corporația Filmelor Mute i-a oferit actorului 670 de mii de dolari pentru a produce 12 filme de câte două role de peliculă, artistul evaluând mai târziu această perioadă drept cea mai fericită din cariera sa.
La sfârșitul contractului, în anul 1917, Chaplin a semnat o înțelegere cu First National pentru a produce 8 filme de lung-metraj, și-a fondat propriul studio la Hollywood și a putut să-și formeze o echipă mai mare.

Chalie Chaplin la Bucuresti

În 1931, în turneul european de promovare pentru filmul “Luminile orașului”, Charlie Chaplin a vizitat Bucureștiul. Fusese deja la Londra, Paris, Berlin, Viena, iar ultimul drum înainte de plecarea în America a fost în capitala României. A ajuns aici pe 1 aprilie și a stat la Athenee Palace, dar nu în cel mai luxos apartament al hotelului, așa cum solicitase, ci într-o cameră de nivel mediu, asta pentru că recepționerii nu au luat în serios rezervarea telefonică pe care cei din staff-ul marelui actor o făcuseră cu câteva zile înainte.

 

Primul film vorbit al lui Chaplin va fi “Dictatorul”, realizat în 1940, o parodie la adresa lui Adolf Hitler și a nazismului. Filmul a fost realizat și lansat în Statele Unite cu un an înainte ca America să intre în cel de-al Doilea Război Mondial. Simpatiile sale politice au fost în mod constant de stânga, dar în anii ‘40 abordarea sa a fost catalogată ca fiind comunistă.
Cu toate că producțiile sale se bucurau de un succes uriaș în Statele Unite, unde a fost rezident din 1914 până în 1953, Chaplin avea să fie acuzat de activități antiamericane și suspectat că ar fi comunist, iar J. Edgar Hoover, directorul FBI, care le ordonase subordonaților săi să facă investigații detaliate asupra lui, a încercat să îi anuleze rezidența în America.
În 1952, Chaplin a părăsit Statele Unite cu intenția de a face o excursie scurtă acasă, în Marea Britanie, pentru premiera de la Londra a filmului “Limelight”, iar Hoover a aflat de această călătorie și a negociat cu cei de la Serviciul Imigrări să-i anuleze actorului permisiunea de a reintra în țară. Chaplin a decis să nu se mai întoarcă și s-a mutat la Vevey, în Elveția, revenind în SUA mult mai târziu, în aprilie 1972, împreună cu soția sa, doar pentru a primi un premiu Oscar.
Ultimele două filme ale lui Chaplin au fost făcute în Londra: “A King in New York”, în 1957, pentru care a fost actor, regizor, producător și scenarist și “A Countess from Hong Kong”, în 1967.
Starea sa de sănătate a început să se deterioreze spre sfârșitul anilor ’60, iar în 1977 avea deja dificultăți în comunicare și se deplasa într-un scaun cu rotile. Charlie Chaplin a murit în somn pe 25 decembrie 1977, la vârsta de 88 de ani, și a fost înmormântat în cimitirul Corsier-Sur-Vevey din Elveția.
Pe 1 martie 1978, coșciugul în care se afla trupul său a fost furat de câțiva muncitori elvețieni care voiau să ceară o răscumpărare de la familia lui Chaplin. Planul a eșuat, hoții au fost prinși, iar sicriul a fost recuperat după 11 săptămâni de lângă lacul Geneva și apoi a fost reînhumat sub o placă de 1,8 metri de beton pentru a preveni alte incidente similare.
Hetty Kelly, prima iubire a lui Chaplin, a fost o dansatoare de care s-a îndrăgostit pe când aceasta avea 15 ani, dar care i-a refuzat cererea în căsătorie. De-a lungul anilor, amintirea ei va rămâne o obsesie pentru Chaplin, iar în 1921, când a aflat că fata a murit de gripă în timpul pandemiei, actorul a fost devastat de durere.
A urmat apoi Edna Purviance, prima interpretă principală a producțiilor lui Chaplin, dar nu după mult timp, în 1918, Chaplin s-a căsătorit cu actrița Mildred Harris cu care a avut un mariaj de trei ani. În 1921 a divorțat de ea și trei ani mai târziu, în 1924, se va căsători cu actrița Lita Grey, cu care va avea doi băieți.
După trei ani cuplul a divorțat, iar în 1936 actorul și-a refăcut viața alături de actrița Paulette Goddard, cu care va rămâne căsătorit pentru următorii șase ani. Ultima sa soție va fi Oona O’Neill, și ea tot actriță, fiica dramaturgului britanic Eugene O’Neill și a scriitoarei Agnes Boulton, care îi va fi alături până la moarte. Aceasta îi va dărui actorului opt copii, care se vor adăuga celorlalți trei pe care îi avea. Ultimul născut, Christopher, s-a născut când Chaplin împlinise deja 73 de ani și este astăzi un compozitor și actor cunoscut în Elveția.
Galerie foto:

leave a comment