HomeOameni care au intrat în istorieFilantropi și binefăcătoriRockefeller, primul american cu peste un miliard de dolari

Rockefeller, primul american cu peste un miliard de dolari

John Rockefeller
DS TW

John Davison Rockefeller a fost al doilea din cei șase copii ai lui William Avery Rockefeller și ai Elizei. Tatǎl sǎu a fost mai întâi tâmplar, apoi un modest comis-voiajor care vindea diverse elixiruri. Localnicii îl numeau “Big Bill” sau “Devil Bill”, din cauza ocupației sale trecea foarte rar pe acasă și a câștigat o oarecare avere mai mult din afaceri dubioase decât prin munca onestă.

Mama copiilor, Eliza, era o gospodină și baptistă devotată și a încercat să mențină o situație de aparentă stabilitate înn absența tatălui, dar toți copiii, inclusiv John, au fost nevoiți să ajute de mici la treburile gospodăriei și au câștigat bani din creșterea curcanilor și vânzarea de cartofi și bomboane.

Familia s-a mutat pe rând în Moravia, New York și apoi, în 1851, la Owego, unde tânărul s-a înscris la Academia Owego, iar mai târziu a studiat contabilitatea la Folsom’s Commercial College.

Tânărul Rockefeller a fost un băiat bine educat, serios și studios, rezervat, credincios și discret. Visul lui era să devină cunoscut în carieră, să aibă o avere de 100 000 de dolari și să trăiască până la 100 de ani.

În 1855, la vârsta de 16 ani, s-a angajat ca funcționar la o firmă din Cleveland, unde a cumpărat, vândut și livrat cereale, cărbune și alte mărfuri. Patru ani mai tâziu, John și un prieten de-al său, Maurice B. Clark, si-au făcut propria lor firmă. În 1863, Rockefeller și mai mulți parteneri au intrat în industria petrolului, aflată în plină expansiune, și au investit într-o rafinărie din Cleveland.

John Rockefeller
Cettie Spelman Rockefeller

Un an mai târziu, tânărul s-a căsătorit cu Laura Celestia “Cettie” Spelman din Ohio, al cărei tată era un negustor prosper. Noul cuplu Rockefeller a avut patru fiice, dintre care trei au supraviețuit până la maturitate, și un fiu (Elizabeth, Alice, Alta, Edith și John Jr., în fotografia principală fiind înfățișat împreună cu nepoții săi).

În 1865, bărbatul s-a împrumutat de bani pentru a cumpăra părțile partenerilor săi și a preluat astfel controlul asupra rafinăriei, care a devenit cea mai mare din Cleveland, iar în 1870 a format Standard Oil Company din Ohio, devenind președintele și cel mai mare acționar al societății.

În următorii ani Standard Oil a obținut monopolul în industria petrolului prin achiziționarea de rafinării rivale și companii în curs de dezvoltare pentru distribuirea și comercializarea produselor sale în întreaga lume.

Bogăția și succesul lui Rockefeller au fost motivul pentru care magnatul a devenit o țintă pentru jurnaliști și politicieni care l-au identificat cu un simbol al lăcomiei corporatiste, criticând metodele prin care și-a construit imperiul.

În 1890, Congresul Statelor Unite a adoptat Sherman Act, primul act legislativ federal care interzicea ființarea trusturilor pentru a Evita monopolurile care păreau că vor apărea. Doi ani mai târziu, Curtea Supremă din Ohio a dizolvat Standard Oil Trust, iar Rockefeller a rămas cu o mare parte dintre acțiuni. În mod ironic, divizarea companiei i-a dublat veniturile personale peste noapte.

John Rockefeller

Bărbatul s-a retras din afaceri la mijlocul anilor 1890 și, inspirat de magnatul Andrew Carnegie care făcuse avere în industria oțelului și la bătrânețe devenise filantrop donând o mare parte din banii săi, Rockefeller a donat mai mult de un milliard și jumătate de dolari pentru diverse cauze educaționale, religioase și științifice. Se spune că oriunde mergea, dădea copiilor din jurul său monede de 10 cenți.

John Rockefeller

Treptat, Rockefeller a cedat frâiele afacerii fiului său, John D. Jr, care, la rândul său, avea să-și dedice cea mai mare parte a vieții activităților filantropice. Multe instituții, muzee și universități își leagă numele de familia Rockefeller.

Printre acestea, MOMA – the Museum of Modern Arts din New York, Centrul Rockefeller și Universitatea Rockefeller. În 1913, John D. Rockefeller Senior a donat 250 de milioane de dolari pentru înființarea Fundației Rockefeller, care avea ca misiune sănătatea publică, educația medicală și artele. O altă fundație poartă numele soției sale, Laura Spelman.

John Rockefeller

În total se consideră că familia sa ar fi donat 550 de milioane de dolari pentru susținerea medicinei și artelor. John D. a murit pe 23 mai 1937, cu două luni înainte de a împlini vârsta de 98 de ani, moment în care averea sa personală era estimată la 1,5 miliarde de dolari, Rockefellor fiind primul american care a depășit un miliard de dolari.

DS TW
No comments

leave a comment