Nunta principesei Ileana, ultimul eveniment de acest tip al României regale, a fost prilejul unor sărbători fastuoase. La ceremoniile mediatizate de întreaga presă internațională a participat toată elita politică românească, în frunte cu premierul Nicolae Iorga, Constantin Argetoianu, mareșalul Constantin Prezan, Iuliu Maniu, Ion Mihalache, Alexandru Vaida-Voevod, Gheorghe Brătianu, I. G. Duca și generalul Artur Văitoianu, președintele Senatului.
În după-amiaza zilei de 24 iulie 1931, au sosit la Sinaia socrii principesei, Arhiducele Leopold-Salvador de Habsburg-Toscana și Arhiducesa Blanka de Bourbon, împreună cu Regina Marioara a Iugoslaviei, Arhiducele Alfons, Principele si Principesa de Leiningen, oaspeții fiind cazați la Castelul Pelișor și la Peleș.
Ziua s-a încheiat cu o serată organizată la Pelișor, la finalul căreia invitații au vizionat filmul lui Charlie Chaplin, “Luminile orașului”.
Principesa Ileana a donat cu această ocazie 50.000 de lei nevoiașilor din orașele București, Iași, Cernăuți, Cluj și Chișinău din economiile ei, iar primăriei din Sinaia i-a oferit suma de 25.000 de lei.
Printre darurile pe care le-au primit tinerii căsătoriți sunt menționate de presa vremii un avion Moth-Haviland “echipat pentru turism si admirabil utilat, de construcțiune și valoare deosebită” si o broșă de briliante, ambele fiind oferite de Regele Carol al II-lea. Marele Voievod Mihai i-a dăruit mătușii o călimară de lemn făcută chiar de el, iar mama miresei, Regina Maria, i-a făcut cadou un colier de briliante si un altul cu perle, decorat cu un briliant mare.
Premierul Nicolae Iorga le-a oferit mirilor din partea guvernului României o casetă de aur și email în care se afla “recipisa de depozit a 200 de acțiuni B.N.R” depusă pe numele principesei de guvernatorul Băncii Naționale, Camera Deputaților i-a făcut cadou un inel cu briliante într-o cutie Lalique, iar generalul Rășcanu le-a adus mirilor o icoană lucrată la muntele Athos în anul 1580. Printre alte daruri s-au aflat o casetă de aur, un șirag de chihlimbare mari, o vitrină, un serviciu de masă lucrat în aur si argint, o salbă din 32 de monezi vechi de aur, un serviciu de ceai din aur si argint, un serviciu din argint pentru cafea, o cutie de sidef lucrată în aur, două vase mari de argint pentru flori, un vas Gallé, o icoană veche, vase în onix, un tablou japonez în piele, un covor și o pânză românească de o rară finețe, o pereche de papuci brodați cu figuri din picturile lui Grigorescu, un covor oltenesc și un candelabru de bronz. Organizația “Acțiunea patriotică” i-a dăruit mirelui o tabacheră cu chipul Ilenei, un pachet de tutun legat în foi de porumb și un amnar cu cremene, spunându-i că reprezintă un îndemn specific românesc: “răbdare și tutun”.
În ziua de 26 iulie 1931, la ora 10 dimineața, la castelul Pelișor s-a desfășurat, într-un cadru restrâns, în prezența familiei miresei și a celei a mirelui, festivitatea căsătoriei civile, martori fiind regele Carol al II-lea si principele Friedrich de Hohenzollern pentru Ileana si Arhiducele Franz-Josef si Principele Leiningen pentru Anton.
Dupa ceremonia civilă, mirii au plecat la castelul Peleș pentru cea religioasă. În prima trăsură care a intrat în grădină s-au aflat Regina Maria și Leopold-Salvador de Habsburg, urmați de Regele Carol al II-lea si Ileana într-o trăsură trasă de patru cai. Ginerele si-a întâmpinat principesa oferindu-i un buchet de crini albi.
Regina a purtat o rochie din mătase albă și o pălărie de aceeași culoare, principele moștenitor Mihai era îmbrăcat în uniformă de cadet de aviație, iar mireasa avea o rochie crepe-satin alb, peste care a purtat un voal străveziu de tulle, revărsat peste trena ținută de patru domnișoare de onoare. Părul scurt și vopsit roșcat al miresei era împodobit de flori de lămâiță, a purtat o coroniță de aur decorată cu diamante pe care o primise cadou de la socrul ei, iar la gât a avut colierul de platină pe care îl primise de la Nicolae Iorga cu o zi înainte.
Slujba romano-catolică și a fost oficiată de Arhiepiscopul de București, Alexandru Cisar, abatele Vladimir Ghika, episcopul Fischer și însărcinatul de afaceri al Nunciaturii apostolice Umberto Kaldewey, trimis special la Sinaia de Papa Pius al XI-lea.
După ceremonia religioasă, Ileana și Anton, însoțiți de Regele Carol al II-lea, Regina Maria și Principele Mihai au depus coroane de flori la cimitirul eroilor căzuți în Primul Război Mondial. Principesa și-a lăsat buchetul de mireasă pe soclul monumentului.
sursa video: Arhivio Luce